Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα δεν συζητά ούτε διαπραγματεύεται θέμα τσάμικου

Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα «Τσάμικου», ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον γερμανό κατακτητή, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά τους ισχυρισμούς του αλβανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Αθήνα συζητά το θέμα.

«Πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το "Τσάμικο"» διαβεβαιώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

»Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε. Όσον αφορά το non-paper του ελληνικού Yπουργείου Eξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο “τσάμικο”, στην δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι "σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες", προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το «τσάμικο» να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
»Τα ανωτέρω σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρερμηνεία των non papers

Η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στα υπό εκκρεμότητα διμερή ζητήματα με την Αλβανία και το Τσάμικο, υποστηρίζει το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο ανταλλαγή non paper για το θέμα. Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Το Βήμα, την αποκάλυψη αυτή έκανε ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Report TV.
Μάλιστα, εμφανίζεται να έχει συντάξει ειδικό non paper (αντίστοιχο non paper έχει συντάξει και η αλβανική πλευρά) το οποίο, με βάσει πάντα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι, έχει δοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο κ. Μπουσάτι εμφανίζεται μάλιστα να απορεί για τη «συναισθηματική» αντίδραση της Αθήνας στην πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Χαν προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν είχε επισημάνει ότι τα εκκρεμή ζητήματα που συζητούν οι δύο χώρες είναι η α) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, β) τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και γ) το τσάμικο ζήτημα.

Αυτό που είναι δε εντυπωσιακό είναι ότι ο Επίτροπος Χαν, στην κατακλείδα της απάντησής του προς την κυρία Σπυράκη, έχει προχωρήσει σε μία επισήμανση που πέρασε απαρατήρητη. Σε σχέση με την προσπάθεια επίλυσης των διμερών ελληνοαλβανικών διαφορών σημειώνει ότι «η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος».
Άρα, ο κ. Χαν εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι ο κ. Κοτζιάς τον έχει ενημερώσει και του έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο –πιθανόν το non paper στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπουσάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε οξύτατη μετά την απάντηση Χαν. «Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Αλβανίας» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Επιτρόπου Χαν τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και «δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει μηχανισμό επίλυσης διαφορών (σσ. στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος) και έχουν ανταλλαγεί τα προαναφερθέντα non papers. Τονίζει μάλιστα ότι τα έγγραφα έχουν κοινά σημεία και ότι τα θέματα τα οποία έθιξε ο Επίτροπος Χαν «υπάρχουν και στο αλβανικό και στο ελληνικό non paper» - άρα και το Τσάμικο.

Μάλιστα, ο κ. Μπουσάτι εκτιμά ότι το Τσάμικο δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών. Και τούτο διότι, όπως εξηγεί, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να βρίσκουν κοινές λύσεις χωρίς να εισέρχεται στην ιστορική ή στην πρακτική φύση των ζητημάτων.
Επιπλέον, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η σημερινή αλβανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά υιοθετήσει την ατζέντα των Τσάμηδων διότι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της την επίλυσή του, υπάρχει σχετικό ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, ενώ το τσάμικο κόμμα PDIU συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαψεύδει ο Νίκος Κοτζιάς

«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το Τσάμικο] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.

«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» τόνισε κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ακόμη, ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το Τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά».
Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το Τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

από Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.