Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Γιορτάστηκε λαμπρά η Εθνική μας Εορτή στην Βόρεια Ήπειρο

Γιορτάστηκε λαμπρά η Εθνική μας Εορτή στην Βόρεια Ήπειρο
Η 25η Μαρτίου 1821 μπήκε στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού- αναπόσπαστο μέρος  του ελληνικού έθνους-μα και όλου του απανταχού Ελληνισμού ως μία αξιοσημείωτη μέρα.
Την ημέρα αυτή ο Ελληνικός λαός πέρασε σε γενική ένοπλη εξέγερση εναντίων του ξένου κατακτητή, για να αποτινάξει το ζυγό της μακραίωνης σκλαβιάς. 
Εδώ και  194 χρόνια ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει με υπερηφάνεια.
Την 194η επέτειο της Μεγάλης Επανάστασης των Ελλήνων, την Ημέρα της Εθνικής παλιγγενεσίας γιόρτασε με υπερηφάνεια και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.

Χιμάρα και Κορυτσά
Ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής άρχισε την 22ηΜαρτίου στην ηρωική Χιμάρα και στην πανέμορφη Κορυτσά.
Στην Χιμάρα πάρα πολλοί, αφού παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Πλατεία στα Σπήλια όπου οι μαθητές του εννιάχρονου ελληνικού σχολείου, υπό τα βλέμματα δεκάδων Χιμαριωτών, παρέλασαν με την γαλανόλευκη και απήγγειλαν ποιήματα για την Εθνική Γιορτή.
Και στην Κορυτσά η γιορτή άρχισε με την Δοξολογία στην Παλιά Μητρόπολη. Μετά, υπό την αιγίδα του Παραρτήματος Ομόνοιας Κορυτσάς με πρόεδρο την κ Στέλλα Μπατσίλη, διοργανώθηκε  εκδήλωση  αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου. Συμμετείχαν ο Γ. Πρόξενος κ. Ιωάννης Πεδιώτης, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κι άλλοι παράγοντες. Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΟΜΗΡΟΣ» έδωσαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και ποιήματα, ενώ το Συμβούλιο Ομόνοιας Κορυτσάς απένειμε «Τιμητική διάκριση» στην Ερμιόνη Ανδρέου και στον Βασίλη Κολάτση.  Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης, παρέθεσε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου παρευρέθηκαν απ’ όλα τα κόμματα, τοπικοί άρχοντες και προσωπικότητες της Κορυτσάς.

Άγιοι Σαράντα
Τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου το απόγευμα, η αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης των Αγ. Σαράντα ήταν ασφυκτικάγεμάτη. Μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και εκατοντάδες Έλληνες της πόλης ήρθαν να γιορτάσουν όλοι μαζί.  Ανάμεσά τους και  ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Βασίλειος Τόλιος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρ. Κίτσιος, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ολιάνα Ίφτη, ο αντιδήμαρχος Γ. Μήτρος και άλλοι παράγοντες κομμάτων και τοπικής εξουσίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παραρτήματος Ομόνοιας Αγ. Σαράντα. Ο  Πρόεδρος του Παραρτήματος Βασίλης Κάγιος μίλησε για την σημασία της ημέρας,ενώ χαιρέτησαν με τη σειρά ο Γ. Πρόξενος Β.Τόλιος, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Λ. Παπάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες.
Την παράσταση έκλεψαν οι απαγγελίες των μικρών ελληνόπουλων του νηπιαγωγείου, των μαθητών του εννιάχρονου ελληνικού σχολείου των Αγ. Σαράντα, τα χορευτικά των σχολείων του Μουρσιού και της Λιβαδειάς, καθώς και το θεατρικό έργο «Το παιδομάζωμα»  του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμου.

Δέλβινο
Μετά από πολλά χρόνια σιωπής, με την άμεση παρέμβαση του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας  Λεωνίδα Παπά, γιορτάστηκε  η Εθνική μας Γιορτή και στην πόλη του Δελβίνου.
Η εκδήλωση άρχισε με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό που φέρνει το όνομα «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Πλήθος κόσμου γέμισαν τον Ναό και το προαύλιο του. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το κινηματοθέατρο της πόλης για την καθιερωμένη γιορταστική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Παραρτήματος Δελβίνου. Μίλησε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Μιχάλης Μποζιώρης, ενώ χαιρέτησαν ο Γ. Πρόξενος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και ο Δήμαρχος της πόλης Ντ. Αλιμάνι. Την παράσταση έκλεψαν κι εδώ οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του Δελβίνου, του Φοινικιού και του Μεσοποτάμου με τα ωραία τους ποιήματα και τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Δερβιτσιάνη
Όπως κάθε χρόνο κι εφέτος το Κεφαλοχώρι της Δρόπολης η Δερβιτσιάνη έλαμψε. Έγινε η Θεία Λειτουργία και η δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η Πλατεία «Γρηγόρης Ντριγκόγιας» ήταν γεμάτη με κόσμο όπου παρακολούθησαν και καμάρωσαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες,  την μαθητική παρέλαση. Το Πολιτιστικό Κέντρο κατάμεστο, για να χαιρετήσουν ο Γ. Πρόξενος ΒασίλειοςΤόλιος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων της περιοχής.
Το βράδυ ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο ΓενικόςΠρόξενος κ. Βασίλειος Τόλιος στο Αργυρόκαστρο παρέθεσαν δεξίωση με την ευκαιρία της Γιορτής.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Γιορτάστηκε λαμπρά η Εθνική μας Εορτή στην Βόρεια Ήπειρο

1 σχόλιο:

 1. Νομίζω είναι κάπως "άστοχο" αντί να προβάλλεται το νόημα του αγώνα μέσα από τις εκδηλώσεις των μαθητών, ως αφορμή για νέους αγώνες,
  η περιγραφή να εστιάζεται στους πολιτικάντηδες που παραβρέθηκαν.

  Σίγουρα ένας αγώνας χρεάζεται ενότητα. Το ίδιο επέλεξε να κάνει η Ομόνοια και όταν ιδρύθηκε, να συγχωρέσει, να συμπεριλάβει πρόσωπα που υπηρέτησαν το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς.
  20+ χρόνια μετά νομίζω η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν είναι λογικό να βάζεις στο ίδιο μαντρι το πρόβατο με τον λύκο. Δεν ξέρω πόσοι θα εμπιστευόμασταν ένα φίδι μέσα στο σπίτι μας.. Πολύ περισσότερο όταν το φίδι έχει τσιμπήσει πολλές φορές ήδη το παιδί σου.

  Καλό λοιπόν είναι όσοι ευθύνονται για την διχόνοια στον Ελληνισμό και για την διάλυση της Ομόνοιας μέχρι σήμερα, να πάνε σπίτι τους.
  Αρκετά φωτογραφήθηκαν τόσα χρόνια. Εξ άλλου έχουν και άλλες αρμοδιότητες. Ας ασχοληθούν με την Αλβανική βουλή και με τις κομματικές συνδιαλλαγές-παζάρι τους με τα Αλβανικά κόμματα.
  Ας πάνε σε ένα Αλβανικό πολιτικό κόμμα να συνεχίσουν την καριέρα τους. Αρκετά χρησιμοποίησαν τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.