Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κατά τ' άλλα όλα μέλι γάλα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις...

Από τη συνάντηση της αλβανίδας υπουργού άμυνας Μιμί Κοντέλι με τον Έλληνα ομόλογο της Δ. Αβραμόπουλο

Τη βούληση της Ελλάδας και της Αλβανίας να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία τους προς όφελος όλων των λαών της «πολύπαθους περιοχής της ΝΑ Ευρώπης» επαναβεβαίωσαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιμί Κοντέλι σε δηλώσεις τους , αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα.
Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τις συνομιλίες χρήσιμες, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές.

Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τους ιστορικούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και της Αλβανίας, σχέσεις που, όπως είπε, στηρίζονται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και στους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα.


Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και γνωστοποίησε ότι στα τέλη Αυγούστου θα υπογραφεί νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξεδήλωσε τη βούληση της χώρας μας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ευχόμενος να ξεκινήσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η κ. Κοντέλι χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας τονίζοντας ότι «δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα», ευχήθηκε η ελληνική προεδρία της ΕΕ να είναι επιτυχημένη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τη χώρα μας για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια της γείτονος να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της χώρας, όπως είπε η κα Κοντέλι, αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση, τη συμμετοχή της Αλβανίας σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις διμερείς ασκήσεις, τη συμμετοχή δυνάμεων της Αλβανίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, στη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Αλβανούς αξιωματικούς. Στις ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές σχολές φοιτούν 35 Αλβανοί αξιωματικοί και πρόσφατα 2 Έλληνες αξιωματικοί αποφοίτησαν από την ανώτερη Σχολή Άμυνας της Αλβανίας.


από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και με τον πρόεδρο Παπούλια συναντήθηκε η Κοντέλι 

Συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Μίμι Κοντέλι, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, κατά την οποία έκανε λόγο για νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ξέρετε την αδυναμία μου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» δήλωσε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι θέλει συνεχώς να αναπτύσσονται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ένα εκατ. εργαζόμενους Αλβανούς, είναι η δεύτερη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία, καλύτερος επενδυτικός εταίρος μετά την Ιταλία. Επίσης, αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του Ευ. Βενιζέλου και του ίδιου στην Αλβανία, καθώς και τη συνάντηση της κ. Κοντέλι με τον ομόλογό της, Δ. Αβραμόπουλο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι έχει δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η συνεργασία στον τομέα που σας αφορά νομίζω ότι πήγε πάρα πολύ καλά και οι νέοι Αλβανοί που περνούν από τις στρατιωτικές μας σχολές είναι μια γέφυρα συνεργασίας σε έναν τομέα πάρα πολύ ευαίσθητο» συμπλήρωσε.
Από πλευράς της, η κ. Κοντέλι εκτίμησε ότι η νέα αλβανική κυβέρνηση θα σημειώσει ποιοτικά βήματα. «Αυτό ελπίζω να μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα και ο δρόμος που διανύεται μέσω της διπλωματικής οδού, υπόκειται περισσότερο στην καλή θέληση και την πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεών μας και στην προκειμένη περίπτωση στη δική μου βούληση και στη βούληση του ομολόγου μου, για να δώσουμε μια άλλη απόχρωση στις σχέσεις μας» δήλωσε, κάνοντας λόγο για νέα δυναμική.
Αναφερόμενη στους Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα, είπε ότι πρέπει να γνωρίζουν πως η χώρα τους είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί, εάν θέλουν να επιστρέψουν.

1 σχόλιο:

  1. kerdise tis entiposeis
    vour ore na tis ta xoseis
    kai o mitsos na gelaei
    les kai thelei na ti faei

    eide kai to samara
    kai mas gemise xara
    kai stous vorioipirotes
    tha dosei ti lefteria

    tha parei piso tous alvanous
    tha afisei mono tous nonous

    ti allo thelete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.