Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις συντάξεις Ποντίων, Βορειοηπειρωτών και ανασφάλιστων υπερηλίκων

Με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά που κοινοποιείται στον ΟΓΑ και σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δόθηκε το πράσινο φως ώστε Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες και ανασφάλιστοι υπερήλικες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την επαναχορήγηση της σύνταξης που είχε διακοπεί εξαιτίας του μνημονίου. Παράλληλα, αιτήσεις θα μπορούν να καταθέτουν και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν λάμβαναν σύνταξη στο παρελθόν.

Ο νόμος 4331/2015 ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ (Α’69/2.07.2015).

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους από την 1η Οκτωβρίου. Τόσο ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης που έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή, όσο και ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης, έχουν διαβεβαιώσει ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

Το ποσό που θα λάβουν ορίζεται στα 260 ευρώ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Από την 1η Οκτωβρίου 2016 οι συντάξεις θα αυξηθούν και θα φτάσουν το πλήρες ποσό των 360 ευρώ. Η δε εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στο πλήρες ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα.

Οι συνταξιούχοι στους οποίους διεκόπη η σύνταξη θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα δηλώνουν ότι παραιτούνται από κάθε νομική διεκδίκηση, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει να δοθούν αναδρομικά για όσο διάστημα δεν λάμβαναν τη σύνταξη.

Βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων:
  • Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Να μην λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος. Σε περίπτωση εγγάμων ο/η σύζυγος να μην λαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος. Εάν λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από το ποσό που θεσμοθετήθηκε τότε δικαιούνται να λάβουν τη διαφορά, εκτός και αν η διαφορά είναι μικρότερη των 30 ευρώ οπότε δεν δικαιούνται την παροχή.
  • Να μην δικαιούται σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να συνεχίσει να διαμένει κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης.
  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή σε περίπτωση εγγάμων να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ. Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τ.μ.

από pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.