Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Η Ομόνοια δεν θέλει αγάδες στην Β. Ήπειρο - Ας κάνει όμως και την αυτοκριτική της

Αρδάσοβα
Οι αγάδες δεν έχουν θέση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Το τελευταία διάστημα, στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων – άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή – οι οποίοι ζητούν από τους αυτόχθονες κατοίκους να τους ελευθερώσουν την περιουσία που τους «καταπάτησαν».


Πριν από λίγες μέρες, απόγονοι του αγά Cini, ζήτησαν από τους κατοίκους του χωριού Αρδάσοβα να τους πληρώσουν τα κτήματα που φύτεψαν ελιές, απαίτησαν από βοσκούς του χωριού Κρανιά να απομακρύνουν τους στάβλους που έχουν σε πλαγιά κοντά στο χωριό τους, ενώ εμφανίστηκαν «γενναιόδωροι» με την οικογένεια Γένη, λέγοντάς τους πως δεν θα τους γκρεμίσουν το σπίτι που έχτισαν στο κτήμα τους!

Τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζονται ως απόγονοι αγάδων που στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας (πριν το 1912) είχαν τσιφλίκια τα χριστιανικά χωριά της περιοχής. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το τότε νεοσυσταθέν κράτος της Αλβανίας, σωστά δεν αναγνώρισε αυτούς τους τίτλους, καθώς επρόκειτο για παραχωρήσεις των κατακτητών τούρκων σε ομόδοξούς τους, κτημάτων χριστιανών που δεν δικαιούνταν να έχουν περιουσία. Τη δεκαετία του 30', στα πλαίσια της εθνοκάθαρσης που επεδίωξε ο βασιλιάς Ζώγκου, επέστρεψε τους αγάδες στον χώρο της Βορείου Ηπείρου δίνοντας τους προς χρήση εκτάσεις σε ελληνικά χωριά.

Την πολιτική Ζώγκου φαίνεται πως συνεχίζουν όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, από το 1991 μέχρι σήμερα, αφού όχι μόνο διευκολύνουν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν αλλόθρησκους και αλλοεθνείς νέους αγάδες στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας αλλά διευκολύνουν διάφορους πλαστογράφους, όπως στην περίπτωση του Κώσταρι, του Πωγωνίου της Κουλουρίτσας, της Μηλιάς κ.α.

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κατέθεσε ήδη έκθεση στους διεθνείς οργανισμούς όπου καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις, απόρροια της οποίας ήταν και η αναφορά στην πρόσφατη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου εξετάστηκε η πρόοδος της Αλβανίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την προστασία της Ελληνική Μειονότητα, η οποία δεν είναι όμηρη μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά.

Καλούμε τους έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στα αλβανικά κόμματα, να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν στην επίλυση θεμάτων που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα και όχι να γίνονται υπηρέτες των αρχηγών τους.

Καλούμε τους δημάρχους της ΕΕΜ να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση του περιουσιακού ζητήματος. Να κινηθούν νομικά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και να μην αναγνωρίσουν καμία από αυτές τις αποφάσεις και κανέναν «ιδιοκτήτη». Να μην προβούν σε καμία ενέργεια οι υπάλληλοι των δήμων ούτε σε παραχώρηση τοπογραφικών στοιχείων. Μας λειπεί το γεγονός πως πρόσφατα υπήρξε προθυμία απο υπαλλήλους του Δήμου Φοινίκης να εξυπηρετήσουν την οικογένεια Cini που προσπαθεί να υφαρπάξει με οθωμανικά φιρμάνια περιουσίες ελλήνων. Οι καταπατητές της γης μας πρέπει να βρουν κλειστές πόρτες.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα επιτρέψουμε την επιδιωκόμενη περιουσιακή αλλοίωση του τόπου μας. Θα κάνουμε χρήση κάθε δημοκρατικού μέσου εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, ώστε να αποτρέψουμε κάθε παρανομία και αδικία.

Άγιοι Σαράντα 29 Δεκεμβρίου 2016
Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Γραφείο Τύπου και ΕπικοινωνίαςΣυνάντηση του Προέδρου της Ομόνοιας με κατοίκους της περιοχής


Το σχόλιο μας: Συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα γράφει το δελτίο τύπου της Ομόνοιας. Αλλά για να δώσει το καλό παράδειγμα στην πράξη και όχι στα λόγια θα πρέπει να ξεκινήσει την κάθαρση μέσα στους ίδιους της τους κόλπους. 

Βέβαια η ηγεσία της Ομόνοιας θα μας δώσει να ξαναμασήσουμε την γνωστή καραμέλα "όχι άλλη εσωστρέφεια". Αυτό το ποταπό επιχείρημα επιστρατεύεται για να δώσει το τέλειο άλλοθι σε όλα αυτά τα λαμόγια και τα παράσιτα που στο όνομα της "αποκλειστικής αντιπροσώπευσης του Ελληνισμού" αλλοιώνοντας τις περιοχές της ΕΕΜ, δίνοντας εκτάσεις και οικόπεδα σε αλλοεθνείς και αλλόθρησκους.

Ως παράδειγμα θυμίζουμε την περίπτωση Επάρχου της Ομόνοιας που σε αντιδικία με Βορειοηπειρώτη υποστήριζε ότι τα κτήματα που διεκδούσε ο συμπατριώτης μας ανήκαν σε... αγά από το Μπόρσι!
Διαβάστε εδώ, έτσι για να ξέρουμε τι μας γίνεται...

ΥΓ.: Αφήσαμε την ορθογραφία ως είχε από το δελτίο τύπου της Ομόνοιας. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.