Σελίδες

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τιμήθηκε η 104η επέτειος Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου



Με λαμπρότητα τιμήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 η 104η επέτειος Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών να τιμήσουν την 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα σταθμό στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η άρνηση των Ηπειρωτών να προσαρτηθούν στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος είχε ως αποτέλεσμα την Ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου(17 Φεβρουαρίου 1914) και στη συνέχεια την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914), κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα, με το οποίο δικαιωνόταν ο αγώνας των Bορειοηπειρωτών και η Βόρειος Ήπειρος αποκτούσε ευρεία αυτονομία μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η  Δοξολογία και το Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων,του αυτονομιακού αγώνα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Την πανηγυρική Ομιλία εκφώνησε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα. Ελένη Δήμου,η οποία έπειτα απ το χρονικό των γεγονότων αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνικός σήμερα, τονίζοντας πως: «27 χρόνια μετά βιώνουμε τις πιο κρίσιμες στιγμές.Καθημερινές είναι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Υφαρπαγές της γης με ψεύτικα φιρμάμια,τρομοκρατία, φόβος, παραχάραξη της ιστορίας και εδαφικές διεκδικήσεις προς την Ελλάδα με ένα ανύπαρκτο «Τσάμικο Ζήτημα» διαμορφώνουν το σημερινό σκηνικό. Τούρκοι, Αλαβανοί,Σκοπιανοί παλεύουν σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο να αρπάξουν ότι μπορούν απ την παρτίδα μας. Με μια Ελλάδα να παραμένει απλός παρατηρητής σε όλες τις εξελίξεις γύρω απ τα εθνικά ζητήματα, και μια επικίνδυνη εθνικά κυβέρνηση που “οι ξένοι τις βαρούν τα νταούλια και αυτή χορεύει στους ρυθμούς τους”.Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και ο αγώνας μας δεν πρέπει να σταματήσει. Αυτός ο τόπος πρέπει να μας βρει ενωμένους και μονοιασμένους, με μία κοινή εθνική στρατηγική».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τα εθνικά μας θέματα επισήμαίνοντας πως «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας 1913, το οποίο ορίζει τα σύνορα του Αλβανικού κράτους, αν ταυτόχρονα η Αλβανία δεν αναγνωρίσει και εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας 1914, το οποίο ως συνέχεια του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας  ορίζει την Αυτονομία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εντός των Αλβανικών συνόρων.» Απάντησε επίσης στις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, περι ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσοβο και στρατηργικής συμμαχίας με την Τουρκία σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, πως :«και εμείς οι Βορειοηπειρώτες θα ζητήσουμε με βάση τις διεθνείς συνθήκες την ένωση μας με την Ελλάδα, διότι δεν μπορούν τα σύνορα να αλλάζουν για τους μεν και όχι για τους δε. Να ξέρει ο κ. Ράμα ότι αν ανοίξει θέμα αλλαγής συνόρων με το Κόσοβο, ταυτοχρόνως θα ανοίξει θέμα αλλαγής συνόρων και με την Βόρειο Ήπειρο. Δεν είμαστε υπέρ της αλλαγής συνόρων, αν όμως αυτό γίνει δεν θα μείνουμε αμέτοχοι.»

Έπειτα ανέγνωσε ψήφισμα και  κάλεσε τους παριστάμενους να το εγκρίνουν. Το ψήφισμα εγκρίθηκε παμψηφεί  και θα απευθυνθεί στις κυβερνήσεις της Ελλάδος και Αλβανίας καθώς και όλους τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.Η πομπή που σχηματίστηκε στολίστηκε με τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές των νέων Βορειοηπειρωτών και τα δοξασμένα λάβαρα που κρατούσαν ψηλά.

Αφού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, η τιμητική επέτειος έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο αλλά και το τραγούδι «Έχω μια αδερφή» συνοδεία της φιλαρμονικής του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, την οποία διεύθυνε ο μαέστρος κ. Κώστας Νούσιας.
Χαιρετιστήριες επιστολές για την επέτειο απέστειλαν οι: Αντώνης Σαμαράς: τέως Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:Πρόεδρος ΝΔ, Μάκης Βορίδης: Βουλευτής ΝΔ, τέως Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης: αντιπρόεδρος ΝΔ, τέως Υπουργός, Ρένα Δούρου: Περιφερειάρχης Αττικής, Κώστας Κατσαφάδος: Βουλευτής ΝΔ, Λεωνίδας Παππάς: Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Από τους επίσημους παριστάμενους τίμησαν την ιστορική αυτή ημέρα οι: Θωμάς Στέφος: εκ μέρους του Γ.Σ. «Ομόνοιας», Γιώργος Κώττης: εκπρόσωπος ΝΔ, Ηλίας Κασιδιάρης :Βουλευτής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος: Βουλευτής Χρυσής Αυγής, Ιωακείμ Καλαμάρης: ΑΧΕΠΑ Ευρώπης,Παναγιώτης Δούμας: αντιπρόεδρος Νέας Δεξιάς, Φλώρος Ευστάθιος, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, Νίκος Κέφης, τέως Δήμαρχος Βλαχέρνων  Άρτας- Υποστράτηγος, Χρήστος Ρήγος εκπρόσωπος Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης,   Δημήτρης Περδίκης, Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Σπύρος Κανελόπουλος ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, Δημήτρης Γερογιάννης, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας».

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι των: Νέας Δημοκρατίας, Χρυσή Αυγής,Ανεξάρτήτων Ελλήνων, Νέας Δεξιάς, Ελληνικής Λύσης, Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης, Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, Συλλόγου Διβριωτών Βορείου Ηπείρου, Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης, Αδελφότητας Βαγκαλιατιού «Αγ. Δονάτος», Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ Ευρώπης,Νεολαίας Δήμου Φοινικαίων, ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας»,Χορευτικού & Πολιτιστικού Συλλόγγου Δερόπολης "Δερόπολη", Πολιτιστικής Ένωσης «Βουθρωτό». Εκ’ μέρους του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος κ. Μπάμπης Καραθάνος.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
Αθήνα, 11-02-2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.