Σελίδες

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

«Γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο στήνουν Αλβανία - Τουρκία


Η κυβέρνηση Ράμα, με τη βοήθεια συμβούλων από την Αγκυρα, θέλει να δημιουργήσει σκηνικό Ιμίων στη βραχονησίδα Μπακρέτα, για να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια
Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανακάνει το λάθος να παραχωρήσει εθνικό έδαφος στην Αλβανία. Το ιστορικό προηγούμενο της νήσου Σάσωνος, που βρίσκεται στη στρατηγική θέση της εισόδου του κόλπου της Αυλώνας στην Αλβανία, η οποία το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων αλλά στο οποίο ουσιαστικά η χώρα μας ουδέποτε άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα ξανασυμβεί.

Η προσάρτηση του νησιού από την Ελλάδα έγινε το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, από άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για να εκκενωθεί το 1914, ύστερα από πιέσεις των μονίμως εχθρικών Ιταλίας και Αυστροουγγαρίας, οι οποίες κίνησαν «γη και ουρανό» για να παραχωρηθεί στην Αλβανία. Σε μία νύχτα οι Αλβανοί έσφαξαν τους λιγοστούς Ελληνες που ζούσαν εκεί και το νησί ερήμωσε, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως στρατιωτική βάση από Ιταλούς και Ρώσους…

Παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας-πακέτο Ελλάδας - Αλβανίας για τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ορίων και ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, η κυβέρνηση Ράμα και οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στα Τίρανα «ξεσαλώνουν», διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες και αναλύσεις, αναφέροντας πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει τόσο, ώστε να απολέσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της στα «διαφιλονικούμενα» θαλάσσια τεμάχια 1 και 2 (τα ακροτελεύτια Οικόπεδα στα bορειοδυτικά της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο), για τα οποία η Αλβανία είχε εγείρει αντιρρήσεις, προσβάλλοντας την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 Καραμανλή - Μπερίσα στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα, με τις στρατιές «συμβούλων» του Ράμα που έχει δημιουργήσει, επιχειρεί να ακυρώσει τη βούληση της Αθήνας να εκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ν. μίλια, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αποδοχή του εύρους από Αλβανία - Ιταλία αποτελεί «κακό προηγούμενο» για την ίδια στο Αιγαίο.

Μάλιστα, οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα και οι κάθε λογής Τούρκοι ψευδοαναλυτές που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας (έχοντας παράλληλα διαβρώσει τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό) έχουν επινοήσει περίπτωση ανάλογη των Ιμίων, προκειμένου μέσω της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα να προωθήσουν στο μέλλον «γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο.

Πρόκειται για την ακατοίκητη βραχονησίδα Μπακρέτα, επικυρωμένη και αυτή στην Ελλάδα με την παραχώρηση των Ιονίων νήσων, η οποία βρίσκεται στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στην Κέρκυρα και στα (αλβανικά) νησιά Κσαμίλ, κοντά στις ακτές της Αλβανίας (νοτίως των Αγίων Σαράντα), για την οποία οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα ψάχνουν να βρουν «τρύπες» στα διεθνή κείμενα, προκειμένου να εγείρουν και εκεί προσκόμματα κυριαρχίας, εξυπηρετώντας τους γνωστούς αποσταθεροποιητικούς στόχους της Αγκυρας με βάση το γνωστό στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου (10/2) το αλβανικό δίκτυο Top Channel ανέφερε πως η βραχονησίδα Μπακρέτα παύει με τη νέα συμφωνία να αποτελεί σημείο αφετηρίας μέτρησης εύρους χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γεγονός που επηρεάζει την έκταση της ελληνικής κυριαρχίας κυρίως στο θαλάσσιο τεμάχιο «ΙΟΝΙΟ 1» της ελληνικής ΑΟΖ. Το Top Channel, επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα, αναφέρει: «Με τη νέα συμφωνία για τη θάλασσα, η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος των 12 μιλίων από τη βραχονησίδα Μπακρέτα, ρύθμιση η οποία προσέφερε στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη νέα συμφωνία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», και επομένως ισχύει η πρόβλεψη της «Σύμβασης της Θάλασσας» για την έκταση των υδάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως, αντίθετα με την Μπακρέτα, ως σημείο αφετηρίας μέτρησης 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πλέον τα νησιά Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα όχι μόνο ως προς την επέκεινα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και επειδή αποτρέπει «δεύτερες σκέψεις» της Τουρκίας για το Καστελόριζο στο Αιγαίο.

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπερίσα Εντίθ Χαρτζί (Εdith Harxhi), με σπουδές στο πανεπιστήμιο Bilkent της Αγκυρας και στα Κατεχόμενα, η οποία σήμερα διευθύνει ένα αλβανικό think tank που ακούει στο όνομα Albanian Policy Center, περνώντας τις τουρκικές απόψεις στην αλβανική κοινή γνώμη, δεν διστάζει να δηλώσει απροκάλυπτα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γιατί δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία»! Να σημειωθεί ότι η Αλβανία έχει έκταση χωρικών υδάτων τα 12 μίλια από το 1991!
Η τακτική των συνεχών προκλήσεων από τα Τίρανα
Ο ίδιος ο Ράμα, μέσα στο μεγαλοϊδεατικό παραλήρημά του, παραδέχτηκε πρόσφατα: «Οξύναμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα για να… συμμορφωθεί»!
Ομολόγησε ευθέως ότι με τους χειρισμούς του απέναντι στην ελληνική μειονότητα, με τις αλυτρωτικές κορόνες σε βάρος της χώρας μας, αλλά και στο λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα, ύψωνε την ένταση (σ.σ.: με τις οδηγίες της Αγκυρας) για να πάρει όσα μπορεί περισσότερα στο θέμα της ΑΟΖ. Ωστόσο, παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας πάλι ο αχυράνθρωπος του Ράμα, ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκόρος, του οποίου η ελληνική ιθαγένεια έχει αφαιρεθεί για «αντεθνική» συμπεριφορά απέναντι στους Ελληνες μειονοτικούς, έστειλε τις μπουλντόζες στην παραλία της πόλης.
Η κυβέρνηση Ράμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ανοιχτά το πολυσυζητημένο σχέδιο «πολεοδομικής ανάπλασης» του θαλάσσιου μετώπου ως «εργαλείο πίεσης» στην Ελλάδα.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.