Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας για την απογραφή πληθυσμού και την ιδιοκτησιακή υφαρπαγή στη Βόρειο Ήπειρο

Από την ομιλία του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Λ. Παππά στο συνέδριο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2 Ιουλίου 2016):

... Η απογραφή του 2011 την οποία όλοι οι φορείς των μειονοτήτων όχι μόνο καταγγείλαμε αλλά  η Ομόνοια και οι άλλοι εκπρόσωποι απεύθυναν έκκληση για αποχή, αντιδρώντας στην ποινικοποίηση της ελεύθερης δήλωσης και τις απαράδεκτες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι αριθμοί που έβγαλε αυτή η απογραφή, παρουσιάζει τις μειονότητες με αριθμούς που αγγίζουν  το 10% των πραγματικών.  
Και ενώ η κυβέρνηση Μπερίσα που διενέργησε αυτή την απογραφή δεν τόλμησε να αξιοποιήσει αυτούς τους αριθμούς υπολογίζοντας ίσως και τις επικριτικές εκθέσεις  του διεθνή παράγοντα, η σημερινή κυβέρνηση βασίστηκε σε αυτούς τους αριθμούς για την κατανομή των κρατικών κονδυλίων στους δήμους με αποτέλεσμα στους δήμους όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα τα κρατικά κονδύλια να μην αρκούν ούτε για τα λειτουργικά τους έξοδα.


Η εθνική  ελληνική μειονότητα και γενικότερα οι μειονότητες στην Αλβανία δεν είναι αντιμέτωπες μόνο με την κρατική διαφθορά που μαστίζει όλη τη χώρα αλλά και με έναν διάχυτο  εθνικισμό που δεν επιτρέπεται να διαφωνείς μαζί του. Τα τελευταία 15 χρόνια είμαστε αντιμέτωπη με μία επιδρομή που θέλει να μας απογυμνώσει περιουσιακά. Δικαστήρια, Κρατική Υπηρεσία Επιστροφής Περιουσιών και άλλη κρατικοί φορείς, γίνονται πρόθυμοι συνεργάτες πλαστογράφων που εμφανίζονται ως πρώην ιδιοκτήτες και ωφελούνται τεράστιες εκτάσεις.
Τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και αναφέρω κάποιες ενδεικτικές:
1) Ο λόφος του μοναστηριού των Αγίων Σαράντα, ένα μνημείο που έδωσε το όνομα στην πόλη και είναι εκεί για πάνω από 1500 χρόνια, έχει ιδιοκτήτη κάποια οικογένεια που ήρθε στην πόλη πριν από 70 χρόνια. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ο συνεργάτης του πρωθυπουργού και συνάδελφος μου Artan Shkreli που έπεσε θύμα σωματικής βίας όταν θέλησε να επισκεφτεί το μοναστήρι χωρίς την άδεια του.
2) Η Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών με την απόφαση 57 ημ.27.02.1998 παραχωρεί στην περιοχή του Πωγωνίου, μία περιοχή με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό λιβαδική έκταση 925 εκτ. στους κ. Galip και Shefqet Agarai δύο ανθρώπους που καμια σχέση δεν έχουν με την περιοχή και κανείς κάτοικος δεν τους γνωρίζει.
3) Το βουνό του μειονωτικού χωριού Κώσταρι που έχει στα σπλάχνα του ένα από σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής του  Δελβίνου το μοναστήρι της Παναγιάς έχει επίσης ιδιοκτήτη κάποιον που καμία σχέση δεν έχει με τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μία εξόφθαλμη πλαστογραφία και στον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε αρχικά η Επαρχία Μεσοποτάμου και συνεχίζει ο Δήμος Φοινίκης, στα τελευταία 4 χρόνια έγιναν 57 δικαστικές συνεδριάσεις και δεν υπάρχει καμία απόφαση.
4) Στο Δήμο Φοινίκης με πληθυσμό περίπου 40.000 από τους οποίους το 97% είναι Έλληνες, η Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών αναγνώρισε ως πρώην ιδιοκτήτες σε λιβαδικές εκτάσεις  2.520 στρέματα σε κατοίκους του δήμου και 20.560 στρέματα σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή. Τα στοιχεία αυτά είναι από το επίσημο site της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.