Σελίδες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Βιβλίο: Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου - Μνήμη και Διεκδίκηση


Θ. Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, ο Ελληνισμός του Αριστοτέλη Γκούμα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα  

Το βιβλίο αυτό αποτελεί  συμβολή στο ζήτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο οποίος  μετά το 1913-14, όταν δημιουργήθηκε το Αλβανικό κράτος, έμεινε στα όρια του Αλβανικού κράτους παρότι συμπαγής ελληνικός πληθυσμός και τοπικά πλειοψηφία σε πολλές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, μεταξύ των οποίων το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, η Χιμάρα, οι Άγιοι Σαράντα, το Δέλβινο.

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο για πάρα πολλά χρόνια έμεινε στο περιθώριο της πολιτικής ενασχόλησης και επιστημονικής έρευνας, γιατί περιορίστηκε σ’ ένα εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και δεν αντιμετωπίστηκε ως ένα ζήτημα και ως θέμα αξιοπρέπειας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως ως ένα ζήτημα, με το οποίο θα ασχοληθεί η ελληνική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική.

Αποτελέσματα αυτού διαπιστώνονται και σήμερα, κυρίως, όμως το 1990-91 όταν ερχόταν οι Ομογενείς Βορειοηπειρώτες από την Αλβανία και οι Αλβανοί, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία πλήθους προβλημάτων, πολλά από τα οποία εξιστορούνται στο βιβλίο, όπως για παράδειγμά η μαζική φυγή μετά το 1991 των Ελλήνων από την Αλβανία, η εκπαίδευση των μελών της Ελληνικής μειονότητας, η θρησκευτική της ελευθερία, η απόδοση στους δικαιούχους των ιδιωτικών, κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η μη υλοποίηση από την αλβανική πλευρά των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να αγγίξει όχι μόνο τα ιστορικά δεδομένα, αλλά και τα σύγχρονα πολιτικά, μια και στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν οι διάφορες διεθνείς συνθήκες, οι οποίες έχουν υπογραφεί και αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμός και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γενικότερα, που άπτονται με μια αυτόχθονη εθνική ομάδα. 

Το βιβλίο αφιερώνεται στα θύματα και  τους χιλιάδες φυλακισμένους Έλληνες κατά τη διάρκεια της περιόδου 1945-1991, καθώς και στη Μνήμη των δολοφονημένων Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα και Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.