Σελίδες

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Για την ρουμάνικη προπαγάνδα στην Β. Ήπειρο είπατε κάτι στο Βουκουρέστι κύριε Δένδια;Επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στον χαιρετισμό του στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών», στο πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας» ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων:

«Με χαρά πληροφορήθηκα ότι το προηγούμενο έτος γιορτάσαμε τα 140 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που να διατηρούν τόσο μακροχρόνιες και εξαίρετες σχέσεις.

Το επόμενο έτος θα εορτάσετε την 160ή επέτειο από την ίδρυση του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αποτελεί ενδιαφέρουσα σύμπτωση το γεγονός ότι ο πρώτος Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών, ο Απόστολος Αρσάκης, είχε ελληνική καταγωγή. Και είμαι βέβαιος πως αν ο Bogdan με αντικαθιστούσε ως Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, δεν θα διέπρεπε απλά στην τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά επίσης, επιτρέψτε μου να πω, αρκετοί Έλληνες διπλωμάτες θα ήταν πολύ ευτυχέστεροι.

Την Ελλάδα και τη Ρουμανία συνδέουν ιστορικοί δεσμοί.

Πολεμήσαμε για την ανεξαρτησία μας τον 19ο αιώνα. Πολεμήσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τους βαλκανικούς πολέμους. Η Συνθήκη με την οποία τερματίστηκε ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος, μια συνθήκη-ορόσημο για την Ελλάδα, υπεγράφη από έναν από τους πλέον χαρισματικούς μας Πρωθυπουργούς, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εδώ στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Πολεμήσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πιο πρόσφατα, η Ελλάδα υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της ένταξης της Ρουμανίας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε Σύμμαχοι και Εταίροι σχεδόν δύο δεκαετίες. Και η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας συμμετέχοντας στη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ…».

Ο κ. Δένδιας δεν αναφέρθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διότι Ελλάδα και Ρουμανία βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Δεν αναφέρθηκε όμως ούτε στο κουτσοβλαχικό ζήτημα, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμα της κρίσης το 1905-1906 όταν οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, λόγω της απόπειρας της ρουμανικής κυβέρνησης να χαρακτηριστούν ως ρουμανική μειονότητα οι βλαχόφωνοι πληθυσμοί γύρω από την Πίνδο, σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας που τότε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το θέμα αυτό όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το Βουκουρέστι φροντίζει να το επαναφέρει τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να προσεταιριστεί τους Βλάχους της Βορείου Ηπείρου.

Τελευταίο κρούσμα ήταν το αίτημα του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών από την Αλβανία να ανοίξει σχολεία σε περιοχές με βλαχόφωνο πληθυσμό όπου θα διδάσκεται η «βλάχικη γλώσσα»

Πρόκειται για μία παρέμβαση που θίγει ξεκάθαρα τον Ελληνισμό.

Όμως από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δεν ακούσαμε να λέει κάτι επί του θέματος. Εκτός και αν το έκανε πίσω από τις κλειστές πόρτες, κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε…

Παραθέτουμε την επιστολή της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, η οποία θέτει το ζήτημα επί τον τύπον των ήλων:


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ

                              31-08-2021

                            Αρ. Πρωτ: 36

Προς

Την Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου

Τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νο Τασούλα

Τους Αξιότιμους Αρχηγούς των Κομμάτων

Τον Υπουργό Εξωτερικών

Την Υπουργό Παιδείας

Τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Τους Έλληνες Ευρωβουλευτές

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η Ιστορία λένε επαναλαμβάνεται αλλά την δεύτερη φορά ονομάζεται φαρσοκωμωδία!

Δεν υπάρχει βλάχικη μειονότητα στην Αλβανία! Η μειονότητα είναι μία και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ και αυτό ας το σεβαστούν όλοι και κυρίως η Ρουμανία!

Το 1905 η Ρουμανία κατάφερε με πολλά  χρήματα τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ ν’ αναγνωρίσει με Ιραδέ ξεχωριστό έθνος Βλάχων στα Βαλκάνια και από τότε δεν έχει σταματήσει να κάνει προπαγάνδα ανακατεύοντας τους λαούς  και  δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στους Βλάχους διαιρώντας τους διότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πάνω από την συνείδησή τους θα βάζουν το ΧΡΗΜΑ με ένα και μόνο σκοπό, ξεχωριστό κράτος Βλάχων που θα είναι προτεκτοράτο της στα Κεντρικά Βαλκάνια. 

Δεν το κατάφερε διότι είχε ν’ αντιμετωπίσει την ισχυρή ελληνική συνείδηση των Βλάχων που μόνοι τους πάντα πολεμούσαν την προπαγάνδα, ήταν ελάχιστοι οι Βλάχοι που πήγαιναν στα Ρουμάνικα σχολεία, μόνο οι πολύ φτωχοί και τους πλήρωναν για να στέλνουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν ρουμάνικα.

Αφού απέτυχε ν’ αποδείξει ότι οι Βλάχοι είναι Ρουμάνοι στην καταγωγή, τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθεί να παίξει το τελευταίο της «χαρτί»: αυτό της «βλάχικης γλώσσας» που όπως και να την αποκαλέσουμε είναι η λαλιά των προγόνων μας που διατηρήσαμε στις οικογένειές μας προφορικά από γενιά σε γενιά.

Τον τελευταίο καιρό ενόψει και της Απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία, έναν αιώνα και κάτι μετά, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα η Ιστορία που ξεκίνησε η Ρουμανία το 1905!

Τελευταία η προπαγάνδα τους «παίζει»  με τις λέξεις Romanians= Ρουμάνοι και   Aromanians=Αρμάνοι/Βλάχοι εντάσσοντας τους Aromanians στην δική της μειονότητά των Romanians  ζητώντας να ανοίξει σχολεία σε περιοχές με βλαχόφωνο πληθυσμό της αναγνωρισμένης  Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία όπου θα διδάσκεται η «βλάχικη γλώσσα» η οποία θα είναι στην ουσία η γνωστή ομογενοποιημένη και κατασκευασμένη σε εργαστήρια της Κωνστάντζας με λατινορουμάνικο αλφάβητο που ελάχιστα μοιάζει με τα βλάχικα που μιλιούνται ανά περιοχή.

Τα ίδια ακριβώς που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Πίνδο μας, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με το πρόσχημα των βλάχικων διδάσκονταν ρουμάνικα στα λίγα βλαχόπουλα που πήγαιναν στα ρουμάνικα σχολεία!

Τότε οι Βλάχοι ήταν απομονωμένοι στα χωριά τους χωρίς πληροφόρηση, ομοίως και η επίσημη τότε Κυβέρνηση δεν είχε την ενημέρωση που έπρεπε!

Σήμερα καμμία πλευρά  δεν έχει δικαιολογία να λέει ότι παρασύρθηκε και δεν γνωρίζει την αλήθεια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΛΑΧΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ στην Αλβανία, η μειονότητα είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

ΖΗΤΟΥΜΕ την ισχυρή παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας όπου χρειαστεί για την διαφύλαξη των συμφερόντων της ελληνικής εθνικής  μειονότητας   στην Αλβανική επικράτεια με το άμεσο σταμάτημα της ίδρυσης ρουμάνικων σχολείων στα ελληνόφωνα χωριά διότι οι Βλάχοι δεν έχουν καμμιά σχέση με το Ρουμανικό έθνος ούτε με την γλώσσα τους

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση επέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας για την διαφύλαξη των συμφερόντων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στην επικράτεια της Αλβανίας και να σταματήσει η απόπειρα εκμετάλλευσής τους για την  ολέθρια διάσπαση του Ελληνικού στοιχείου, σε βλαχόφωνους και ελληνόφωνους Έλληνες από τους Ρουμάνους για τα δικά τους συμφέροντα

Για τον λόγο αυτό

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την απόφαση της Ρουμανίας να εντάξει τους βλαχόφωνους Έλληνες της Αλβανίας στην δική της ρουμάνικη μειονότητα υποσχόμενη χρήματα και έργα στα ελληνικά χωριά

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την επίσκεψη της Ρουμάνας Κυβερνητικής Αξιωματούχου του Υπουργείου Εξωτερικών  Οάνα Ούρσατσε  στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας και την ίδρυση σχολείων με το πρόσχημα της διδασκαλίας της «βλάχικης γλώσσας» η οποία  στην ουσία στοχεύει στον προσηλυτισμό των βλαχόφωνων και στην διάσπαση και συρρίκνωση της Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

ΖΗΤΟΥΜΕ  τέλος από τη Ρουμανία να διευκρινίσει χωρίς περιστροφές σε τι αποσκοπεί η πρόσφατη ανακήρυξη από το ρουμανικό Κοινοβούλιο της 10 Μαΐου ως ημέρα Βαλκανικής ρουμανικότητας!

Εάν ο στόχος είναι και πάλι η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη, δεν πρόκειται επιτρέψουμε το ψάρεμα σε «θολά νερά», όπως συνήθιζε στο παρελθόν. Αν, η κατά τα αλλά φίλη Ρουμανία, θεωρεί ότι έχει μειονότητες στα Βαλκάνια ας το πει ξεκάθαρα. Ας ζητήσει χωρίς λεκτικά τερτίπια την αναγνώριση ρουμανικής μειονότητας στην Αλβανία και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και ο καθένας τελικά να μετρηθεί με το ύψος του.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο   Πρόεδρος  Μαγειρίας Μιχάλης                                                          

Ο  Γεν. Γραμματέας Γιώργος Ιλιέφσκι

O Αντιπρόεδρος Θανάσης Πότσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.