Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κατάντια, μα την κατάντια!


του Σπύρου Χρήστου

Με σόκαρε φωτογραφία που εντόπισα σε ιστότοπους. Δείχνει σε κατάσταση ντελίριο, σέρνοντας χορό με τα χέρια ψηλά, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ. Φόντο πυρκαγιές, καπνούς, νέφος επουράνιο, τόπος διάπυρος κάρβουνο. Ένιωσα, αηδία, καθώς η λεζάντα της φωτογραφίας ενημέρωνε, πώς το ντελίριο πάρτι της Ομόνοιας ΚΕΑΔ οργανώθηκε τον Αύγουστο 2011 με αφορμή τη νίκη στις τοπικές εκλογές!

Δεν γνωρίζω, αν οι εν λόγω πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι διεκδικούν την έκφραση «μονιμότητας» του Ηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αλβανία, σπεύδουν οικολογικών προγραμματισμών και δη, όταν η έφοδος της πύρινης κόλασης επαναλαμβάνεται κάθε θερινή περίοδος, αποτεφρώνοντας ότι πράσινο απέμεινε! Δεν γνωρίζω αν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία κατέχουν στην πλειονότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είχαν ποτέ στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, για τα δάση, τις περιουσίες των κατοίκων των χωριών που τους ψηφίζουν! Δεν, εξίσου, γνωρίζω αν τους απασχόλησε η αφόρητη κατάσταση απογοήτευσης των κατοίκων για το μέλλον του τόπου διάπυρος κάρβουνο! Δεν γνωρίζω αν αναρωτήθηκαν πώς, μία από τις μορφές ξεριζωμού είναι, η αποτέφρωση μαζί με τα δάση των αμπελώνων, των ελαιώνων και ότι είχε απομείνει σε περιβόλι, σπιτιών κτλ.! 

Πολλά τα ερωτήματα, από τα έκθετα των πολιτικών σχημάτων Ομόνοιας ΚΕΑΔ, – όσο κι αν αποτελεί εξουθενωμένο διοικητικό γεγονός – στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήθελα να τους θέσω ένα απλό ερώτημα, πώς ένας τόπος δίχως δάση, περιβόλια, τους πνεύμονες και το οξυγόνο του, δεν το γνωρίζουν ότι τερματίζει ανθρώπινου βίου;!

Είναι προφανές πώς οι εν λόγω κύριοι, καμία σχέση έχουν με αιώνιες κατακτήσεις πολιτισμικού βίου, παραδόσεις, των κατοίκων του τόπου, με το περιβάλλον. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η αμελητέα στάση, ενώ ο τόπος αποτεφρώθηκε τον πνεύμονά του, αυτοί να σφυρίζουν αδιάφορα!

Ουδέποτε στην ιστορία του ο τόπος είχε εντοπίσει τέτοια βάρβαρη, οικολογική συμπεριφορά. Ουδέποτε παρήλικες στου Κώσταρι, ενθυμούνται τέτοια εικόνα, κάρβουνο, τα δάση τους, 500 περίπου στρέμματα περιβόλια, άλλα τόσα ελαιώνας, όπως και τους Βραϊλάτες τους ελαιώνες, στο Βελιάχοβο, τα δάση με Καστανιά στις Λεσινίτσες, με έλατα στο Λόγγο και Μουργκάνα, τα δάση της Μηλιάς…, και τι απέμεινε, αποκαΐδια;! 

Μήπως τα κοπάδια των εποίκων ετερογενών, αυτό το πλήθος το οποίο ενοικιάζει βοσκότοπους, τους οποίους κάνει αποκαΐδια κάθε Αύγουστο, έχει την κάλυψη ερετών μας; Λοιπόν, με το εν λόγω, έντονο, φαινόμενο, στο χώρο μας, δημιουργούνται καινούργια δεδομένα πληθυσμιακής αποσύνθεσης. Μη νομίζεται πως η πολιτικό – διοικητική επαιτεία του χώρου δεν γνωρίζει τις παραμέτρους, τους ρυθμούς, αφανισμού, ότι ελληνικού! Ως τι ο κυκλωτικός θριαμβευτικός πωγωνήσιος;! Ως δηκτικό φαινόμενο πολιτικής αμετροέπειας;! Ως αμελητέα πολιτική στάση;! Κατάντια, μα τη κατάντια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.