Σελίδες

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Βουλιαράτες: Στο στρατιωτικό κοιμητήριο αναπαύονται άλλοι εκατό πεσόντες του 1940 -΄41


.... 78 χρόνια μετά ..100 πεσόντες αναπαύονται στο στρατιωτικό κοιμητήριο Αγίας Σκέπης 

Σκηνές  υπέρτατης συγκίνησης εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Ιουλίου στο Στρατιωτικό νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης όπου σήμανε η ώρα της ανάπαυσης 100 πεσόντων Ελλήνων ηρώων στο Αλβανικό Μέτωπο, τα οστά των οποίων βρέθηκαν  κατά τις εργασίες εκταφής, που  ξεκίνησαν τον περασμένο  Ιανουάριο στην περιοχή Ντραγκότ, μετά από τη  συμφωνία της Ελληνικής και της Αλβανικής κυβέρνησης  για την αναζήτηση, εκταφή και αναγνώριση των οστών των Ελλήνων ηρώων στο αλβανικό έδαφος.
Με μια σεμνή  και  άκρως συγκινητική τελετή και με τη μέριμνα του Αντιδημάρχου του Δήμου Δρόπολης  η είσοδος  των οχημάτων που μετέφεραν τα οστά των πεσόντων  στον οικισμό  καλλημένα με ελληνική σημαία, έγινε με όλες τις τιμές που  αρμόζουν σε ήρωες, με την πομπή να διασχίζει τους Βουλιαράτες, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης  και  πλήθος κόσμου να ακολουθεί μέχρι το Κοιμητήριο.

Εκεί η  νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη απο τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και ιερείς της Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας  αναφερόμενος στους  100 πεσόντες, επισήμανε πως θυσίασαν τα πάντα για να ζούμε όλοι μας σήμερα, όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως άνθρωποι ελεύθεροι, ευχόμενος παράλληλα να μη χαθεί ποτέ ο ελληνισμός από τον τόπο της Βορείου Ηπείρου αφού κάθε του γωνιά έχει "ποτιστεί"  με αίμα ελληνικό...

Αμέσως μετά και έπειτα από σχεδόν 80 χρόνια, τα 100 παλικάρια που χάθηκαν στα αλβανικά βουνά  βρήκαν την ηρεμία,την ανάπαυση, τη δικαίωση αλλά και τον σεβασμό που αρμόζει στους νεκρούς, με τον ενταφιασμό  τους  στο στρατιωτικό νεκροταφείο.
Για στιγμές ιδιαίτερου δέους ,τιμής και ευγνωμοσύνης μετά απο πολλές δεκαετίες και εκπλήρωση του χρέους που όφειλε το ελληνικό  γένος στους πεσόντες ήρωες του 40 , έκανε λόγο μιλώντας στην κάμερα του epirus-tv-news.gr, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ενώ η η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα κ.Ελένη Σουρανή, απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς των ηρώων να δώσουν DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση, ώστε οι ήρωες να έχουν πλέον και όνομα.

Τέλος ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δρόπολης κ. Μιχάλης Μάνος υπογράμμισε πως με τη χθεσινή τελετή απόδωσε η προσπάθεια 27 ετών του Υπ.Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως στη Βόρειο Ήπειρο δόθηκε  από τους Έλληνες η σπουδαιότερη μάχη για την πατρίδα.

Πλέον η 28η Οκτωβρίου για τους Έλληνες του Δήμου Δρόπολης, θα αποτελεί  επίσημη γιορτή απόδοσης τιμών, με τη σχετική πρόταση να αναμένεται  κατατεθεί και να ψηφιστεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες

Αποστολή στη Β.Ηπειρο / βίντεο / φωτορεπορτάζ: Ζαφείρης Λευτέρης
επιμέλεια: Παναγιώτης Τσάλλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.