Σελίδες

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Κατασχέθηκαν χιλιάδες όπλα που είχαν προορισμό Αλβανούς των Σκοπίων!

Ο Ταλαάτ Τζαφέρι στο γραφείο Προέδρου της Βουλής στα Σκόπια


Χιλιάδες πολεμικά τυφέκια, αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες κατασχέθηκαν από τον σερβικό στρατό στην περιοχή του Πρέσεβο και στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν από Αλβανούς στα Σκόπια, σε περίπτωση ανάφλεξης ή για κάποιο πραξικόπημα! Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ANT1, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο σέρβοι πολίτες, αλβανικής καταγωγής, που προσπάθησαν να περάσουν τα όπλα από παράνομα κανάλια.

Άξιο αναφοράς είναι το στοιχείο που μεταφέρει η Υπηρεσία Ασφαλείας του σερβικού στρατού που προειδοποιεί για αυξημένη μετακίνηση αλβανικής καταγωγής πολιτών από περιοχές των Βαλκανίων προς τα Σκόπια.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντρ Βούτσιτς, σημείωσε από την πλευρά του πως η εξέλιξη αυτή ρίχνει "λάδι στη φωτιά" την ώρα που οι ισορροπίες είναι ήδη πολύ λεπτές στην περιοχή.

από Sofokleousin.gr

Θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια κατά του Ταλαάτ Τζαφέρι

Ακάλυπτο άφησε χτες ο επικεφαλής του SDSM Ζόραν Ζάεφ, που προαλείφεται για πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τον αλβανόφωνο νεοκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, για την ενέργειά του να τοποθετήσει στο γραφείο του στη Βουλή, αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε, μια αλβανική σημαία δίπλα σ΄εκέινη της ΠΓΔΜ και της ΕΕ.

Το θέμα της σημαίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στις τάξεις των εθνικιστών του Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά και στις τάξεις του SDSM και επικρίθηκε από πολλά ΜΜΕ.
Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ αναφορικά με τις εξελίξεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της σημαίας, είπε ότι «όλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και ο καθένας έχει νομική και πολιτική ευθύνη, ανεξαρτήτως αν είναι μέρος του συνασπισμού μας».
Διατύπωσε επίσης τη σαφή προτροπή «για όσους έκαναν σφάλμα να το διορθώσουν». Για την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας ρωτήθηκε και ο ίδιος ο Ταλάτ Τζαφέρι στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες ύστερα από πρόσκληση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η ΕΕ στηρίζει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ. Οπως είπε, κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πιστεύει πως ούτε η σημαία ούτε τα πολιτικά προγράμματα των αλβανικών κομμάτων μπορούν να ενοχλούν και να θέσουν σε κίνδυνο το Σύνταγμα. «Κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται από τη σημαία, αυτή είναι το σύμβολο της καταγωγής μας...» ανέφερε.
Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE επέκρινε την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της σημαίας ενός άλλου κράτους στο Κοινοβούλιο αποτελεί ντροπή και είναι μια ανάξια πράξη.
Στις Βρυξέλλες, όπως αναμενόταν, ο Ταλάτ Τζαφέρι είχε την υποστήριξη τόσο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι για μία ακόμη φορά ζήτησαν από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να σεβαστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Καταδίκη
Ο Γ. Χαν καταδίκασε έντονα την εσκεμμένη επίθεση στο Κοινοβούλιο που είχε ως στόχο βουλευτές και δημοσιογράφους και προειδοποίησε ότι η όποια επανάληψη παρόμοιων πράξεων θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οπως είπε αργότερα στο Ευρωκοινοβούλιο περιμένει την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων στη Βουλή με την επιβολή των «νομικών συνεπειών» και παρατήρησε ότι «τα όργανα επιβολής του νόμου δεν κάνουν πλέον καλά τη δουλειά τους». Ο Γ. Χαν αναφέρθηκε επίσης στη στάση του Ν. Γκρούεφσκι, χωρίς όμως να τον αναφέρει. «Κάποιοι στη χώρα θωρούν ότι είναι δύσκολο να περάσουν από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση» είπε.
Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Τ. Τζαφέρι έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ με την οποία τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στη Βουλή, την εκλογή προέδρου και τον σχηματισμό πλειοψηφίας 67 βουλευτών, ζητώντας να κινήσει τις διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης της πλειοψηφίας. Οπως είπε ο Τ. Τζαφέρι, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει από το Σύνταγμα προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του SDSM Ζόραν Ζάεφ, που όπως έγινε γνωστό είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαΐου αλλά αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Είπε ακόμη πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η κυριαρχία της χώρας.
Την ίδια ώρα στις τάξεις του VMRO το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να κάνει λόγο για «δικτατορία» αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή. Στα Σκόπια υπήρξαν πολλές πληροφορίες που έκαναν λόγο για πιθανή αντικατάσταση του Ν. Γκρούεφσκι στην ηγεσία του VMRO-DPMNE, που έσπευσε να διαψεύσει με ανακοίνωση το τελευταίο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
από ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.