Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τραμπουκισμοί στο όνομα της εκκλησίας από τον ιερέα της Κρανιάς



Πριν δύο χρόνια ένας ξενιτεμένος στην Αθήνα Βορειοηπειρώτης, ο Θωμάς Νταβέλας, επέστρεψε μετά από δύο δεκαετίες στο χωριό του, την Κρανιά Δελβίνου, για να ζήσει εκεί μόνιμα. Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες έθεσε ξανά σε λειτουργία το καφενείο που είναι στην κεντρική πλατεία του χωριού ανάμεσα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το δημοτικό σχολείο.

Επειδή ο κ. Νταβέλας τοποθέτησε και τραπεζοκαθίσματα έξω από το 
καφενείο για να κάθονται οι θαμώνες το καλοκαίρι ο ιερέας του χωριού πατήρ Χαράλαμπος Νταής του ζήτησε να του καταβάλλει κάθε χρόνο 250.000 λεκ παλιά, με το πρόσχημα ότι ο χώρος ανήκει στην εκκλησία, κάτι στο οποίο ο ιδιοκτήτης συμφώνησε.


Παράλληλα ο Θωμάς Νταβέλας επιθυμούσε να δωρίσει 50.000 λεκ παλαιά στην εκκλησία του χωριού για τις ανάγκες της και ο παπά - Λάμπης Νταής (έχει και το επίθετο και τη χάρη) του απάντησε ότι με αυτή την πράξη <<κοροϊδεύει τον Άγιο>> (!!!) και του ζήτησε αντί για αυτό να
καταβάλλει 200.000 λεκ παλιά για κάθε χοροεσπερίδα που θα διοργάνωνε
στο χώρο έξω από το καφενείο.
Βέβαια ο κ. Θωμάς δεν μπορούσε να το δεχτεί και αυτό, τουλάχιστον ως προς το ύψος του ποσού, αφού μαζί με τα 250.000 λεκ παλιά που συμφώνησε να δίνει κάθε χρόνο, δεν θα του έμεναν ούτε τα μισά από τα κέρδη που βγάζει κάθε χρόνο.

Χρήματα όμως για τη χρήση τμήματος της πλατείας λόγω της τοποθέτησης 
τραπεζοκαθισμάτων και απο γλέντια ζητάει και ο πρόεδρος της δημογεροντίας της Κρανιάς Σπύρος Τσάκουλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο χώρος ανήκει στην Κοινότητα.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ο διχογνωμία ανάμεσα στον ιερέα και τον κοινοτάρχη 
- ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει στην κατοχή του καφενείο δίπλα από το παλιό σχολείο του χωριού - για το ποιος έπρεπε να πάρει τα χρήματα από το <<ενοίκιο>> του καφενείου και να έχει ουσιαστικά την
εκμετάλλευση της πλατείας. Ο παπά - Λάμπης δηλαδή τα ζητούσε στο όνομα του Αγίου Γεωργίου και ο Σπύρος Τσάκουλης για να 
προχωρήσει υποτίθεται η Κοινότητα σε έργα. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα σε ποιον πρέπει να πληρώνει... προστασία ο ιδιοκτήτης.

Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η κεντρική πλατεία της Κρανιάς ανακαινίστηκε χάρη στα χρήματα που συγκέντρωσε η Νεολαία του χωριού. 
Μία πλατεία όμως που ιερέας και κοινοτάρχης θέλουν να την εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος, χωρίς όμως κανείς από τους δύο να έχει προσφέρει τίποτα για την ανάπλαση της.Ο ιδιοκτήτης ύστερα από όλα αυτά ζήτησε την παρέμβαση του Επάρχου Μεσοποτάμου, που έχει καταγωγή από την Κρανιά, Θεμιστοκλή Καϊση, ο οποίος δήλωσε στον κ. Θωμά ότι έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά στην πράξη δεν έκανε κάτι και απέχει από την ουσιαστική επίλυση του
θέματος.

Να σημειώσουμε όμως και εδώ ότι οι παπά - Λάμπης Νταής και Τσάκουλης οι οποίοι ανήκουν στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την εποχή των περσινών εκλογών είναι πολιτικοί σύμμαχοι με τον Έπαρχο του ΚΕΑΔ. Συνεπώς ο κ. Καισης σαφώς και δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση και με τους δύο εταίρους του για χάρη του Θωμά Νταβέλα. Άρα υπάρχουν και
πολιτικές διαστάσεις στο όλο ζήτημα.

Όμως ο παπάς του χωριού όλο αυτό το διάστημα δεν έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα. Με την σύμφωνη γνώμη του κοινοτάρχη, που θέλει να τραβήξει πελατεία για το δικό του μαγαζί, πέρσι το καλοκαίρι τοποθέτησε κάγκελα ύψους δύο μέτρων σε απόσταση ενός μέτρου από το καφενείο του κ. Θωμά, προκειμένου να περιορίσει τον χώρο που θα καταλαμβάνουν τα
τραπεζοκαθίσματα.

Ο ρασοφόρος μάλιστα φωνάζει από άμβωνος ότι όποιος τολμήσει να βγάλει τα κάγκελα θα έχει την κατάρα του Αη Γιώργη! Έτσι και ο κ. Θωμάς φοβάται να τα πειράξει για να μην εξαγριώσει τους αφελείς συγχωριανούς του που καταπίνουν αμάσητο ότι αρρωστημένο τους λέει ο παπά - Λάμπης και σταματήσουν να πηγαίνουν στο καφενείο.
Τις τελευταίες μέρες όμως ο παπά - Νταής πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, χοντραίνοντας το παιχνίδι πολύ περισσότερο.
Επειδή δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις του, έφερε τσιμεντόλιθους έξω από το καφενείο προκειμένου να χτίσει τοίχο εκεί που είχε βάλει τα κάγκελα με σκοπό να το αποκόψει εντελώς από την πλατεία!

Ο συγκεκριμένος ρασοφόρος να θυμίσουμε ότι την τελευταία Μεγάλη Παρασκευή έστειλε τους κατοίκους της Κρανιάς στον "έξω απο 'δω" επειδή δεν προσέφεραν αρκετά χρήματα κατά την δημοπρασία για το ποιος θα πάρει τον σταυρό στην λιτανεία του Επιταφίου!
Ο παπα- Νταής επίσης δεν υστέρησε ούτε σε παραπολιτική δράση όταν κατά την προεκλογική περίοδο των περσινών δημοτικών εκλογών πρωτοστατούσε από το ιερατείο στο κήρυγμα μίσους κατά των υποψηφίων Επάρχων και συμβούλων του Κόμματος των Ελλήνων και ειδικά του κ. Ζήσου Λούτση.

Άραγε όλα αυτά δεν είναι καθόλου εις γνώσιν του Μητροπολίτη Δημητρίου Ντιγκμπασάνη; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τα έργα και τις ημέρες του ιερέα του στην Κρανιά; Ή μήπως όλα αυτά τα αίσχη γίνονται με τις ευλογίες του;
Πάντως είμαστε σε αναμονή της επίσκεψη της επιτροπής από τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου η οποία είχε προγραμματιστεί από προχθές αλλά μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε εμφανιστεί. 

Αυτό όμως που πρέπει να συνυπολογιστεί στην έκβαση της υπόθεσης είναι και η στάση του
κοινοτάρχη.


μερικές ακόμα φωτογραφίες από το χώρο έξω από το καφενείο σήμερα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.