Σελίδες

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σαράντα μέρες χωρίς τον Θοδωρή Βεζιάνη

Σαράντα μέρες χωρίς τον Πρόεδρό μας,  Θοδωρή Βεζιάνη
Στα μέσα Σεπτεμβρίου έκλεισαν σαράντα μέρες που λείπει από κοντά μας ο πρώτος και για πολλά έτη Πρόεδρος της Ομόνοιας για το Παράρτημα Αργυροκάστρου, ο ιδρυτής της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, ο αγωνιστής  του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αυτός που βροντοφώναξε στο δικαστήριο,όταν δικάζονταν οι πέντε ηγέτες της Ομόνοιας- που στο εδώλιο ήταν όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνικός- πως δικαζόμαστε μόνον και μόνον γιατί  είμαστε Έλληνες, ο  άνθρωπος που αγωνιούσε κάθε μέρα για την τύχη αυτού του κόσμου και τόπου, ο Θοδωρής Βεζιάνης.

Δύσκολα να το συνειδητοποιήσεις. Δύσκολα να το πιστέψεις πως δεν θα τον δεις να μιλά, να συμβουλεύει, ν’ αγωνίζεται για την ενότητα, για τα δικαιώματα, για τις ελληνικές πινακίδες που τις αλλοιώνουν κάθε μέρα, για τα σχολικά βιβλία με το  εθνικιστικό περιεχόμενό τους για μεγάλη Αλβανία. Κι όλα αυτά τα καθρέφτισε στο γραπτό πυξίδα του «Να σταματήσει ο βραχνάς «εμείς» και «εσείς», είμαστε όλοι Έλληνες. Μόνον ενωμένοι μπορούμε…». Ήταν η τελευταία του παρακαταθήκη.

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία  της Αγίας  Παρασκευής στη γενέτειρά του το Χλωμό, την οποία, χτισμένη το 1857 θεόρατη και αγιογραφημένη, πάντα την θαύμαζε και πάντα την διαφήμιζε. Το μνημόσυνο  και το τρισάγιο στον τάφο του τέλεσε ο πατήρ Ευθύμιος από την Πολύτσιανη.

Η εγγονή του  η Γεωργία συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας τις αρετές του παππού της πουτόσο πολύ θέλει να του μοιάσει. Συγκινητικά μα και δυναμικά ήταν και τα λόγια του τέως βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Φούσα, του αδερφού του γνωστού καρδιολόγου ,Στέφανου Φούσα, του πρώην Λυκειάρχη και φιλόλογου, Νίκου Υφαντή, του Πρώην Προέδρου και νυν Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μενέλαου Τζέλιου και του συναγωνιστή του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Ο κ. Υφαντής πρότεινε στο άμεσο μέλλον να γίνει κι ένα πνευματικό μνημόσυνο στα Ιωάννινα, με την μέριμνα του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.