Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Άρειος Πάγος: Απέρριψε το αίτημα σωματείων της μουσουλμανικής μειονότητας να αναγνωριστούν ως τουρκικάΜία σημαντική απόφαση πήρε χθες ο Άρειος Πάγος, καθώς απέρριψε το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης, να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η λεγόμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης («Τ»ΕΞ) πρωτοστάτησε στην προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την υποστήριξη της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Άγκυρα και τουρκόφρονες της μειονότητας ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά πλάγια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού αναγνώριση του δικαιώματος δημιουργίας ένωσης Τούρκων πολιτών στην Δυτική Θράκη, καταργεί στην πράξη την θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας και την καθιστά εθνική μειονότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Aνοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ και παράνομης «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης

Ανακοίνωση της παράνομης «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, αναφέρει πως ο αγώνας για αναγνώριση των σωματείων της μειονότητας ως «Τουρκικά», θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο έως τη δικαίωση. «Ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη πώς αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων που συνεχίζουμε επί δεκάδες χρόνια ως «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης θα τον συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και από τώρα και μετά. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μετά από την ανακοίνωση του αιτιολογικού του Αρείου πάγου θα προβούμε στην απαραίτητη αξιολόγηση και θα καθορίσουμε τον μετέπειτα δρόμο του αγώνα μας. ΩΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ» ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» αναφέρει η ανακοίνωση της παράνομης Ένωσης.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

”Η ”τουρκική” Ένωση Ξάνθης, η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της ”τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης, απαγορεύτηκε το 1983 με δικαστική απόφαση.

Ως αποτέλεσμα του νομικού αγώνα που διεξήγαγε η ”Τουρκική” Ένωση της Ξάνθης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, εκδόθηκε νομικός κανονισμός στην Ελλάδα το 2017, ο οποίος επιτρέπει στις απαγορευμένες ενώσεις να υποβάλουν αίτηση για επανεγγραφή, αλλά έγιναν σοβαρές εξαιρέσεις από την αποδοχή αυτών των αιτήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι η αίτηση που υπέβαλε η ”Τουρκική” Ένωση Ξάνθης για επανεγγραφή μετά τον προαναφερθέντα νομικό κανονισμό απορρίφθηκε από το Εφετείο με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου 2021, μετά το Εφετείο.

Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζει επίμονα τις κατασταλτικές πολιτικές της σχετικά με την άρνηση της ταυτότητας της ”τουρκικής” μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Καταδικάζουμε την απόφαση του Ελληνικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ που αρνήθηκε να εφαρμόσει για 13 χρόνια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εγγραφή μη κυβερνητικών οργανώσεων της ”Τουρκικής” μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της ”Τουρκικής” Ένωσης Ξάνθης για δικαιώματα σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.”


pentapostagma.gr/ Ανδρέας Μουτζουρούλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.