Σελίδες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Το Άγιον Πάσχα στην Βόρεια Ήπειρο

Αν και πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες μιας αθεϊστικής περιόδου, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Αλβανίας κατέρρευσε εκκλησίες και μοναστήρια, ξύρισε και διαπόμπευσε μοναχούς και ιερείς, περιθωριοποίησε τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα, την πίστη, όμως, στον Χριστό και στην Παναγιά δεν τα έσβησε εύκολα από τις καρδιές των Βορειοηπειρωτών. 
Κρυφά θα έκαναν το σταυρό τους, κρυφά θα άναβαν το καντήλι, κάπου κρυμμένο σε μια γωνιά του σπιτιού, κρυφά θα έβαφαν τα κόκκινα αυγά και θα πετούσαν τα τσόφλια σε εμφανές μέρος, για να δείξουν στους άθεους κομμουνιστές πως τα πάντα μπορούν να υποστούν, την πίστη τους όμως, δύσκολα να την ξεκληρίσουν από τις καρδιές τους. Ήταν αυτή η πίστη, αυτή η ένωση με τον Χριστό, που δεν υποχώρησαν στα πλούτη, τα αξιώματα και τις δωροδοκίες που τους πρόσφεραν οι Τούρκοι, για να τους εξισλαμίσουν. Τα έχασαν όλα αυτά, κράτησαν όμως την μεγάλη τους περιουσία: ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ μέσα τους.
Με την κατάρρευση του κομμουνιστικού δικτατορικού καθεστώτος, ήρθε στην αθεϊστική αυτή χώρα, ως δώρο Θεού,  και ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος ο Μακαριότατος κ.κ. Αναστάσιος. Ξανάχτισε  την Ορθόδοξη Εκκλησία από το μηδέν, την αναβάθμισε και την αξιοποίησε στα σύγχρονα μέτρα.
Και στο Βορειοηπειρωτικό χώρο, χτίστηκαν καινούργιες εκκλησίες, ανακαινίστηκαν οι παλιές και σήμερα όλες οι κοινότητες  έχουν την δική τους ανακαινισμένη ή καινούργια εκκλησία. Τελούνται οι θρησκευτικές τελετές, γίνονται οι Θείες Λειτουργίες, γιορτάζονται ημερομηνίες ορόσημα των Αγίων, γίνονται πανηγύρια.
Το αποκορύφωμα όλων των τελετών, είναι το Άγιον Πάσχα. Οι εκκλησίες μας, με τους λίγους ιερείς, που διαθέτει ακόμα η Ιερά Μητρόπολη Αργυρόκαστρου, θα λάμψουν από το φως των κεριών, θα αντηχήσουν από τον ψαλμό και από τις φωνές των πιστών.
Γεμάτες στην ακολουθία των Ιερών Παθών του Κυρίου, την ημέρα της περιφοράς του Επιταφίου, την ημέρα της Ανάστασης, τις Άγιες μέρες του Πάσχα.
Στον Ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στην πόλη των Αγίων Σαράντα, τόσο στην περιφορά του Επιταφίου, όσο και το βράδυ της Αναστάσεως, ο Ναός, ο αυλόγυρος και όλα τα προάστια, ήταν κατάμεστα από πιστούς. Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου έγινε η Περιφορά, με την λάμψη των βεγγαλικών η Ανάσταση του Κυρίου.
Ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» και το «Αληθώς Ανέστη», μετατράπηκαν σε πύρινους ποταμούς οι δρόμοι από το φως της Ανάστασης, για να φωτίσει τις καρδιές και να  γαληνεύσει τις ψυχές τους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


από sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.