Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση ΕΣΒΗ 1914 σε επετειακή εκδήλωση για τους άταφους Πεσόντες του Βορειοηπειρωτικού Έπους 1940 - ΄41

Το μέλος του προεδρείου
του ΕΣΒΗ 1914
Λευτέρης Πρίφτης
στο βήμα της εκδήλωσης
ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 - 41

ΑΘΗΝΑ, 09.03.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με άταφους τους ήρωες 1940 - 41 δεν έχει θέση  η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση

    - Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να  θέσουν ως προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγάλη ανθρωπιστική και εθνική εκκρεμότητα με τους 7976  πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά το Έπος 1940 – 41, που σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι  επί 75 χρόνια. 

    - Να ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες -εάν δεν ανταποκριθούν οι θεσμικοί παράγοντες- να συστρατευθούν  με κάθε πρόσφορο μέσο στην προσπάθεια της Ένωσης για να τεθεί τέλος στην απάνθρωπη αυτή κατάσταση και να διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι με άταφους τους πεσόντες δεν πρόκειται να ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε.

v  - Να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την επίκληση του μη σεβασμού και της μη τήρησης των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων,  όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη  του Ο.Η.Ε.

Αυτές οι προτάσεις έγιναν δεκτές μετά από εισήγηση του Γ. Σούρλα Επίτιμου Πρόεδρο της Ένωσης, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο Αρ. Μπουλούκο, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την στάση της αλβανικής πλευράς και την αδράνεια της ελληνικής αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται.

Στην επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Συγγενών Πεσόντων για την  9η Μαρτίου 1941, ημέρα κατά την οποία άρχισε η εαρινή επίθεση των Ιταλών ομιλητές ήταν  Δημήτριος Σκαρβέλλης Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α. Αναφέρθηκαν στην ηρωική αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων στο απόρθητο Ύψωμα 731, γεγονότα που έκριναν την νικηφόρα έκβαση του ελληνοϊταλικού πολέμου στο Ύψωμα, που βαφτίστηκε οι «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν», όπου ο Μουσολίνι παρακολουθούσε προσωπικά τη συντριβή των Ιταλικών Δυνάμεων.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος                                                            Ο Πρόεδρος 

 Γεώργιος Σούρλας                                                               Αρ. Σούρλας    


Σημείωση ΕΣΒΗ 1914: Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914. Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν τις ομιλίες, μεταξύ άλλων πήρε το λόγο το μέλος της προεδρικής τριανδρίας του Συλλόγου κ. Ελευθέριος Πρίφτης, αναφέροντας τρία στοιχεία:

1ον) Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΕΣΒΗ 1914 στις 26/10/2014 στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα "Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 - 1941", ο Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Δερματάς αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι οι Ιταλοί περισυνέλεξαν σωρούς πολλών Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών, τις οποίες και μετέφεραν στην Ιταλία, προκειμένου να συμπληρώσουν τον αριθμό των δικών τους νεκρών! Πολλούς από τους δικούς της πεσόντες η ιταλική πλευρά δεν μπόρεσε να τους βρει και για να καλυφθεί το κενό πήραν στη θέση τους μεγάλο αριθμό σωρών Ελλήνων Ηρώων, από τα πρόχειρα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία που είχαν κάνει οι ίδιοι οι Ιταλοί κυρίως στην περιοχή της Κλεισούρας. 
Συνεπώς πολλοί από τους Έλληνες πεσόντες εφόσον δεν βρεθούν ποτέ στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν στην Ιταλία!

2ον) Για να μπει η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να έχει διαφορές με κάποιο άλλο κράτος - μέλος. Εκτός από το ζήτημα το Άταφων Ηρώων του 1940 - ΄41, η Αλβανία βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Άρση του εμπολέμου δεν έχει γίνει επίσημα και όποια άλλη συμφωνία έχει γίνει ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία απλούστατα είναι παράνομη.

3ον) Εκτός από τους 7.976 Έλληνες πεσόντες, στη Βόρειο Ήπειρο περιμένουν την δικαίωση και άλλοι 400.000 ζωντανοί. Είναι οι Έλληνες της αλύτρωτης αυτής περιοχής... 

Από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Δαβάκης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το ζήτημα στην Επιτροπή Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Θα παρακολουθούμε αν μείνει στα λόγια ή αν προχωρήσει σε πράξεις.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε οι κεντρικοί ομιλητές είτε όσοι έκαναν παρεμβάσεις, αναφέρονταν σε "Έπος της Βορείου Ηπείρου", "Βουνά της "Βορείου Ηπείρου" και "Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο" και όχι σε άλλους πολιτικό - γεωγραφικούς όρους που λανθασμένα έχουν επικρατήσει. Προφανώς κάτι αλλάζει... 

Από την πλευρά του ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 θα είναι στο πλευρό της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41, υπέρ της δικαίωσης του δίκαιου αιτήματος της, προκειμένου οι Ήρωες του Βορειοηπειρωτικού Έπους να βρουν επιτέλους την ανάπαυση που τους αξίζει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.