Σελίδες

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Την μνήμη του απελευθερωτή της Κορυτσάς Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη τίμησαν στην Παλαιά Βουλή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο,η εκδήλωση στην μνήμη του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, πρώτου Φρουράρχου της Κορυτσάς στο Έπος του 1940.
Την εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την 77ηεπέτειο του ΟΧΙ,άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο ανιψιός του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, με θέμα «Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Α΄ Φρούραρχος Κορυτσάς την 22-11-1940».
Ένθερμο πατριωτικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο τέως Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος χαρακτήρισε το Έπος του 1940 φωτεινό μετέωρο που φωτίζει την ελληνική αλλά και την παγκόσμια Ιστορία, με τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ακολούθησαν επετειακά τραγούδια για την 28η Οκτωβρίου 1940 από την χορωδία του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αφίδνες 2000» υπό την διεύθυνση του κ. Γρηγορίου Κακούρη, ενώ απονεμήθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή Κωνσταντίνο Θεοδωράκη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, αναμνηστικοί πίνακες με την ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Κορυτσάς στις 22-11-1940 από τον πρώτο Έλληνα Φρούραρχο της, Αντισυνταγματάρχη (τότε) Δημήτριο Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του εθνικού ύμνου από την χορωδία.
«Τα τελευταία χρόνια ανέλαβα μία πρωτοβουλία για να αναδείξω τα γεγονότα του Έπους 1940-1941 και ιδιαίτερα την συμμετοχή σε αυτά του αείμνηστου θείου μου Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος έφεδρος τότε 52 ετών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου, πρωταγωνίστησε στην ελληνική αντεπίθεση στη Βόρειο Ήπειρο και πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να ηγηθεί του Συντάγματος του για να εισέλθει στην Κορυτσά απελευθερώνοντας την πόλη στις 22 Νοεμβρίου 1940», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 οκεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος Θεοδωράκης.
Όπως σημείωσε, «Ήταν μία σημαντική κίνηση που καθόρισε αποφασιστικά τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Ελληνικού Στρατού αλλά και των Συμμάχων κατά του Άξονα, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, δίνοντας θάρρος όχι μόνο στον λαό μας αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους να αντισταθούν στον φασισμό και τον ναζισμό. Με τον ηρωισμό και την ανδρεία του ο Δημήτριος Θεοδωράκης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην νεότερη ελληνική ιστορία. Η ιστορική προκήρυξη της απελευθέρωσης της Κορυτσάς είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς επίσης και το Πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της πόλης που σώζονται στα Αρχεία του ελληνικού κράτους».
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι αισθάνεται την υποχρέωση να αναδείξει την προσφορά και τους αγώνες του θείου του Δημητρίου Θεοδωράκη για την πατρίδα από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – ΄13 και όλους τους απελευθερωτικούς πολέμους του Ελληνικού Έθνους κατά τον 20ο αιώνα για να μην ξεχαστούν αλλά και γιατί όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας και τις προσπάθειες τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».
Οι Ευρυτάνες πρωταγωνιστές του Έπους του 1940
«Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση είχε σκοπό να αναδειχθεί η προσφορά ενός εξέχοντα Στρατηγού με καταγωγή από την Ευρυτανία, του Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Φρούραρχος την Κορυτσάς, πουτην είχε απελευθερώσει στις 22 Νοεμβρίου 1940, εγκαθιστώντας στην πόλη 15μελές δημοτικό συμβούλιο», είπε από την πλευρά του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε έναν άλλο Στρατηγό με καταγωγή από την Ευρυτανία, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο: «Ο  ΧαράλαμποςΚατσιμήτρος, ήταν ο Διοικητής της 8ηςΜεραρχίας, στον οποίο οφείλεται και το Έπος του 1940, διότι αν και έλαβε διαταγή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να μην φθαρεί η Μεραρχία του και να υποχωρήσει γιατί κάθε αντίσταση θα ήταν μάταιη, ο Διοικητής απάντησε ότι θα επιτελέσει το καθήκον του. Με αυτόν τον τρόπο κατήγαγε την μεγάλη νίκη εναντίον των Ιταλών στο Καλπάκι Ιωαννίνων, καταλαμβάνοντας κατά την πρώτη μόνο μέρα της επίθεσης χίλια ιταλικά ποδήλατα. Ήταν άλλος ένας ήρωας που ξεχάστηκε και εμείς πρέπει να τον επαναφέρουμε στη μνήμη μας».
Ο κ. Κουλαρμάνης μίλησε και για την αποκατάσταση της μνήμης του Στρατηγού Κατσιμήτρου: «Επειδή έχει τόσο πολύ αμαυρωθεί η φήμη του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου λόγω της συμμετοχής του στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου  ως υφυπουργός γεωργίας, θέση από την οποία  παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες, πρέπει να σημειωθεί, ότι ανέλαβε αυτό το πόστο όχι για να υπηρετήσει τους κατακτητές αλλά για να μπορέσει να προφυλάξει τους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση η ίδια η Πολιτεία που τον είχε τιμωρήσει,ανεγνώρισε την αξία του και γι’ αυτό με Βασιλικό Διάταγμα το 1949 έκανε άρση όλων των συνεπειών εις βάρος του».
Επίσης ανέφερε ότι η ΕταιρείαΕυρυτάνων Επιστημόνων είναι μία κατεξοχήν επιστημονική εταιρεία η οποία διοργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις και εκδόσεις, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση ενός νέου σπουδαίου επιστημονικού βιβλίου και μία τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Ευρυτάνα ιστορικού, συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Σταμέλου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.