Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πιο φτωχά γιόρτασαν οι Βορειοηπειρώτες τις Μεγάλες Γιορτές μα πάντα ελπίζουν!

Πιο φτωχά γιόρτασαν  οι Βορειοηπειρώτες τις Μεγάλες Γιορτές μα πάντα ελπίζουν!
«Καλά Χριστούγεννα», «Καλές γιορτές», «καλή χρονιά»… 

ήταν οι ευχές όλων των Βορειοηπειρωτών τις Άγιες  μέρες που περάσαμε.
Ευχές, που βγαίνουν από κάθε βορειοηπειρωτική οικογένεια χρόνια τώρα. Ακόμα και στο δικτατορικό καθεστώς, το αθεϊστικό.  Γιατί, ανεξαρτήτως του κατεστημένου, όλοι τους ήλπιζαν  και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, ελπίζουν  στο θαύμα του Θεανθρώπου, πως και γι’ αυτούς θα ΄ρθούν καλύτερες μέρες και θα τελειώσουν τα βάσανα και οι ταλαιπωρίες τους.
Η κατάρρευση του αθεϊστικού δικτατορικού συστήματος και ο ερχομός της δημοκρατίας, απλώς απάλυνε, αλλά δεν θαρέπευσε τις πληγές τους.
Ήλπιζαν σε πολύ καλύτερες μέρες, σε μέρες που οι εκκλησίες και τα χοροστάσια να πλημμύριζαν από κόσμο και να γειάνει η καρδιά τους.

Η αιμορραγία της μετανάστευσης έφερε το πρώτο πλήγμα και την πρώτη αρνητική πτυχή στην εκπλήρωση των ονείρων τους.
Η συρρίκνωση, οι καθημερινές πιέσεις, τα καθημερινά προβλήματα, ο φόβος και η ανασφάλεια, που φέρνει το σημερινό κατεστημένο, έφερε το δεύτερο πλήγμα, έφερε  κι άλλη μια αρνητική πτυχή.

Πιο φτωχά γιόρτασαν  οι Βορειοηπειρώτες τις Μεγάλες Γιορτές μα πάντα ελπίζουν!
Η ανεργία των δικών τους ανθρώπων και ιδίως η διακοπή της σύνταξης του ΟΓΑ,  συνετέλεσαν  στην απουσία από το οικογενειακό  τραπέζι και το λαϊκό ξεφάντωμα των μεταναστευόντων  Βορειοηπειρωτών μα και την  μείωση της ποιότητας και της ποσότητας των υλικών αγαθών.

Εφέτος, στην κακιά τους  μοίρα που τους συνοδεύει πάντα, προστέθηκε και η απουσία  της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα τα χωριά χωρίς ρεύμα. Που σήμαινε χωρίς φως, χωρίς ζεστασιά, χωρίς φαγητό, χωρίς ν’ απολαύσουν  και να γευτούν , αν όχι την υλική, ούτε την πνευματική αξία των Γιορτών.
Παρ’ όλα αυτά  την ευχή τους την έκαμαν. Το Χριστό και την Παναγία τους ασπάστηκαν. Υποκλίθηκαν και προσκύνησαν. Τους παρακάλεσαν άλλη μια φορά, να μεριμνήσουν και γι’ αυτούς.

Την ημέρα των Θεοφανείων γέμισε ο Ναός και το προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους των Αγ. Σαράντα.  Χοροστατώντας του Μητροπολίτη Δημητρίου, πολλών ιερέων, μετά τη θεια λειτουργία, έγινε ο αγιασμός, ρίχτηκε ο Τίμιος Σταυρός στη θάλασσα, πήραν οι πιστοί το αγιασμένο νερό  στα σπίτια τους. Πάντα με την ελπίδα στο Θεό και όχι στους ανθρώπους. Ούτε σε κόμματα και οργανώσεις. Αυτά τα είδαν, τα δοκίμασαν και  βγάλανε τα συμπεράσματά τους.

Σε κάθε βορειοηπειρωτικό σπίτι  πήγε το αγιονέρι, όπως πήγε και το Άγιο Φως της Ανάστασης.
Άγιο Φως και Άγιο Ύδωρ, τα μόνα που τους έμειναν, τα μόνα που τα μπάζουν ανεπιφύλακτα μέσα στα δικά τους σπίτια. Στις δικές τους καρδιές.   
Και πάντα ελπίζουν!

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.