Σελίδες

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές του 1914 - Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών για την 104η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου


Εκδήλωση στην μνήμη των πνευματικών, στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Αυτονόμου Ηπείρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 από την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 104 ετών από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).


Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου, ο οποίος υπήρξε Υπουργός της Αυτονόμου Ηπείρου και Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης το 1914. 
Μνημονεύτηκαν επίσης τα ονόματα του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, του Μητροπολίτη Κορυτσάς Γερμανού, του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. 



Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Αρχηγού Κορυτσάς Γεωργίου Τσόντου - Βάρδα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των στρατιωτικών ηγετών και οπλιτών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914.
Μνημονεύτηκαν επίσης τα ονόματα του Δημητρίου Δούλη, του Σπύρου Σπυρομήλιου, του Βλάση Καραχρήστου και του Θύμιου Λιώλη.





Στο μνήμα του Γεωργίου Τσόντου - Βάρδα κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Αδερφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" Θεόδωρος Τσόντος, απόγονος της οικογένειας του εθνικού αγωνιστή. 




Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μαυσωλείο Ζωγράφου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Προέδρου της προσωρινής κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου, των υπουργών Αλεξάνδρου Καραπάνου και Ιωάννη Παρμενίδη καθώς και του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου.




Ο πατήρ Θωμάς από την Φοινίκη απευθύνει σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας την ανάγκη οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να μην υποχωρούν από τον αγώνα για την δικαίωση της.  



Ο γενικός γραμματέας της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Γεωργίου διαβάζει το χρονικό της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου.



Ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης απευθύνει σύντομη ομιλία με θέμα "Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα σήμερα".
Εστίασε στο γεγονός ότι ο Ελληνισμός έχει υποστεί ανεπανόρθωτες εθνικές ζημιές στην παραλιακή ζώνη από το Εξαμήλι έως τον Λογαρά.  



Κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο Ζωγράφου από τον Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαο Ουζούνογλου, ως φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και ιδρυτή του Ζωγράφειου Διδασκαλείου Κωνσταντινουπόλεως. 



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά από ενός λεπτού σιγή με την απαγγελία του ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου και την απόδοση του εθνικού ύμνου.



Από αριστερά: Θεόδωρος Τσόντος (Πρόεδρος Αδερφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια"), Νικόλαος Ουζούνογλου (Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών), Δημήτρης Περδίκης (Πρόεδρος Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου), Μόντης Κολίλας (μέλος ΚΑΒΗ), Νικόλαος Αργυρόπουλος (Πρόεδρος συλλόγου "Βετεράνοι Κύπρου 1974"), Σπύρος Δημητρίου (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων).
Παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης Κωνσταντίνος Πρωτοπαπαδάκης, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι Κώστας Κυριακού και Ανδρέας Μαρτίνος, ο συγγραφέας Σταύρος Παπουτσής και άλλοι. 



ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1914!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.