Σελίδες

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές ευκαιρία για αλλαγή σελίδας στην Ομόνοια

➤  Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
  Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί στους Αγίους Σαράντα ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου και του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας», οργάνωσης των συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν τρείς υποψήφιοι: Ο Λεωνίδας Παππάς, ο Βασίλης Κάγιος και ο Άλκης Πούλης.
Πλειοψήφησαν οι δύο πρώτοι, οι οποίοι και θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου της «Ομόνοιας» στον δεύτερο γύρο.
Από τους δύο διεκδικητές του τίτλου του Προέδρου, δυστυχώς, δεν γνωρίζω τον Βασίλη Κάγιο, ο οποίος, μάλιστα, συμβαίνει να είναι και συγχωριανός μου από τη Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα και δεν μπορώ να έχω λόγο. Τον άλλον συνυποψήφιό του τον Λεωνίδα Παππά από το Αλύκο των Αγίων Σαράντα τον γνώρισα σε μια εκδήλωση των Βορειοηπειρωτών στην Κόρινθο, που με είχαν καλέσει να μιλήσω. Διεπίστωσα ότι πρόκειται για έναν συγκροτημένο νέο, με ελληνική παιδεία, μορφωμένο και καλλιεργημένο και με ανοιχτές τις πνευματικές του κεραίες. Από την ομιλία του στην εκδήλωση σχημάτισα την γνώμη ότι είναι γνώστης της ιστορίας του μαρτυρικού μας τόπου, άνθρωπος που αγωνίζεται για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και προσπαθεί να συνενώσει τον μειονοτικό κόσμο.
Προσωπικά εύχομαι εκείνος που θα εκλεγεί να εργαστεί πραγματικά ως Πρόεδρος της «Ομόνοιας» υπέρ των συμφερόντων της Μειονότητας, μακριά από φατρίες και κομματισμούς. Να λειτουργήσει ως οργάνωση ανεξάρτητη από κόμματα και άλλους κομματικούς σχηματισμούς, με μοναδικό γνώμονα τα μειονοτικά συμφέροντα, χωρίς να έχει καμία εξάρτηση από κόμματα, οι στόχοι των οποίων να μην έχουν σχέση με την «Ομόνοια».
Ως Βορειοηπειρώτης οφείλω να θέσω υπόψη του εκλεκτορικού σώματος τα εξής: Συμβαίνει σε οργανισμούς και σωματεία να δέχονται επιρροές από ομάδες πρόθυμων υποτακτικών, οι οποίοι λιβανίζουν και απομονώνουν τους ηγέτες κρατώντας τους σε απόσταση από το λαό.
Έχουμε τη γνώμη ότι και η ηγεσία της «Ομόνοιας» δεν μπόρεσε να αποκοπεί από τέτοιες επιζήμιες επιρροές, επομένως, δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Έπαψαν οι ηγέτες της να αφουγκράζονται τα προβλήματα της μειονότητας, περιχαρακώθηκαν και παρέμειναν ευχαριστημένοι από τους εκθειασμούς των ανθρώπων που τους περιέβαλλαν. Διατηρήθηκε για πολλά χρόνια ένα καθεστώς απόμακρο από τον κόσμο και δεν έγινε καμιά διαρθρωτική αλλαγή. Η οργάνωση απλά εξυπηρετούσε μικροκομματικά συμφέροντα, όχι όμως του συνόλου της Μειονότητας.


Παρακολουθώντας κανείς τα όσα διαδραματίζονται στον Βορειοηπειρωτικό χώρο θλίβεται για την αδράνεια και την απραξία της «Ομόνοιας». Στα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της τα αποτελέσματα  ήταν ευεργετικά. Η «Ομόνοια» υπήρξε η κινητήρια δύναμη και το εφαλτήριο των Βορειοηπειρωτών, είχε κερδίσει ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους. Ήταν μεγάλη η απήχησή της στον μειονοτικό κόσμο, γιατί με τις πράξεις και τις ενέργειες της ηγεσίας της δημιούργησε ελπίδες για το μέλλον.
Αργότερα οι ηγέτες της οργάνωσης αδρανοποιήθηκαν, δεν προχώρησαν και δεν δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα κάλυπταν τις ανάγκες της Μειονότητας. Το ραβδί της Κίρκης άγγιξε τους ηγέτες, τους διαμόρφωσε και τοποθέτησε σε άλλη βάση τη θέση και τις προθέσεις τους. Οι έντονες μικροκομματικές αντιπαλότητες και οι άσκοπες και αδελφοκτόνες διαμάχες, καθώς και οι διάφορες φατρίες που εμφιλοχώρησαν στην οργάνωση υπέσκαψαν τα θεμέλιά της, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί και να δώσει την εικόνα αποτυχίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αφού δεν κατάφεραν να προωθήσουν αιτήματα που απαιτούσαν λύσεις. Με ένα λόγο η «Ομόνοια» είχε αδρανοποιηθεί και έδινε την εντύπωση ενός μικρού σωματείου «σφραγίδα» και τίποτε περισσότερο.
Με τις εκλογές της Κυριακής φαίνεται ότι επέστη ο χρόνος, ώστε τα πράγματα να πάρουν την πορεία που τους πρέπει, να πάρουν τον δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης και της αγάπης προς τον χειμαζόμενο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής πρέπει να αποτελέσουν ορόσημο για νέα αρχή και νέο ξεκίνημα της οργάνωσης. Ευελπιστούμε ότι με πραγματική, με ουσιαστική ομόνοια και ομοψυχία, μακριά από το σαράκι της διχόνοιας που δέρνει τη φυλή μας, η νέα ηγεσία, που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές, θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της «Ομόνοιας», θα επιζητήσει την προσέγγιση και προσέλκυση του κόσμου που έχει απομακρυνθεί και θα επιδιώξει την αντιμετώπιση και επίλυση των ποικίλων προβλημάτων της μειονότητας.
Είμαστε βέβαιοι ότι στην «Ομόνοια» μετά από 25 χρόνια ζωής έχει ωριμάσει ο χρόνος για αναθεώρηση και ανακατάταξή της, ώστε να προσδώσει νέα ώθηση και να απαιτήσει τα δικαιώματα της Μειονότητας τόσο από την Αλβανία όσο και από την Ελλάδα.
Μια αναβαθμισμένη «Ομόνοια» θα ανακτήσει την προτέρα της αίγλη και θα αγκαλιάσει τον κόσμο. Το νέο αίμα που θα πλαισιώσει την οργάνωση θα εμφυσήσει και πάλι ελπίδες και προσδοκίες και θα ανακόψει το ρεύμα της απομάκρυνσης από τις ρίζες και καταβολές μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα ηγεσία θα μείνει μακριά από φατριασμούς, μικροφιλοδοξίες και μικροκομματισμούς, θα επιδιώξει να παραμείνει ανεξάρτητη, ώστε να επιτύχει την πραγμάτωση των καταστατικών της σκοπών για τους οποίους και ιδρύθηκε.
Είναι ανάγκη για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι, οι νέοι ηγέτες που θα στελεχώσουν την οργάνωση, να είναι αφοσιωμένοι στην βορειοηπειρωτική ιδέα, να έχουν τα μάτια της ψυχής και του σώματός τους στραμμένα στην πολύπαθη αγαπημένη ιδιαίτερη πατρίδα και να μεριμνούν και να φροντίζουν μόνο για την επίλυση των πολυειδών προβλημάτων που ταλανίζουν του Έλληνες μειονοτικούς.
Στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην «Ομόνοια» το εκλεκτορικό σώμα να λειτουργήσει με τη λογική, να κλείσει τα αυτιά του στις ενοχλητικές σειρήνες και να εκλέξει εκείνους, που είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης και να εργαστούν αφιλοκερδώς για το καλό της Μειονότητας και γενικότερα για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα έπληξε και τους Βορειοηπειρώτες. Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, πέρα από τους λεπτούς χειρισμούς, χρειάζονται και στιβαρά χέρια και καθαρά μυαλά για αίσια αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι οι εκλέκτορες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων  και θα εκλέξουν τους καλύτερους.   


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.