Σελίδες

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Φον ντερ Λάιεν: Να δοθεί ώθηση στην προσχώρηση Σκοπίων - Αλβανίας στην ΕΕ«Ελπίζω ότι με την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Σλοβενίας θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Χαίρομαι που η Σλοβενία επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Ευρώπης με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο θα στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις χώρες αυτές», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η προσχώρηση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά είναι και θέμα αξιοπιστίας. «Η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ θα υλοποιηθούν οι δράσεις των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. «Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αφήσουν πίσω τους την πανδημία. Θα βοηθήσουμε να το πετύχουμε αυτό και θα βγούμε από αυτήν την κρίση ενωμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις διαφορές, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Προεδρία της Σλοβενίας και θα φέρει αποτελέσματα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η έξοδος από την κρίση είναι και θέμα εμπιστοσύνης. «Καλώ την Σλοβενία να συνεχίσει το σημαντικό έργο για τα ζητήματα του κράτους δικαίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει για δεύτερη φορά από το 2008, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της Σλοβενικής προεδρίας είναι η ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία και ειδικότερα η ανάκαμψη μέσα από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε, επίσης, ότι για τη Σλοβενική Προεδρία προτεραιότητα αποτελεί το κράτος δικαίου, τα ίσα δικαιώματα των πολιτών και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι «μία δύσκολη υπόθεση που πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής προεδρίας», δήλωσε στη συνέχεια ο Γιάνες Γιάνσα. «Δεν έχουμε διαφορές μεταξύ μας, όταν μιλάμε για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όμως συμφωνούμε λιγότερο όταν μιλάμε για μετεγκατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η προεδρία της χώρας του θα εργαστεί για να βρεθεί λύση ώστε να λειτουργήσει στην πράξη το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.

Τέλος, ο Γιάνες Γιάνσα είπε ότι στόχος της Σλοβενικής προεδρίας είναι να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Σλοβενία. «Είναι μια υπόσχεση που δώσαμε το 2003 στη Θεσσαλονίκη», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.