Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ερωτήσεις ΕΣΒΗ 1914 και Χρήστου Παππά στο Υπουργείο Πολιτισμού για την κατάσταση του Μαυσωλείου Ζωγράφου

Αθήνα, 29 - 02 - 2016

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 πραγματοποίησε στις 17 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τετάρτη, τρισάγιο στο Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου αναπαύεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του κοιμητηρίου, και ο υιός του Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος, Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914.

Δυστυχώς κατά την πρόσφατη παρουσία μας, βρήκαμε το Μαυσωλείο Ζωγράφου στην ίδια και χειρότερη κατάσταση όπως και πέρυσι την ίδια ημέρα.
Στο συγκεκριμένο Μνημείο, παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - σίγουρα περισσότερα από δεκαπέντε έτη - σκαλωσιές που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν για την αναστήλωση του, ενώ η εικόνα του δείχνει πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση από τους όποιους αρμόδιους. Η κατάσταση στο εσωτερικό του χώρου προδίδει εργασίες που άρχισαν πριν χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και εξωτερικά είναι γεμάτο με πέτρες, χώματα, χορτάρια, κλαδιά και φύλλα δέντρων.

Το Μαυσωλείο Ζωγράφου αποτελεί σημαντικό Μνημείο, όχι μόνο για το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο οικογενειακό μνήμα στο κοιμητήριο, αλλά και για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, γιατί εκεί είναι η τελευταία κατοικία ενός από τους μεγαλύτερους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας καθώς και του Προέδρου της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι κατάγονταν από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου.
Όπως δείχνει όμως η πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και σημείο επικίνδυνο για όσους το επισκέπτονται.

Σε επικοινωνία που είχαμε πρόσφατα με το γραφείο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, πληροφορηθήκαμε ότι οι σκαλωσιές τοποθετήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου και μας παρέπεμψαν, αφού οι εκεί υπεύθυνοι δεν ήταν σε θέση να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία.

Ως εκ τούτου ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού απάντηση για τους λόγους που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το Μαυσωλείο Ζωγράφου, με την παράκληση να υπάρξει επιτέλους η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου Μνημείου.

Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες

Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914


Η ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης παρουσιάζει το Μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου»

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών υπάρχει το Μαυσωλείο του Εθνικού Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναπαύεται και ο υιός του, Γεώργιος που διετέλεσε Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το 1914. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, στο μνημείο έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές προκειμένου να πραγματοποιηθούν αναστηλωτικά έργα, τα οποία όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι εμφανής η εικόνα εγκατάλειψης και πλήρους απαξίωσης από τους αρμόδιους. 

Η κατάσταση αυτή έγινε αντιληπτή και από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν τρισάγιο προ ημερών στο Μαυσωλείο στη μνήμη των πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα. Σε επιστολή που απέστειλαν επισημαίνουν την σημασία του μνημείου, το οποίο δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο οικογενειακό μνήμα στο κοιμητήριο, αλλά μνημείο υψίστης σημασίας για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου Μνημείου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών;

Αθήνα, 29/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.