Στις 11 Ιανουαρίου 1991 μια ομάδα πρωτοβουλίας με τους: Ανδρέα Ζαρμπαλά, Αναστάσιο Ντούρο, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Βαγγέλη Ζαφειράτη, Βασίλη Βασιλείου, Βασίλη Ζούλα, Γιώργο Μπούκα, Γιάννη Γιάννη, Δημήτρη Κίκη, Δημήτρη Ζούλα, Ζήσο Λούτση, Θοδωρή Βεζιάνη, Θανάση Μάλλιο, Κώστα Νάτσιο, Λάμπη Θανάση, Μιχάλη Λίτσιο, Νίκο Μπαλκόνη, Παναγιώτη Μπάρκα, Τηλέμαχο Κονίνη και Χριστάκη Τόλη, ίδρυσαν στη Δερβιτσιάνη την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ» κι απαίτησαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας την έγκρισή της διαμέσου της υπογραμμένης αίτησης απ’ όλα τα ιδρυτικά μέλη και πάνω από 300 άλλες υπογραφές από Έλληνες που στήριζαν την πράξη αυτή.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1991 συνήλθε στον Οβελίσκο του Αργυροκάστρου η ομάδα πρωτοβουλίας, όπου πρότειναν ως υπεύθυνο το Θοδωρή Βεζιάνη για να παραλάβει την απόφαση της έγκρισης από το Υπουργείο της Δικαιοσύνης.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1991 το πρωί η χαρμόσυνη είδηση ξεσηκώνει τους Έλληνες των Τιράνων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε μια επίσημη τελετή ο Υπουργός παραδίνει την απόφαση στην αντιπροσωπεία της ιδρυτικής ομάδας:
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Έλληνες του Φίερι υποδέχονται την αντιπροσωπεία και πανηγυρίζουν για τη νίκη.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1991, με την παρουσία αντιπροσώπων σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη έγινε ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός. Μετά από μερικούς μήνες έγιναν οι ταχτικές συνδιασκέψεις των δύο παραρτημάτων: του Αργυροκάστρου και των Αγ. Σαράντα.
Μία από τις αποφάσεις που πήρε η συνδιάσκεψη του Αργυροκάστρου ήταν η πραγματοποίηση του πρώτου συλλαλητηρίου της Ομόνοιας στο Γεωργουτσάτι στις 28.2.1991
Μεγάλη απήχηση έκανε σε όλο το χώρο και σε όλους τους Έλληνες, η πρώτη έκκληση της Ομόνοιας η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, ανάφερε:
Αδέρφια και αδερφές, μανάδες και πατεράδες.
Ήρθε η χαρούμενη μέρα να ανακοινώσομε την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μας, η οποία ζούσε πάντα στο πνεύμα και στις καρδιές μας.
Παιδιά της ελληνικής μειονότητας-γέννημα και θρέμμα του τόπου μας-έλαβαν αυτή την πατριωτική και ιστορική πρωτοβουλία. Ευχόμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ να 'ναι καλορίζικη και καρποφόρα.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύεται να εκπληρώσει ένα ιερό ιδανικό, να δυναμώσει το εθνικό και δημοκρατικό φρόνημα, να υπερασπίσει με δημοκρατικά μέσα την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας, όπου κι αν βρίσκονται, τα οποία προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα και στα βασικά διεθνή ντοκουμέντα για τις εθνικές μειονότητες.
Μετά από 24 χρόνια
Κάθε 11 Γενάρη γιορτάζονταν στην Δερβιτσιάνη η επέτειος της ίδρυσης της Ομόνοιας.
Εφέτος η 24η επέτειος αποφασίστηκε να γίνει στους Αγ. Σαράντα. Και ο κυριότερος λόγος, η εκλογή του Γενικού Προέδρου.
Ίσως να μην είδαν κατάλληλο το τοπίο για το δεύτερο γύρω των εκλογών μερικοί, λόγω της ένθερμης υποστήριξης των Δερβιτσιτινών προς τους πραγματικούς αγωνιστές και χωρίς να ενημερώσουν (μόνον διαμέσου του facebook) διάλεξαν την πόλη των Αγ. Σαράντα.
Η 24η επέτειος άρχισε με την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των πρωτεργατών και αγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή, παρούσα του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, των Γενικών Προξένων της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και Κορυτσά κ.κ Νικόλαο Κοτροκόη και Ιωάννη Πεδιώτη, του πρόεδρου της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου, του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, των προέδρων Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσσαλονίκης κ. Φιλόεθεο Κεμενζεντζίδη και Παντελή Πάπιστα, της Προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, του βουλευτή του ΣΚ Ανδρέα Μάρτου, επάρχων κι άλλων τοπικών παραγόντων.
Ακολούθησε η κοπή πίτας από τους μαθητές των κατηχητικών και εν συνέχεια η γιορτή της Ομόνοιας και ο δεύτερος γύρος των εκλογών.
Στο κινηματοθέατρο της πόλης, όπου έγινε η εκδήλωση, χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εκλιπόντες και εψάλλει ο εθνικός ύμνος.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών
Μετά τη γιορτή, το τοπίο μέσα κι έξω από την αίθουσα άλλαξε. Ένα τεταμένο κλίμα και μια εσωτερική ένταση παρατηρούνταν στο πρόσωπο του κάθε συμμετάσχοντος. Οι εκλέκτορες είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και το καθένα λογάριαζε και επιθυμούσε την δική του νίκη. Οι πιέσεις, δωροδοκίες και εντάσεις του παλιού κατεστημένου, δεν έπαψαν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του πρόεδρου θα ’φερνε στο προσκήνιο το εάν θα συνέχιζε η Ομόνοια την ίδια της πορεία ή θα γινόταν κάποια αλλαγή.
Όταν η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε το αποτέλεσμα: Λεωνίδας Παπάς 190 και Βασίλης Κάγιος 170 ψήφους, η αίθουσα δονήθηκε από χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Μερικοί κατέβασαν το κεφάλι και φύγανε γρήγορα από την αίθουσα προτού ακούσουν το ενωτικό μήνυμα του νέου προέδρου πως η Ομόνοια είναι μια οργάνωση όλων και όλοι έχουν τη θέση τους εκεί.
Με τον εθνικό ύμνο έκλεισε και ο δεύτερος γύρος για να περάσει το μήνυμα πως αρχίζει από σήμερα μια νέα εποχή και πως η εποχή αυτή για την ανοδική πορεία της Ομόνοιας και την αναβάθμισή της έχει ανάγκη την ΕΝΟΤΗΤΑ.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.