Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2016 της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα 
για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ – 74


Το σχέδιο «Νέα Χιμάρα» σε πλήρη εξέλιξη

       Στην Χιμάρα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να αλλάξει την όψη της παραλίας και να δημιουργήσει μία αμφιθεατρική όψη, γκρεμίζοντας κτήρια που στέγαζαν ξενοδοχειακές, τραπεζικές και λοιπές εμπορικές δραστηριότητες και κάνοντας όλη την παράλια ζώνη σκαμμένο τόπο. Οι σχεδιασμοί δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και τελικά επιχωματώθηκε τμήμα της αμμουδιάς!! Επειδή όμως και πάλι, οι χωμάτινοι όγκοι των πρανών θα υποχωρούσαν προς την θάλασσα, ξεκίνησαν να δένουν τα πρανή με σκυρόδεμα. Οι σχεδιασμοί όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στο χωριό Κηπαρό έχουμε ανέγερση ξενοδοχείου στην αμμουδιά και ξερίζωμα των ελαιόδεντρων στον παράλιο ελαιώνα. Σε όλες τις παραλίες αμφισβητούνται τίτλοι των νομίμων κατόχων γης για να περιέλθουν στο κράτος και στην συνέχεια σε «επενδυτές» με ένα ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Στις 27 Ιανουαρίου η αλβανική βουλή προχώρησε ακόμα πιο πέρα, εγκρίνοντας τον νέο νόμο «Περί ανάπτυξης τουρισμού». Με τον νέο νόμο ιδιοκτησίες θα αφαιρούνται αναγκαστικά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους με απαλλοτρίωση έναντι κάποιων ελάχιστων αποζημιώσεων. Όπως δηλώθηκε στο κοινοβούλιο «Τα κτήματα πρέπει να δοθούν δωρεάν στους επενδυτές».
Όλα αυτά στρέφονται καθαρά κατά του ελληνισμού της περιοχής της Χιμάρας και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ίδια της ύπαρξή του.

Συνέδριο για την Χιμάρα στις Ηνωμένες Πολιτείες

          Στις 19 ως 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Ανάπολη του Μαίρυλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέδριο για την Χιμάρα. Για τον σκοπό αυτόν ομάδα διαπρεπών Χιμαριωτών έφτασε για να συμμετάσχει στο συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από τους Χιμαριώτες της Αμερικής (The Himarioton Society of America) με πρόεδρο τον Δρυμαδιώτη ιερέα της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Μαίρυλαντ π. Κοσμά Καραβέλα. Πριν από το συνέδριο οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγών Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ανάπολη. Ο εκπρόσωπος του State Department κ. Benjamin Rontaker χαιρέτισε το συνέδριο εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση ήσαν: Οι ιδιοκτησίες, τα ανθρώπινα & μειονοτικά δικαιώματα, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία πολιτικών συμμαχιών. 

Στην συνέχεια στις 24 Φεβρουαρίου η εκ Χιμάρας ομάδα συναντήθηκε με Χιμαριώτες της Νέας Υόρκης στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, στην Αστόρια. Στην συνάντηση ετέθησαν οι βάσεις για έναν κοινόν αγώνα των απανταχού Χιμαριωτών για ένα καλλίτερο μέλλον για την Χιμάρα. Στην συνάντηση μεταξύ των άλλων έλαβαν μέρος οι π.Κοσμάς Καραβέλας, πρόεδρος HAS, Πέτρος Γκικουρίας, μέλος ΔΣ HAS, Διονύσης - Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος «Ομόνοιας» Χιμάρας, Σίμος Δήμας δικηγόρος στην Νέα Υόρκη, από τους Δρυμάδες της Χιμάρας και άλλοι πολλοί.   

Ο εορτασμός των 25 ετών της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ

      Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Δερβιτσάνη της Κάτω Δρόπολης ο εορτασμός των 25 ετών από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ (1991-2016). Η εκδήλωση άρχισε με την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των εκλειπόντων στελεχών στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο. Ομιλία του Βαγγέλη Παπαχρήστου με το επετειακό θέμα και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Στην συνέχεια ο Γ.Πρόεδρος Λεωνίδας Παππάς αναφέρθηκε στην «Ομόνοια του σήμερα και του αύριο» και ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στα πέντε ηγετικά στελέχη της Ομόνοιας που φυλακίστηκαν για την δράση τους. Παρέστησαν: Ο πρέσβης της Ελλάδος Λ. Ροκανάς, οι Έλληνες πρόξενοι, εκπρόσωπος του προέδρου της αλβανικής δημοκρατίας, οι πρόεδροι και στελέχη της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ, πρόεδροι σωματείων και πλήθος κόσμου.

2η ημερίδα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

       Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών μία ακόμα ημερίδα με θέμα «Η Αλβανία σήμερα. Επιδιώξεις εξωτερικής πολιτικής και σχέσεις με την Ελλάδα». Θυμίζουμε πως στις 10 Δεκεμβρίου 2015 είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια ημερίδα και αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ζήτημα είναι στην ελληνική εξωτερική πολιτική οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και η σωστή ανάλυση των εμπλεκόμενων θεμάτων σε αυτές, για την υποβοήθηση της χάραξης της σωστότερης γραμμής. Οι ομιλητές ήσαν πολλοί και αξιόλογοι. Το αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» γεμάτο κόσμο, μεταξύ αυτών πολλοί Βορειοηπειρώτες, ο Αλβανός πρέσβης και στελέχη της αλβανικής πρεσβείας. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο εξωτερικών και το ίδρυμα διεθνών νομικών μελετών Κρίσπη.

Βορειοηπειρώτες χάνουν το δικαίωμα ψήφου

         Στις 18 Φεβρουαρίου 2016 ψηφίστηκε από την αλβανική βουλή νόμος «περί καταγραφής και εγγραφής μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας των μεταναστών». Βάσει του νόμου αυτού όσοι έχουν μόνιμη κατοικία εκτός Αλβανίας και σε συνάρτηση με τον εκλογικό νόμο θα αφαιρούνται από τους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες κατοικούν και εργάζονται πλέον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, διατηρούν τους δεσμούς τους με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους τις οποίες επισκέπτονται συχνά ιδιαίτερα τα καλοκαίρια. Είναι λοιπόν φανερός ο σκοπός του νόμου. Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου σημαντικού τμήματος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης υπέβαλε στην ελληνική βουλή ερώτηση προς τον υπουργό των εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο. Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις αλβανικές μεθοδεύσεις και διαμαρτύρεται έντονα κυρίως για την αδιαφορία της Ελλάδος απέναντι σε αυτές.

Γενική Συνέλευση και νέο Διοικητικό Συμβούλιο

         Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες της κίνησής μας. Εξελέγησαν και έλαβαν τις ακόλουθες θέσεις οι εξής: Δημήτρης Περδίκης (Πρόεδρος), Αλέξανδρος Οικονόμου (Αντιπρόεδρος), Δημήτρης Γεωργίου (Γεν.Γραμματέας), Σπύρος Γκόρος (Ειδικός Γραμματέας), Κώστας Αρβανιτάκης (Ταμίας), Ανδρέας Μαρτίνος (Συντονιστής), Νίκος Μονοκρούσος.

Ιστορικό συνέδριο στην Χιμάρα

         Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Χιμάρα, στο ξενοδοχείο Πρίνος επιστημονική ιστορική ημερίδα με τίτλο «Η ιστορία της Χιμάρας γραμμένη από τους Χιμαριώτες». Η ημερίδα διοργανώθηκε από Χιμαριώτες ιστορικούς και μελετητές και παρουσιάστηκαν 7 εισηγήσεις. Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε ανοικτή συζήτηση. Οι πρόεδροι και άλλα σημαντικά στελέχη της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ καθώς και πλήθος κόσμου έδωσαν το παρών στην ημερίδα.

Ο εορτασμός της επετείου της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

          Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο εορτασμός της 102ηςεπετείου από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση έγινε η δοξολογία και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Στην συνέχεια, σε πορεία με επικεφαλής Βορειοηπειρώτες με τοπικές ενδυμασίες που έφεραν τις σημαίες, προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους κομμάτων και οργανώσεων. Ο εορτασμός πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών.

                   Συναντήσεις του προέδρου της «Ομόνοιας» στην Αθήνα

            Ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς στις 25 Ιανουαρίου επισκέφθηκε στην Αθήνα τον υπουργό εργασίας και κοινων. ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ομογένειας Γιάννη Αμανατίδη. Στις συναντήσεις μετείχε και ο βορειοηπειρώτης πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τρίχας.
Αυτό που είδαμε να υλοποιείται στην συνέχεια ήταν η κυβερνητική παρέμβαση ώστε τα στοιχεία των Βορειοηπειρωτών να αναγράφονται στα ελληνικά έγγραφα όπως όλων των άλλων Ελλήνων και όχι με τον μη αποδεκτό τρόπο που αναγράφονται στην Αλβανία.

Οι Τσάμηδες προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

            Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στην Χάγη, προσέφυγαν οι Τσάμηδες. Κατέθεσαν σχετικό φάκελο τον οποίο παρέλαβε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου για να τον μελετήσει.
«Κατηγορούν την Ελλάδα για γενοκτονία και ζητούν αποζημιώσεις, επιστροφές περιουσιών, επαναπατρισμό τους στην Θεσπρωτία και αναγνώριση της γενοκτονίας». Όταν ο θύτης κάνει το θύμα και τελικά αποθρασύνεται, τότε εμφανίζονται αυτές οι καταστάσεις. 
Στην είσοδο του βορειοηπειρωτικού χωριού Τζάρα οι Τσάμηδες έχουν ανεγείρει μνημειακό συγκρότημα για την (δήθεν) γενοκτονία τους από την Ελλάδα. Ενώ στην πραγματικότητα οι Τσάμηδες ήσαν αυτοί που διέπραξαν στην περίοδο 1940-44 τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά του ελληνικού πληθυσμού της Θεσπρωτίας, έρχονται τώρα παραποιώντας την ιστορική πραγματικότητα να ζητούν τώρα και την… δικαίωσή τους. Όμως σε όλη την Ευρώπη πληθυσμιακές ομάδες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και/ή διέπραξαν εγκλήματα πολέμου έχουν καταδικαστεί κι έχουν δημευθεί οι περιουσίες τους. 

Στο Βέλγιο οι Φλαμανδοί ναζιστές, στην Τσεχία οι Σουδήτες, στην Ουκρανία οι ναζί του Στέπαν  Μπαντέρα παντού το ίδιο και στην Ελλάδα το ίδιο συνέβη. Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους η προσφυγή τους δεν μπορεί να έχει καμία τύχη. Όμως η στήριξη που τους παρέχει η Αλβανική κυβέρνηση και η Τουρκία και το γεωπολιτικό πεδίο όπου οι πιο απίστευτες ανακρίβειες μπορούν να εμφανίζονται σαν αληθή γεγονότα δείχνουν πως πρέπει όλα τα ζητήματα να τα χειριζόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, γνώση και ευφυΐα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.