Σελίδες

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Οι μπουλντόζες του Ράμα συνεχίζουν να κατεδαφίζουν στη Χειμάρρα - Θέλουν να μας ξεριζώσουν λένε οι Βορειοηπειρώτες [βίντεο]

Για αφελληνισμό της περιοχής της Χειμάρρας κάνουν λόγο οι Βορειοηπειρώτες που είδαν και σήμερα τις μπουλντόζες της Αλβανικής κυβέρνησης να καταπατούν περιουσίες των ομογενών και να ξεριζώνουν αιωνόβιες ελιές που φύτεψαν οι πρόγονοι τους πολύ πριν από τη σύσταση του Αλβανικού κράτους.
Αρχικά οι ομογενείς που κέρδισαν δικαστική απόφαση για να μην γκρεμιστούν σπίτια και καταστήματα για την «ανάπλαση» του κέντρου της Χειμάρρας «διχάστηκαν» και αρκετοί συμφώνησαν να δώσουν «μέτρα από την περιουσία» τους για τη διάνοιξη δρόμων και δημοσίων έργων. Πίστευαν ότι έτσι η γη τους θα αποκτήσει αξία και θα αναβαθμιστεί η περιοχή.
Όμως μετά την απόφαση Ράμα στις 21 Νοεμβρίου, να υφαρπάξει χιλιάδες στρέμματα βορειοηπειρωτών και να τα δώσει σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες των Τιράνων, που όπως καταγγέλλουν οι ομογενείς ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» στην «Ριβιέρα της Αλβανίας», η οποία ανήκει στους Έλληνες της περιοχής, επανακαθορίζουν τη στάση τους. 
«Δεν θα χαρίσουμε τη γη των προγόνων στους κολλητούς του Ράμα», λέει στο iefimerida.gr o Χρήστος Γκίνης, που πριν από δύο ημέρες έδωσε πραγματική μάχη με εργαζόμενους στην εταιρεία που πραγματοποιεί τις εργασίες στην περιοχή.
«Δεν φοβόμαστε της μπουλντόζες τους. Φέρνουν μαζί τους και μπράβους. Είναι παράνομοι. Δεν έχουν καμία άδεια για να πραγματοποιούν εργασίες στην περιοχή μας. Τα χώματα αυτά ανήκουν σε εμάς. Είναι η ιστορία μας. Είναι οι ρίζες μας. Στόχο έχουν να μας διώξουν. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Εμείς φυλάμε τα οικόπεδα μας.»
Ο Μανώλης Ζώτος και αυτός «φυλάττει Θερμοπύλες» στην περιοχή και κάθε μέρα ενημερώνει του Χειμαρριώτες της Αθήνας για τις εξελίξεις. Μιλώντας στο iefimerida.gr ζητά βοήθεια από την Ελληνική κυβέρνηση: 
«Οι μπουλντόζες της αλβανικής κυβέρνησης μπαίνουν σε περιουσίες βορειοηπειρωτών που έχουν μεταναστεύσει. Ζητάμε βοήθεια από τη μητέρα πατρίδα. Θέλουν να πάρουν τα φιλέτα της ομογένειας σε Χειμάρρα, Δρυμάδες, Λιβάδι και άλλες περιοχές…», λέει.

Αυτοψία του Open Tv στην Χειμάρρα: Κραυγή αγωνίας των κατοίκων - ΒΙΝΤΕΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.