Σελίδες

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Σημαντικές παρεμβάσεις του κόμματος ΕΕΜΜ στον δημόσιο διάλογο με τον αλβανό πρωθυπουργό

Το Κόμμα των Ελλήνων έδωσε για μία ακόμη φορά το παρόν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Έντι Ράμα στο χωριό Καραχάτζι του Δήμου Φοινικαίων θέτοντας υπόψη του αρχηγού της κυβέρνησης ουσιαστικά θέματα που σχετίζονται με την επιβίωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σ’ αυτή τη χώρα και κυρίως με την εξασφάλιση νομικών δικλείδων ασφαλείας για το μέλλον της.
Στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσπεράσει το κύριο θέμα της συζήτησης «Οι μειονότητες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ κρατών-Νόμος Περί Μειονοτήτων και πλαίσιο εφαρμοστικών διατάξεων», δίνοντας το λόγο σε άσχετους με το θέμα πολίτες, αντέδρασε επίμονα ο γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ελλήνων και αντιδήμαρχος Φοινικαίων κ. Ζήσος Λούτσης και συγκροτημένα παρουσίασε τις θέσεις και τους προβληματισμούς για το νόμο, για τις εφαρμοστικές διατάξεις αλλά και για την σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη μειονότητα.
Τόνισε ότι ο νόμος και το πλαίσιο των διατάξεων είναι απαραίτητα και απαιτείται να είναι ολοκληρωμένα. Από τη μελέτη του νόμου αλλά και τα σχέδια των εφαρμοστικών διατάξεων προκύπτει ότι χρειάζεται καλύτερη διαμόρφωση ώστε να καλύπτονται όλες οι πτυχές των δικαιωμάτων και ανάφερε το παράδειγμα του άρθρου 11 του νόμου 96/2017 όπου η συμμετοχή της μειονότητας στο δημόσιο εννοείται λάθος από τους συντάκτες ως συμμετοχή στα μόνο πολιτιστικά δρώμενα  και όχι ως συμμετοχή σε όλη την πυραμίδα του κράτους στα κέντρα αποφάσεων, όπως στη Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα υπουργεία και σε όλη τη διοίκηση του κράτους σε ποσοστιαία αναλογία. 
Ανάφερε στον πρωθυπουργό ότι  εκδιώχθηκαν από το στρατό όλοι οι αξιωματικοί ελληνικής καταγωγής και στην αστυνομία σήμερα επικρατούν ελάχιστοι. Τόνισε ότι αν ταξιδέψεις στους δικούς μας δρόμους, στη Δερόπολη και στο Βούρκο, δε θα βρεις κανέναν τροχονόμο ελληνικής καταγωγής» Δε θα ήταν καλύτερα αυτά τα πράγματα να ρυθμιστούν νομικά;»
Το δεύτερο και σημαντικότερο θέμα που έθεσε ο κ. Λούτσης, ήταν εκείνο των περιουσιών, το πρόβλημα που μαστίζει επί δεκαετίες το χώρο μας. Επεσήμανε το γεγονός ότι στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έχει γίνει ανελέητη επίθεση κατά των δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών με πλαστά χαρτιά και νοθευμένες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν κυρίως παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων. Επανέφερε το θέμα του Κωσταριού, το Γολγοθά των κατοίκων με τα δικαστήρια επί πέντε χρόνια στη σειρά και τα πρωτάκουστα φαινόμενα πλαστογραφίας.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του 2008 για τη μεταβίβαση των λιβαδικών και δασικών εκτάσεων προς ιδιοκτησία των επαρχιών ισχύουν και αν είναι κάτοχος σήμερα ο δήμος αυτών των περιουσιών. Τα δικαστήρια δεν αποδέχονται τις αιτήσεις μας γιατί δε μας θεωρούν ιδιοκτήτες. Ως εκ τούτου  υπαγορεύεται ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να ανοιχτούν εκ νέου όλοι οι φάκελοι των περιουσιών στη μειονότητα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Σε συνέχεια της συζήτησης πήρε το λόγο ο κοινοτάρχης του Κωσταριού, ο ασίγητος αγωνιστής του περιουσιακού στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κύριος Ηλίας Θάνος, ο οποίος  αποστόμωσε τον πρωθυπουργό με τα επιχειρήματα που παρουσίασε για την αδιαφορία της κυβέρνησής του απέναντι στα συνεχόμενα αιτήματα του Κωσταριού και κυρίως η υποχώρηση του Συνήγορου του Κράτους μπροστά στις πιέσεις των ψευτο-ιδιοκτητών. 
Ο πρωθυπουργός, για να αποφύγει τη δημόσια δυσφήμιση, με έντονο ύφος τόνισε ότι το κράτος θα κάνει αγωγή και δε θα αφήσει αυτό το ζήτημα όπως έχει. Ο κοινοτάρχης κ. Θάνος συνέχισε επίμονα την ομιλία του τονίζοντας ότι το χωριό Κώσταρι έχει απογυμνωθεί  ιδιοκτησιακά από τους άρπαγες των γαιών και απειλείται κάθε μέρα απ’ αυτούς. Έχουμε αρπαγή της γης και χωρίς έγγραφα. Ζητήσαμε βοήθεια από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν την είχαμε. Ο πρωθυπουργός επέμενε ότι αυτά τα προβλήματα συνέβηκαν εδώ και είκοσι χρόνια ενώ ο κ. Θάνος του απάντησε ότι αυτά συνέβηκαν εδώ και τρία χρόνια. Αυτός ο έντονος, αλλά σοβαρός εκ μέρους του κοινοτάρχη, διάλογος ανάγκασε τελικά τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι θα ενεργήσει άμεσα για την περίπτωση υφαρπαγής χωρίς χαρτιά από το δικαστήριο.
Ουσιαστική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων κ. Χρήστου Κίτσου, ο οποίος στο λόγο του επικεντρώθηκε σε δύο βασικά θέματα: στην αναγκαιότητα βελτίωσης του νομικού πλαισίου, το οποίο είναι και πρόταση του Κόμματος των Ελλήνων από τις αρχές και στην ανάγκη σωστού προγραμματισμού ανάπτυξης στη μειονότητα για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους Έλληνες.
Σχετικά με το νόμο συμπλήρωσε ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν πρέπει να περιορίζεται από τα επίσημα έγγραφα που διατηρήθηκαν από το απολυταρχικό καθεστώς, αλλά στην ελεύθερη βούληση των πολιτών που είναι και αισθάνονται Έλληνες.
Ο κύριος Κίτσος τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων είναι απαραίτητη και κυρίως το θετικό κλίμα των σχέσεων επηρεάζει θετικά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                        
Άγιοι Σαράντα 24/06/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.