Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Συνάντηση εκπροσώπων των μειονοτήτων στο αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Νόμο περί Μειονοτήτων

534Την Πέμπτη 30/06/2016 στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας οργανώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπων των μειονοτήτων της χώρας για να συζητηθεί το σχέδιο νόμου περί μειονοτήτων που προωθείται από την κυβέρνηση μετά από διαχρονικές απαιτήσεις των  μειονοτήτων.

Με εντολή του πρωθυπουργού της  χώρας συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή για την κατάρτιση του νόμου την οποία διευθύνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.
 Στη συνάντηση  παραυρέθηκαν η υφυπουργός Εξωτερικών κα Οντέτα Μπαρμπουλούσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ  κ. Κυριάκος Κύρκος, η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων κα Κωνσταντίνα Βεζιάνη και εκπρόσωποι από όλες τις μειονότητες. Εκ μέρους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ήταν παρόντες: Λεωνίδας Παππάς ως πρόεδρος της Ομόνοια, Ζήσος Λούτσης ως εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελλήνων ΜΕΓΚΑ, Λιγκοράκης Καραμέλιος,  εκπρόσωπος του ΚΕΑΔ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η έκφραση της βούλησης της κυβέρνησης για τη βελτίωση των νομικών προυποθέσεων σχετικά με τις μειονότητες και η παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου  Περί Μειονοτήτων και γι’ αυτό το λόγο προσκιμίζεται η άποψη των ενδιαφερόμενων που είναι οι εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων της χώρας.

Η υφυπουργός κα Μπαρμπουλούσι ανάφερε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της επιτροπής και των εκπροσώπων των μειονοτήτων αλλά και των διεθνών οργανώσεων για να υπάρχει ένα σοβαρό αποτέλεσμα. Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι επικρότησαν την πρωτοβουλία αυτή και ταυτόχρονα ζήτησαν να υπάρχει ένα γραπτό κείμενο πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν προτάσεις και βελτιώσεις.

Εκ μέρους του Κόμματος των Ελλήνων ο κύριος Λούτσης κατέθεσε κείμενο στο οποίο ερμηνεύεται η αναγκαιότητα σύνταξης του νόμου και ίδρυσης θεσμών για την εφαρμογή και προστασία των μειονοτήτων καθώς κατέθεσε τις προτάσεις από το πλαίσιο των αιτημάτων που από το 2010 έχει συντάξει το κόμμα κυρίως για την αναγνώριση και την ταυτότητα της μειονότητας, για την εθνική και πολιτιστική της ακεραιότητα, για την ελληνική παιδεία, για την κατωχύρωση των περιουσιών και την ασφάλεια της ζωής, για την αναγνώριση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη συμμετοχή στην τοπική και κεντρική διακυβέρνηση της χώρας, για την πολιτική εκπροσώπηση και για την οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια του κράτους αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας.
Το κείμενο, όπως κατατέθηκε θα το διαβάσετε στη συνέχεια.

Τις εκτιμήσεις και τις επιφυλάξεις του για το νόμο εξέφραση και ο πρόεδρος της Ομόνοιας κύριος Λεωνίδας Παππάς, και ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΔ Λιγκοράκης Καραμέλιος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

από eemm-mega.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.