Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μια φωτογραφία του Ελληνικού Σχολείου στο Βουνό Χιμάρας από το 1909 - Σε αντίθετο ρόλο σήμερα η Μητρόπολη Αργυροκάστρου

image



Bουνό Χιμάρας: Φωτογραφία από το έτος 1909.

Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Βουνού σε μία αναμνηστική φωτογραφία με τον δάσκαλο τους που δεν ήταν άλλος από τον ιερέα του χωριού ο οποίος τους δίδασκε με λόγια και πράξεις τα θεία γράμματα και τις απαραίτητες γνώσεις.

Χωρίς την εκκλησία τώρα όλοι θα μιλούσαμε τουρκομογγόλικα και θα είχαμε χάσει τη συνείδηση μας.
Χάρης και μόνο της ορθοδοξίας επιβιώσαμε και εμείς.

www.pelasgoskoritsas.gr


Σχόλιο Ε.Λ.Α.: Πραγματικά μας συγκλόνισε αυτή η φωτογραφία - κειμήλιο που παρουσίασε ο Πελασγός Κορυτσάς, που αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία και ταυτότητα του χωριού Βουνό στον Δήμο Χιμάρας.
Στο μικρό κείμενο που ακολουθεί τονίζεται και ο ρόλος της Εκκλησίας στην διατήρηση όχι μόνο της ορθόδοξης πίστης στον Χριστό αλλά και της ελληνικής εθνικής συνείδησης για τους κατοίκους του χωριού.

Σήμερα δυστυχώς η ηγεσία της τοπικής ιεραρχίας ακολουθεί τον ακριβώς αντίστροφο δρόμο.  Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και πιο συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου όχι μόνο δεν φροντίζει να επαναφέρει την ελληνική γλώσσα στα χωριά που την στερήθηκαν κατά την πενηντάχρονη κομουνιστική δικτατορία, αλλά κοιτά να εξαλβανίσει πλήρως τους Έλληνες των μη αναγνωρισμένων ελληνικών μειονοτικών χωριών.

Για παράδειγμα, ο πατήρ Σιλουανός με καταγωγή από την Πάτρα, ο οποίος είναι εφημέριος στη Χιμάρα, κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη Δημητρίου έμαθε αλβανικά ώστε να τελεί την μισή και πλέον Θεία Λειτουργία στην αλβανική όταν πηγαίνει να λειτουργήσει σε χωριά που έχασαν την ελληνική γλώσσα όπως το Κηπαρό!

Θα τρίζουν τα οστά των άγιων ιερέων όπως του συγκεκριμένου από το Βούνο που είχε ως καθήκον να μεταλαμπαδεύσει την Ελληνική Παιδεία στα Ελληνόπουλα του χωριού.

Στα χωριά της Λιούτζης, όταν έπεσε το χοτζικό καθεστώς και άνοιξαν οι Ιεροί Ναοί, οι ηλικιωμένοι έλεγαν "μπορεί να χάσαμε τη γλώσσα και να μιλάμε αλβανικά, αλλά την Λειτουργία θα την κάνουμε πάντα στα ελληνικά!".

Φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τον μητροπολίτη Δημήτριο.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν στους αρχιερατικούς θρόνους ανέβουν κάποια στιγμή αλβανοί...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.