Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας! - το σχόλιο μας

Απόβαση στις Βρυξέλλες έκαναν οι Πόντιοι… Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας…Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). 

Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 – 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργάνωσαν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώθηκαν δε στις 7 Απριλίου στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλάμβανε τα εξής θέματα:

α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών – Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.
Ομιλητής ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.

β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Ομιλήτρια η κ. Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.

γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,.

δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923, εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ομιλητής, ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης!

Παράλληλα στις 6 Απριλίου, στις 11 π.μ., τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου, 
πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, στις 3 μ.μ.στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αποστολή είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.

Στόχος της αποστολής ήταν η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.

Στην αποστολή συμμετείχαν:

15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:
Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),
Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)
Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής
Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου
Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων ποντιακής καταγωγής.
Ο Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων Στέφανος ΤανιμανίδηςΤο σχόλιο μας: Συγχαρητήρια στους Πόντιους για τον αγώνα που δίνουν για διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των προγόνων τους από τους Τούρκους.
Δυστυχώς παρά την πληθώρα των προεδρο-παραγόντων και στα βορειοηπειρωτικά κοινά δεν θυμόμαστε να έχει γίνει κάτι ανάλογο πρόσφατα για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα στις Βρυξέλλες. Έτσι κι αλλιώς οι Βορειοηπειρώτες μόνο στα κλαρίνα ξέρουν να κάνουν απόβαση.
Επειδή είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι (οι Βορειοηπειρώτες) δεν μπορούν χωρίς γλέντια και αφού τους τέλειωσαν οι βασιλόπιτες (στις αρχές Απριλίου παρακαλώ), βρήκαν καινούρια μόδα, τις "χοροεσπερίδες για φιλανθρωπικούς σκοπούς" και μάλιστα ακριβώς τις ημέρες που θα έπρεπε να τιμούν τα 100 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. 
Τους Πόντιους πλέον δεν μπορεί κανείς  να τους αποκαλέσει "τουρκόσπορους" γιατί αγωνίστηκαν για να γίνει γνωστό το ζήτημα τους τουλάχιστον στον ελληνικό λαό. 
Οι Βορειοηπειρώτες όμως ας μην παρεξηγούνται επειδή μεγάλο μέρος των υπόλοιπων Ελλήνων δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τους και τους αποκαλούν αλλιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.