Σελίδες

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η εθνική εορτή του ιστορικού ΟΧΙ στους Αγίους Σαράντα

Η εθνική μας εορτή, του ιστορικού ΟΧΙ, στους Αγίους Σαράντα
Από τους Αγίους Σαράντα άρχισε η μνημόνευση της Εθνικής Εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, που μπήκε στην ιστορία ως  «Ημέρα του ΟΧΙ», για να συνεχίσει με την Κορυτσά, τη Χιμάρα, τη Νίβιτσα, τη Φοινίκη, το Δέλβινο, τη Δερβιτσιάνη και φυσικά το αποκορύφωμα  το προσκύνημα στα νεκροταφεία της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου.
Κι εφέτος η αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Γεμάτες οι καρέκλες, γεμάτοι οι διάδρομοι και το προαύλιο της αίθουσας. Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της πόλης των Αγίων Σαράντα, μα και από τα γύρω χωριά, μαθητές των σχολειών για τρεις ώρες έδωσαν πνοή και ζωντάνια στην αίθουσα, τόσο με τα χειροκροτήματα, όσο και με τα ωραία προγράμματα των μαθητών των σχολείων.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Αγίων Σαράντα, Βασίλης Κάγιος, καλωσόρισε τους συμμετάσχοντες και ευχήθηκε τα χρόνια πολλά για να παρουσιάσει με τη σειρά όλους τους καλεσμένους: την πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, το Γενικό πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή κ. Βαγγέλη Ντούλε, τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστο Κίτσιο, την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μειονοτήτων στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον αντιδήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Μήτρο, τους εκπροσώπους συλλόγων κ.ά.
Η καθηγήτρια του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, Μαρία Κοτρώνη, μίλησε για το ιστορικό της ημέρας, μια ομιλία που διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα.
Χαιρέτησαν η πρέσβειρα κ. Ελένη Σουρανή η οποία ενθουσιάστηκε από την παρουσία στην αίθουσα πολλών νέων και  πέρασε, με τον χαιρετισμό της, πολλά μηνύματα που απορρέουν από την ημέρα αυτή. Να θυμούμαστε και να τιμούμε τη γενιά που έφτιαξε έναν ακόμα κρίκο στον καδένα της ελληνικής ιστορίας, τόνισε, και πως η αξιοπρέπεια πάντα ζητά θυσίες. Χρέος μας να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας απέναντι στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό...
Χαιρέτησαν  ο Γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες.
Η εκδήλωση συνέχισε με το πρόγραμμα των μαθητών διαφόρων σχολείων. Άνοιξε με τα νήπια του δημοσίου της πόλης με δασκάλα την Αναστασία Κάλλη και αυτού που λειτουργεί με την μέριμνα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, με δασκάλα την Αγαθούλα Θανάση, όπου ξεσήκωσαν την αίθουσα στο πόδι με τις απαγγελίες τους.
Ακολούθησε η  πολυμελής χορωδία του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» του Μεσοποτάμου, το εννιάχρονο ελληνικό σχολείο της πόλης των Αγίων Σαράντα, το σχολείο του Μουρσιού, του Δερμισιού, για να κλείσει με τον ψαλμό του εθνικού μας ύμνου.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

από sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.