Σελίδες

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γ. Παπανδρέου σε αλβανικό κανάλι: Η θάλασσα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί, η Τσαμουριά ανήκει στην ιστορία



Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη για το Top Channelμόνο λίγες ώρες πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός κ Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του νέου κόμματος Κίνημα, κάνει μια ανάλυση για την κρίση της χώρας.

« Η Ελλάδα έπεσε σε μια οικονομική κρίση, αλλά εγώ πιστεύω πως ο λόγος για αυτή την οικονομική κρίση, είναι η πολιτική κρίση. Η υπόθεση της αναδιοργάνωσης του κράτους, ο πόλεμος στην διαφθορά, η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Και οι υποθέσεις αυτές έγιναν τεράστιες  κατά τα τελευταία 10 – 15 χρόνια όταν και η Ελλάδα μεγάλωσε. Για αυτά δεν μας ενημέρωσαν για το λόγο αυτό πήγαμε στην κρίση και χρειάστηκε η παρέμβαση της Τρόικας. Εγώ πιστεύω πως στις υποθέσεις αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από την Κυβέρνηση, αλλά και από το κόμμα στην οποία συμμετείχα και εγώ και δεν τα αντιμετωπίσαμε. Μέσω αυτής εγώ σκέφτομαι πως πρέπει εμείς νε συμπεριλάβουμε τους έλληνες πολίτες και να κάνουμε αλλαγές  και για το λόγο αυτό εγώ έχω προτείνει το δημοψήφισμα» είπε ο Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες τους για την δημιουργία της ελληνική κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράστηκε: «Εγώ ήμουν αυτός που θα διαχειριζόμουν την δημιουργημένη κρίση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί αυτή μας άφησαν με χρέος  50,6 % σχεδόν τα διπλάσια του χρέους που η Ελλάδα είχε. Επίσης αυτή πλαστογράφησαν τα στατιστικά, με τρόπο ώστε να το καλύψουν. Αυτά τα πράγματα δημιούργησαν την κρίση. Σίγουρα και με την κρίση της Ευρωζώνης και την Παγκόσμια κρίση, συνδεδεμένα με την κρίση μας.
Αλλά εγώ ήμουν αυτός που έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό των υπευθύνων των λαθών και αποτυχιών των άλλων.  Αλλά σίγουρα, κάνοντας αυτό χρειάστηκε εγώ να κάνω πολύ δύσκολες επιλογές, πολύ δύσκολες περικοπές».


Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες βγάζουν νικήτρια των εκλογών το κόμμα του ΣΎΡΙΖΑ, ο κ Παπανδρέου αναφέρεται σκεπτικός, για αυτό που μπορούν να κάνουν, αλλά δεν απορρίπτει την πιθανότητα συνεργασίας, σε περίπτωση που το κόμμα αυτό στηρίζει της προτάσεις του.
« Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.  Αυτό που συμβαίνει τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι η έκφραση ενός ψήφου διαμαρτυρίας, εναντίον των προβλημάτων των τελευταίων 5-6 ετών. Αλλά το τι θα συμβεί εάν το Σύριζα θα έρθει στην εξουσία είναι στ’ αλήθεια ένα μεγάλο ερώτημα και κανένας δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρος. Για το λόγο αυτό και εγώ έχω πει πως μας χρειάζεται ένα δημοψήφισμα, για το τι συζήτηση πρέπει να γίνει μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, οι έλληνες πολίτες πρέπει να υπογράφουν και να ψηφίσουν γι’ αυτό», είπε ο Παπανδρέου.
Ως ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής, όταν ερωτήθηκε για τις συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αυτό εκφράστηκε πως η λύση εξυπηρετεί τις δύο χώρες.
« Όπως γνωρίσετε υπήρχε μία συμφωνία από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αλλάχτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Εμείς ελπίζουμε πως θα είμαστε σε κατάσταση να την κλείσουμε αυτή την συμφωνία και να εφαρμοστεί από τις δύο χώρες. Σκέφτομαι πως οι υποθέσεις αυτές πρέπει να τεθούν  προς συζήτηση  ως υποθέσεις  νίκης για όλους και όχι ως κάτι ανεπίλυτο. Από την ελληνική πλευρά αυτή η συμφωνία θεωρείται ως πραγματοποιημένη. Υπάρχουν μερικά σημεία που μέσω της συνεργασίας θα βρουν μια λύση για την υπόθεση αυτή, γιατί στο τέλος είναι προς όφελος και των δύο χωρών για να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε τις δικές μας οικονομικές αποκλειστικές περιοχές», τόνισε ο Παπανδρέου.   

Όσον αφορά την "Τσάμικη Υπόθεση", ο πρώην Πρωθυπουργός Παπανδρέου την ονόμασε ως μία πονεμένη ιστορία για τις δύο χώρες και σύμφωνα μ’ αυτόν δεν πρέπει να ανάψουν οι φλόγες των πόνων, αλλά πρέπει να μάθουμε από αυτά.
« Πρώτον, αυτή η υπόθεση είναι ιστορική, η οποία ήταν  επίπονη και για τις δύο πλευρές. Το πρώτο πράγμα που εμείς πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι αυτό, γιατί εμείς δεν πρέπει να χωριστούμε και να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και πόνος και για τις δύο πλευρές. 
Εμείς τώρα πια είμαστε πολλές γενιές μακριά από αυτό και πρέπει να το δούμε από την ιστορική οπτική γωνιά, υπό το φως των νέων ελληνοαλβανικών σχέσεων. Εμείς δεν πρέπει να ανάψουμε τις φλόγες του  πόνου των πληγών του παρελθόντος, αλλά φυσικά πρέπει να μάθουμε από αυτά, άρα όπως τόνισα όχι να ρίξουμε βενζίνη. Πρέπει να δούμε και τις νομικές υποθέσεις. Από την εμπειρία μου, η Ελλάδα πάντοτε έχει πει πως αυτές οι υποθέσεις μπορούν να σταλούν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις αποφάσεις του οποίου πάντοτε έχει εφαρμόσει η Ελλάδα», τόνισε ο Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωστός για τις φιλο-αλβανικές του πολιτικές κατά την διακυβέρνηση του, έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη πως οι αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα και  έχουν το δικαίωμα ψήφου θα τον στηρίξουν, υποσχόμενος πως θα συνεχίσει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.


Σχόλιο: Αυτός στηρίζει τους Αλβανούς και δεν λέει κουβέντα για την μειονότητα το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνουμε τελικά που πάμε, θα ενδιαφερθεί κανείς για μας ή θέλουν απλώς να μην υπάρχουμε. Ψηφίστε τους και θα δούμε τι ωραία θα περάσουμε μετά.  Δεκάδες είναι τα άρθρα υποστήριξης προς το ΣΥΡΙΖΑ από τα Αλβανικά ΜΜΕ, κάτι θα ξέρουν και εμείς δεν το ξέρουμε. Ίσως να γίνουν, πραγματικότητα τα  όσα σχεδιάζουν τόσα χρόνια, περί αλβανική μειονότητας και αρβανιτών με αλβανική συνείδηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.