Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Άνοιξε το αρχαιολογικό μουσείο στο Δυρράχιο - Σε ποιον πολιτισμό ανήκουν όμως τα εκθέματα;;;

Στην πόλη του Δυρραχίου της Αλβανίας, άνοιξε την 21η Μαρτίου το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ανασυγκροτήθηκε βάσει ενός νέου σχεδιασμού και είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα, όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο αλβανικό έδαφος.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, που συνοδεύονταν από τη σύζυγό του Λίντα Μπάσα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Λεφτέρ Κόκα, ο δήμαρχος του Δυρραχίου Βάντζιους Ντάκο, ο Ιταλός πρέσβης Μάσσιμο Γκαϊτάνι και άλλοι αξιωματούχοι.



Στο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενούνται  3204 αρχαία αντικείμενα από τα οποία 2400 βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο, ενώ για τα υπόλοιπα θα διαμορφωθεί μελλοντικά μια προέκτασή του κατά το επόμενο έτος.

 Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Αλβανία και μαζί με το αμφιθέατρο θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη».




«Η Ομορφιά του Δυρραχίου είναι ένα ψηφιδωτό από τα πιο αναγνωρισμένα έργα τέχνης στην Αλβανία το οποίο θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2002 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, έπεσε και αυτό θύμα  των πολιτικών υποσχέσεων. Τώρα παραδίδεται στο λαό», είπε ο Έντι Ράμα.



Το σχόλιο μας: Αυτό που δεν μας έκανε σαφές το δημοσίευμα των "Μικρών Εκδόσεων" και πολύ περισσότερο οι αλβανικές αρχές είναι η ταυτότητα των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δυρραχίου. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στο σημερινό Δυρράχιο κτίστηκε στα αρχαία χρόνια ως ελληνική αποικία με την ονομασία Επίδαμνος. Συνεπώς δεν θέλει και πολύ σκέψη για το ποια είναι η προέλευση των αρχαίων ευρημάτων. 
Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι δουλειά είχε στα εγκαίνια του συγκεκριμένου ιδρύματος ο Ιταλός Πρέσβης. Δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν μας πούνε ότι τα εκθέματα ανήκουν στον ρωμαϊκό ή ακόμα και στον "ιλλυρικό" πολιτισμό!...

1 σχόλιο:

  1. Εξακολουθούν κάποιοι να αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια σαν το σκοτεινό βιλαέτι, να ποντάρουν στην αμορφωσιά και στην παραπληροφόρηση και να γαλουχούν με μύθους και ψέμα τα πρόβατα τους.
    Ο Ιταλός πρέσβης θα ήταν ο εκλεκτός προσκεκλημένος, και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, οι πάτρωνες δεν γίνεται να απουσιάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.