Σελίδες

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Επίδειξη δύναμης υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης



Βαρκελώνη, Ισπανία

Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν την Παρασκευή σε μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης με αφορμή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη Ντιάδα, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Γύρω στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδας), 15 λεπτά μετά την έναρξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, όπου το πλήθος κατέλαβε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, η τοπική αστυνομία καταμέτρησε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, έναν αριθμό που δε μπορεί ωστόσο να επιβεβαιώσει η νομαρχία, η οποία αντιπροσωπεύει την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

«Ανεξαρτησία!» φώναζαν ρυθμικά χιλιάδες άνθρωποι.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την ίδια επέτειο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη είχαν προβεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η νομαρχία που αντιπροσωπεύει την ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για ένα πλήθος μεταξύ 470.000 και 520.000 ανθρώπων, ενώ η δημοτική αρχή της πόλης στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, όπου επικρατούν οι εθνικιστές, ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Καταλανοί εορτάζουν την Παρασκευή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη «Ντιάδα» και ενώ απομένουν δύο εβδομάδες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο το θέμα της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες -στην πραγματικότητα πρόκειται για περιφερειακές εκλογές που έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας- οι δύο παρατάξεις υπέρ της ανεξαρτησίας, Junts pel si (Μαζί για το Ναι) και Cup (άκρα αριστερά), συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας (68 από τις 74) -αποτέλεσμα το οποίο κρίνει επαρκές ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει την περιοχή προς την ανεξαρτησία το 2017 ή αργότερα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό



Επόμενη στάση "ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ"







Λαοθάλασσα στη Βαρκελώνη για την Ντιάδα, την "Ημέρα της Ανεξαρτησίας"

1 σχόλιο:

  1. Οι Καταλωνοί μια χαρά αγωνίζονται και προχωράνε τα εθνικά τους δίκαια.
    Οι βορειοηπειρώτες πότες θα διεκδικήσουν κάτι πέρα από "καρέκλες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.