Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Οι ομιλίες των εκπροσώπων του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ - MEGA στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στην Βραχογοραντζή για την σφαγή της Γλίνας


Η εναρκτήρια ομιλία του μέλους του προεδρείου της ΕΕΜΜ Γιώργου Γιάννη στην εκδήλωση για την επέτειο της 2ας Αυγούστου 1943

Φίλες και φίλοι καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Βραχογοραντζή, ένα ακριτικό χωριό της Βορείου Ηπείρου. 
Σε ένα χωριό που πάλεψε να διατηρήσει την ελληνικότητα του με νύχια και με δόντια, σε ένα χωριό που προσπάθησαν να του διακόψουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο, κάτι το οποίο έγινε από το 1965 από το κομουνιστικό καθεστώς, όταν απαγόρευσαν να εγγράφονται τα παιδιά της στο οκτάχρονο σχολείο της Κάτω Επισκοπής και τα οδήγησαν στο οκτάχρονο σχολείο της Νεπράβιστας και την εκμάθηση μόνον της αλβανικής γλώσσας, κάτι το οποίο διήρκεσε μέχρι να ιδρυθεί το οκτάχρονο σχολείο της Γλίνας.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο το οποίο είναι ιστορικό όχι μόνο γιατί εδώ, στις 2 Αυγούστου 1943, εκτελέστηκαν οι 25 νέοι της Γλίνας και της Βραχογοραντζής, αλλά γιατί η ιστορία του τόπου μας ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν. Πίσω μας βρίσκεται θαμμένη η Μέλιανη και τρεις χριστιανικοί ναοί, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Αθανάσιος που επί τουρκοκρατίας τους κατέστρεψαν και ο Άη Λιας που μετέτρεψαν σε μουσουλμανικό τεκέ και διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Εώς και πριν ένα χρονικό διάστημα το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα το διεκδικούσε με ψεύτικα πιστοποιητικά ο τεκές, αλλά χάρη στην προσπάθεια των κατοίκων του χωριού αυτός ο κίνδυνος έχει πάψει προς το παρόν και ελπίζουμε να μην υπάρξει ξανά.

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων νέων που εκτελέστηκαν από τα όργανα του Μπαλ Κομπετάρ και τους Ιταλούς στρατιώτες, οι οποίοι όπως θα ακούσουμε στη συνέχεια μάζεψαν νεαρούς άντρες από τη Γλίνα αφού πρώτα είχανε κάψει σπίτια και τους φέρανε για σφαγή στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε.
Στο διάβα τους από τη Γλίνα προς τα Καμίνια, πολλοί κάτοικοι του χωριού καταλαβαίνοντας το τι θα ακολουθήσει, τράπηκαν σε φυγή άλλοι προς τον κάμπο και άλλοι σε σπηλιές στο Ροβολό και στο Καταφίκι μέσα στους πυκνούς θάμνους. Κατά το πέρασμα τους από το Βραχογοραντζή οι Μπαλίστες με τους Ιταλούς καταστρέψανε σπίτια στον απάνω μαχαλά, ενώ έκαψαν και το τετράχρονο δημοτικό σχολείο που βρισκόταν μπροστά από την εκκλησία του χωριού. 

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω στη λίστα των αδικοχαμένων και ένα ακόμη όνομα, του Ιωάννη Τσιώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 24 Ιουνίου 1997 στο κέντρο του χωριού προσπαθώντας να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη λεηλασία που έκαναν Αλβανοί ληστές επί αρκετές ημέρες. 

Πριν περάσουμε στην κατάθεση στεφάνου και τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων θα αναφέρουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων:
Από τη Γλίνα: Αθανάσιος Παππάς, Ευάγγελος Παππάς, Θεοδόσης Μπατζιέλης, Θωμάς Μπατζιέλης, Γιάννης Καραδήμας, Κώστας Καραδήμας, Βασίλης Αναγνώστης, Βασίλης Σελλιώτης, Γιώργος Μπατζιέλης, Δημήτρης Μπακούλας, Ευθύμιος Τσέλιος, Θωμάς Μπατζιέλης, Γιάννης Μακρής, Κώστας Καραδήμας, Κώστας Λέκκας, Μιχάλης Μπακούλας, Σπύρος Τσέλιος, Χρήστος Τσέλιος, Χαράλαμπος Μπατζιέλης, Κώστας Βλάχος από το Ζερβάτι και από την Βραχογοραντζή οι Ευάγγελος Μίσιος, Γιάννης Γκερλής και Χρήστος Μάσκος.
Αιωνία τους η μνήμη
.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστου Κίτσιου στην εκδήλωση για την επέτειο της Σφαγής της Γλίνας


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ από την πλευρά μου όλους όσους ήρθατε για να παρευρεθείτε σήμερα σε αυτήν εδώ τη σεμνή τελετή και να συγχαρώ τα παιδιά που πήραν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της και να θυμηθούμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας.

Τίποτα δεν έχει σημασία όσο το να θυμηθούμε τη δική μας ιστορία και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους και έχουν κρατήσει τον Ελληνισμό ζωντανό σε αυτά τα χώματα. 
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς γιατί οι σημερινές ημέρες είναι πάρα πολύ δύσκολες και ο Ελληνισμός δοκιμάζεται ακόμα μία φορά. 
Πρέπει όλοι μας να ενωθούμε και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε εδώ αυτά τα χώματα για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους αυτοί οι νέοι.

Είναι χρέος μας αυτό που κάνουμε σήμερα και πιστεύω ότι όλοι μαζί ίσως την επόμενη χρονιά να έρθουμε εδώ σε ένα διαφορετικό μνημείο. Ένα μνημείο το οποίο, για να αναπαυθεί και η ψυχή αυτών των ανθρώπων, θα γράφεται στα ελληνικά.

Αιωνία η μνήμη τους.

Ευχαριστώ πολύ.  

Η ομιλία του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστου Αργύρη στην επετειακή εκδήλωση για την σφαγή της Γλίνας


Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες καλησπέρα σας.

Αιωνία η μνήμη στα θύματα του ερυθρόμαυρου φασισμού, τόσο σε αυτούς που σήμερα τιμάμε τη μνήμη τους όσο και σε όλους εκείνους τους Έλληνες που επέλεξαν έναν μαρτυρικό θάνατο από τα υποταχθούν στα τάγματα της διπλής κατοχής.

Το Κόμμα των Ελλήνων ως εθνικός πολιτικός φορέας επιλέγοντας τη μνήμη από τη λήθη που επί δεκαετίες προσπαθούν να μας επιβάλλουν, έχοντας την ιερή υποχρέωση απέναντι στον Ελληνισμό πήραμε την πρωτοβουλία να τιμήσουμε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που χάραξαν την ιστορία του τόπου.

Πράττουμε επίσης κάτι που οι επίσημοι ελληνόφωνοι εκπρόσωποι της υποκρισίας και της αλβανικής καθοδήγησης επί χρόνια αρνούνται να πράξουν.
Ένα ιστορικό γεγονός που τιμάει διαχρονικά το αλβανικό κράτος παραποιώντας φυσικά την ίδια τη ιστορική αλήθεια αποδίδοντας την εγκληματική αυτή πράξη σε ένα ένοπλο τάγμα κλεφτοκοτάδων του Εθνικού Μετώπου (Μπαλ Κομπετάρ) χωρίς να αναφέρεται ποιοι ήταν και οι πραγματικοί λόγοι που προκάλεσαν αυτό το ειδεχθή έγκλημα κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Πέραν της υποχρέωσης να τιμήσουμε τον μαρτυρικό θάνατο των προγόνων μας οφείλουμε να φωτίσουμε και όλες εκείνες τις ιστορικές πτυχές ώστε μαζί με τον θάνατο να τιμήσουμε και την πορεία της ζωής τους.
Αυτό το γεγονός και η βαρβαρότητα που το διακρίνει δεν ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός και η επιλογή στο να εκτελεστούν 25 συμπατριώτες μας από τη Γλίνα και την Βραχογοραντζή δεν ήταν απλά μία τυχαία επιλογή.
Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα από τα τάγματα Αλβανών κομουνιστών και εθνικιστών υπό την επίβλεψη των δυνάμεων κατοχής. Ήταν επίσης εκφράσεις του αλβανικού μισελληνισμού από την δημιουργία του αλβανικού κράτους μέχρι και σήμερα, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την αρχή μέχρι και το τέλος με έναν και μοναδικό σκοπό, να κάμψει την βορειοηπειρωτική αντίσταση χτυπώντας την στον πυρήνα της.

Η Γλίνα λοιπόν δεν ήταν ένα τυχαίο χωριό αλλά ο πυρήνας της βορειοηπειρωτικής αντίστασης. Ήταν το χωριό που πρώτο δήλωσε παρόν σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού, από τον αυτονομιακό αγώνα του 1914, στο θρησκευτικό ζήτημα του 1927, στο σχολικό ζήτημα του 1935, καθώς και στην ανεξάρτητη βορειοηπειρωτική αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής μετά την υποχώρηση του απελευθερωτή Ελληνικού Στρατού.
Οι κάτοικοι της Γλίνας ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αγώνα για Ελληνοορθοδοξία, για ελληνικά γράμματα και για της πατρίδος την ελευθερία. 
Ήταν αυτοί που στάθηκαν δίπλα και αγωνίστηκαν μαζί με δύο μεγάλους Έλληνες που γέννησε αυτός ο τόπος τον προηγούμενο αιώνα, και δεν είναι άλλοι από τον Βασίλειο Σαχίνη και τον Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη, που με τους αγώνες τους καθ’ όλη τους τη ζωή μέχρι και τον μαρτυρικό θάνατο τους δόξασαν τον Ελληνισμό αλλά δυστυχώς δεν δοξάστηκαν ως έπρεπε από αυτόν.
Είμαστε λοιπόν όλοι υπόλογοι προς την ίδια την ιστορία, γιατί οι δύο αυτοί μεγάλοι Έλληνες μας τίμησαν με τους αγώνες τους, αλλά δεν τους τιμήσαμε με τη μνήμη μας.

Αυτό που θέλω να μείνει εγχάρακτο στη μνήμη μας από τη σημερινή ημέρα είναι η ίδια η ζωή που τους προίκισε με υπέρτατη αγάπη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και στις 2 Αυγούστου 1943 ο ίδιος ο Θεός τους επιβράβευσε με αθανασία.

Αθάνατοι λοιπόν και αιωνία τους η μνήμη.

απ το Όραμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.