Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ένας χρόνος Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 συμπλήρωσε έναν ολόκληρο χρόνο από την ίδρυση του.
Ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές: 

Η πρώτη παρουσία του συλλόγου μας έγινε μέσω φυλλαδίων τα οποία ερρίφθησαν στη Χιμάρα και σε κεφαλοχώρια της Δρόπολης παραμονές της 100ης επετείου της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου (14-15 Φεβρουαρίου 2014).
Το περιεχόμενο των φυλλαδίων ήταν από την μία πλευρά η ιστορική φωτογραφία της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο στις 17 Φεβρουαρίου 1914 με την αναγραφή της φράσης 
"ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;" 
και από την άλλη πλευρά η αναγραφή του ρητού 
"ΣΚΛΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ"

Για την πράξη αυτή που τίμησε εντός της Βορείου Ηπείρου τον Αγώνα του 1914 οι αλβανικές αρχές προέβησαν σε έρευνες και συλλήψεις. 


Δημοσίευμα για τη ρίψη φυλλαδίων στη Χιμάρα από αλβανική ιστοσελίδα 

Δημοσίευμα για τη ρίψη φυλλαδίων στη Χιμάρα από την αλβανική εφημερίδα Panorama


Δημοσίευμα της εφημερίδας Panorama για τα φυλλάδια στη Δερβιτσάνη


Ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Α1 για τα φυλλάδια που ερρίφθησαν στη Χιμάρα.Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 αντιπροσωπείες του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914 παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που έγιναν για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα στην Αθήνα (Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου - Άγνωστος Στρατιώτης) και την Κρανιά Β. Ηπείρου.Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην είσοδο ή έξοδο του ελληνικού κράτους στην Κακαβιά υπήρξε μία υπενθύμιση 


Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, την ημέρα συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 παραβρέθηκε στο Δελβινάκι για το τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, στο μνήμα του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως κατά τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 και Υπουργού της κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου Βασιλείου Παπαχρήστου. Μετά το πέρας του τρισαγίου κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους του συλλόγου μας.

Στις 9 Μαρτίου 2014 μέλη του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" συμμετείχαν στηνεκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος «Ελληνοκρατείν» και ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ο Πύρρος», για τα 100 χρόνια από την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου.
Στις 10 Μαΐου 2014 μέλη του συλλόγου μας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε από την Αλβανία και τις Μεγάλες Δυνάμεις η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.


Την επομένη 11 Μαϊου, ημέρα Κυριακή αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 ήταν παρούσα στο Δελβινάκι, όπου έλαβαν χώρα οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 o σύλλογος μας πραγματοποίησε την εκδήλωση με θέμα:«17 Μαΐου 1914 – 17 Μαΐου 2014, 100 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας».
Την ίδια μέρα έπεσαν φυλλάδια για την επέτειο των 100 χρόνων από την Αυτονομία της Β. Ηπείρου σε οδικούς άξονες έξω από τους Άγιους Σαράντα. 
Ακολουθούν φωτογραφίες από τον δρόμο Αλύκο - Μετόχι.
Στις 30 Ιουλίου 2014 ο ΕΣΒΗ 1914 πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα για το θέμα της διοικητικής διαίρεσης στη Βόρειο Ήπειρο και την επαπειλούμενη δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, παραδίδοντας σχετικό ψήφισμα το οποίο προωθήθηκε στην Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν.Την Κυριακή 10 Αυγούστου εκπρόσωπος του Συλλόγου μας κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα μετά το τρισάγιο που τελέστηκε για τον Εθνομάρτυρα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του.Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή, ο ΕΣΒΗ 1914 τιμά την συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (14-9-1814), καθώς και 100 ετών από την απελευθέρωση του Βερατίου (14-9-1914) ως την τελευταία στρατιωτική επιτυχία κατά τον Αυτονομιακό Βορειοηπειρωτικό Αγώνα. Αντιπροσωπεία του συλλόγου παραβρέθηκε στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγγίστων Ταξιαρχών επί της οδού Στησιχώρου και κατέθεσε στεφάνι στις προτομές των Ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας στην ομώνυμη πλατεία στο Κολονάκι.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Τρίτη, ο ΕΣΒΗ 1914 τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, με παρουσία στην Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκπροσωπώντας τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, ο ΕΣΒΗ 1914 πραγματοποίησε με επιτυχία την επετειακή εκδήλωση με θέμα "Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 - 1941"


Ο Σύλλογος μας τίμησε την 74η επέτειο του ΟΧΙ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καλπάκι Ιωαννίνων (27-10-2014) και στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου (28-10-2014)


Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ο σύλλογος μας τίμησε την 102η επέτειο της Απελευθέρωσης της Χιμάρας μεεκδήλωση στο μνήμα του Ταγματάρχη Σπύρου Σπυρομήλιου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Στις 15 Νοεμβρίου 2014 ο ΕΣΒΗ 1914 συμμετείχε στην αντικατοχική πορεία των Κυπρίων στην Αθήνα με αφορμή την 31η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 
Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 ο Σύλλογος τίμησε τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό του 1940 Γεώργιο Οικονόμου, πατέρα του πρώην Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου - Καμαρινού. 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2014 μέλη του συλλόγου μας παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Κόνιτσα για τα 20 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού, όπου κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την ίδρυση του ο ΕΣΒΗ 1914 συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της 101ης επετείου ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Β. Ηπείρου 
Την ημέρα συμπλήρωσης 101 ετών από την έναρξη του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου δίπλα από το Πολυτεχνείο ΑθηνώνΤο απόγευμα της 17ης Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στα μνήματα του ηγετών της Αυτονόμου Ηπείρου Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου και Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της λειτουργίας του ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 έκανε επίσης παρεμβάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της αλύτρωτης Ηπείρου με δελτία τύπου και ανοικτές επιστολές. 
Μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, ο σύλλογος μας καλεί κάθε Ελληνόψυχο να πυκνώσει τις τάξεις μας για έναν ουσιαστικό αγώνα διεκδίκησης υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.