Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην περιοχή Θεολόγου - Δίβρης

200716 FWTIA BHPEIROS

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή του Θεολόγου του Δήμου Φοινικαίων στη Βόρεια Ηπειρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε στο χωριό Τσερκοβίτσα αργά το βράδυ της Τρίτης. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης η φωτιά έφτασε στο χωριό Κουλουράτι όπου κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων ενώ ήδη ενα σπίτι έχει παραδοθεί στην μανία της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

Αυτή την στιγμή η φωτιά περικυκλώνει τα χωριά Κουλουράτι, Αγ. Ανδρέα και επεκτείνεται στη Δίβρη, ενώ στην περιοχή επιχειρούν δυο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Αγίων Σαράντα τα οποία έχουν σπεύσει στο σημείο έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων κ. Χρηστάκη Κίτσιου.

Τα δυο αυτά πυροσβεστικά οχήματα είναι τα μοναδικά που διαθέτει ο δήμος Αγίων Σαράντα ενώ ο νεοσύστατος δήμος Φοινικαίων δεν διαθέτει ακόμη πυροσβεστική υπηρεσία και υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων.
Μεγάλη κινητοποίηση γίνεται από την ηγεσία του Δήμου Φοινικαίων για να υπάρξει συνδρομή με πτητικά μέσα από την Ελλάδα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επαφές με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τον Δήμο Κερκύρας.

Στα σημείο έχουν σπεύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι λιγοστοί νέοι των γύρω χωριών οι οποίοι μαζί με τους ηλικιωμένους κάτοικους δίνουν μάχη με όλες τους τις δυνάμεις με τους ανέμους και το δύσβατο της περιοχής στο οποίο εξελίσσεται η φωτιά να δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, γράφει η ιστοσελίδα aftonomi.gr, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, όμως εικάζεται πως έχει προκληθεί από φωτιές που βάζουν Αλβανοί βοσκοί, οι οποίοι γνωρίζοντας την εγκατάλειψη στην οποία έχουν περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες τα χωριά της περιοχής δεν υπολογίζουν τίποτα.

Το Αλβανικό κράτος για άλλη μια φορά είναι απών, το Ελληνικό ακούει;


Ο δήμαρχος ζητά τη συνδρομή εναέριων μέσων από την Ελλάδα

Στο σημείο της επιχείρησης κατάσβεσης βρίσκεται και ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστου ο οποίος έχει ζητήσει την αρωγή εναέριων και επίγειων μέσων, και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η φωτιά τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν συνεχιστεί μέχρι το βράδυ.
Ήδη από τον Δήμο Ηγουμενίτσας βρίσκονται καθ’ οδόν δύο Πυροσβεστικά οχήματα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του aftonomi.gr το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω αιτήματος του προς το Ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά την συνδρομή της Ελλάδας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.
239230

Και οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις στην «μάχη» με τις φλόγες

Με αρκετές ώρες αργοπορία αναχώρησε από τα Τίρανα ελικόπτερο τύπου Cougar των Αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων για την εναέρια φωτογράφιση της περιοχής για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από αέρος για την κατάσταση άλλα και για την δημιουργία εντυπώσεων, αφού το ελικόπτερο αυτό δεν έχει δυνατότητα κατάσβεσης. Στην περιοχή κατέφθασαν και άνδρες των μονάδων Αργυροκάστρου προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της πυρκαγιάς.
Από την πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι στο χωριό Κουλουράτι ενώ άλλα δυο βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από τις εστίες της φωτιάς. Δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης και βοσκότοπων έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ το μοναστήρι του Άγιου Νικολάου το οποίο χρονολογείται τον 13ο αιώνα γλύτωσε χάριν στις προσπάθειες των κατοίκων.
Χωρίς ίχνος ντροπής η Αλβανική Αστυνομία σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η φωτιά δεν αποτελεί κίνδυνο για τα χωριά Τσερκοβίτσας, Αγ. Αντρέα, Κουλουρατίου και Δίβρης, την ώρα που τουλάχιστον ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο χωριό Κουλουράτι και αρκετοί πολίτες ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα σπίτια τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Αλβανία διαθέτει ελάχιστα μέσα, οπότε η επιχείρηση πυρόσβεσης κάθε καλοκαίρι είναι δύσκολη υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.