Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Πρόκληση» για τις ΗΠΑ το δημοψήφισμα των Σερβοβόσνιων κατά των αρχών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει τα μέτρα τα οποία θα λάβει μετά την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας (μίας από τις δύο ομοσπονδιακές οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να εξαγγείλει δημοψήφισμα που αμφισβητεί το ρόλο του εθνικού δικαστηρίου και της εισαγγελίας της χώρας, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.
«Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανησυχεί για την κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα τη Σερβική Δημοκρατία ως οντότητα, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σε οποιεσδήποτε προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του, επειδή αποτελούν παραβίαση της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και επειδή φοβόμαστε για τις συνέπειες που θα έχει στους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.
Αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξετάζουν το θέμα και θα καθορίσουν την κατάλληλη απάντηση προς όσους ευθύνονται «γι' αυτή την πολιτική πρόκληση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την αποστολή της Ε.Ε. και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας (OHR) για τα επόμενα βήματα», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία υπογραμμίζει ακόμη ότι ενθαρρύνθηκε από τη συζήτηση που προέκυψε στη Σερβική Δημοκρατία γι' αυτόν τον «πολιτικό ελιγμό» και τα κίνητρά του. Η πρεσβεία των ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη διατύπωση αναφέρεται στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) κατηγόρησε την κυβερνώσα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από σκάνδαλα διαφθοράς.
«Αυτή η ειλικρινής συζήτηση για αποσύνδεση των διεφθαρμένων δυνάμεων που ηγούνται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη Σερβική Δημοκρατία από αυτό που πραγματικά είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων της είναι ένδειξη μιας ζωντανής, διαφανούς δημοκρατίας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη», τονίζεται στην ανακοίνωση και εκφράζεται η θέση ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να προέλθει από το δημοψήφισμα.
«Εναπόκειται τώρα στην ηγεσία της οντότητας να επιλέξει ανάμεσα στην πρόοδο ή την πολιτική και οικονομική απομόνωση», επισημαίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.
Η δεύτερη οντότητα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι η «Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», ευρύτερα γνωστή ως κροατομουσουλμανική ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.