Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Την θέληση του να μην διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας διατράνωσε το ελληνικό έθνος κατά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Περισσότερο από μισό εκατομμύριο κόσμου που εκτεινόταν από το Παλιό Λιμάνι στα Λαδάδικα έως το Μέγαρο Μουσικής κοντά στα όρια με τον Δήμο Καλαμαριάς, έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος, ότι δεν δέχεται καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της στο όνομα του γειτονικού κρατιδίου.
Η παρουσία του πλήθους, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες πληροφορίες, αφενός μεν διέψευσε την εκτίμηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ως πρωθυπουργός δήλωνε το 1993 ότι «σε δέκα χρόνια το θέμα δεν θα το θυμάται κανείς», αφετέρου δε απέδειξε ότι οι Έλληνες στις κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά τους δίκαια είναι έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους και τις πλατείες για να υπερασπιστούν την Ιστορία τους και τα εθνικά τους δίκαια.
Περίπου χίλια λεωφορεία με διαδηλωτές που συμμετείχαν στο εθνικό συλλαλητήριο κατέφτασαν από όλη την Ελλάδα το μεσημέρι στην συμπρωτεύουσα, ενώ άλλα διακόσια εμποδίστηκαν από την Αστυνομία στα διόδια των Μαλγάρων για λόγους ασφαλείας. Παρόντες και δεκάδες εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αίσθηση είχε προκαλέσει από την παραμονή της μεγαλειώδους εκδήλωσης η άφιξη των βρακοφόρων από την Κρήτη οι οποίοι το βράδυ του Σαββάτου έκαναν μία πορεία γύρω από τον Λευκό Πύργο. Ο συμβολισμός της κίνησης αυτής ήταν έντονος, με παραπομπές στους Κρήτες που έδωσαν πρώτοι το παρόν στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) αλλά και στους εθελοντές στρατιώτες από την Μεγαλόνησο οι οποίοι μπήκαν πρώτοι στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912 κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι βρακοφόροι παραβρέθηκαν και στην Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής που τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο.
Οι ομιλίες
Από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής το πλήθος άρχισε να πυκνώνει μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οποία είχε τοποθετηθεί το κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και λάβαρα με τον Ήλιο της Βεργίνας καθώς και πανό με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά τις 13:30 ο κόσμος είχε πλημμυρίσει τη Λεωφόρο Νίκης.
Η μεγαλειώδης εκδήλωση που διοργανώθηκε από μακεδονικά σωματεία, με την πρωτοβουλία να ανήκει στην κίνηση «Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» άρχισε όπως ήταν προγραμματισμένο στις 2 το μεσημέρι, με τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Άνθιμου ο οποίος,παρουσία άλλων δέκα Μητροπολιτών από την βόρεια Ελλάδα, τόνισε ότι «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία, μέσα στην ψυχή μας, μέσα στις συνειδήσεις μας, μέσα στις επιθυμίες μας για το μέλλον της πατρίδος μας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι οργανώσεων από όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια.
Έπειτα το λόγο πήραν οι ομιλητές, με πρώτο τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια Ηρακλείου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τη Μακεδονία ως τη βόρεια προέκταση της Κρήτης. Ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος, ιδιοκτήτης του ΒΕΡΓΙΝΑ TV ανέφερε ότι «το όνομα Μακεδονία δεν χαρίζεται, δεν παραχωρείται, σε οποιαδήποτε μορφή η γλώσσα. Η Μακεδονία είναι ελληνική», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ειδικό αντιπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την διαφορά του ονόματος της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα έστειλε μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, να σεβαστεί και να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια, ενώ κάλεσε τα Σκόπια να σεβαστεί τους πολίτες του. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραΐσκος είπε ότι «σήμερα δείχνουμε ότι κανείς δεν θα μας ξεφτιλίσει διεθνώς».
Στη συνέχεια ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός τόνισε ότι «τα σύνορά μας είναι η ιστορία μας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αγγίξει» και κατέληξε λέγοντας πως «τα Σκόπια αν δεν το θέλουμε εμείς, δεν θα μπουν ποτέ στο ΝΑΤΟ». Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ε.α. επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλης Φράγκος όπου μεταξύ άλλων πρότεινε καθαρό δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων και να μην είναι διαπραγματευτής από τον ΟΗΕ ο Μάθιου Νίμιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές το πλήθος διέκοπτε τους ομιλητές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Διπλή ονομασία σημαίνει καπηλεία», «Κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία», «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία», «Η Μακεδονία είναι Ελληνική αλήτες-προδότες-πολιτικοί», ενώ έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες στο άκουσμα των ονομάτων των Μάθιου Νίμιτς, Προκόπη Παυλόπουλου, Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Μπουτάρη.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους συζητούσαν μεταξύ τους ότι «η 21η Ιανουαρίου 2018 ήταν η μέρα που οι Έλληνες πατριώτες σηκώθηκαν από τον καναπέ και άφησαν το πληκτρολόγιο».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο κόσμος τραγουδούσε «Μακεδονία ξακουστή», «Πότε θα κάμει ξαστεριά» ενώ έψελνε και τον Εθνικό Ύμνο. Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά, αφού πρώτα έγινε ανάγνωση του ψηφίσματος για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα γειτονικά Σκόπια, το οποίο ενέκριναν οι διαδηλωτές:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα, την 21η Ιανουαρίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, συνελθών σε μεγαλειώδη Λαϊκή Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει για τη θέση τού έθνους επάνω στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας τού μεγάλου αυτού ονόματος του,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ
προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος “Μακεδονία” και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα “Ελλάς”.
Το όνομα αυτό, που είναι η ταυτότητα του έθνους , αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα των ενδοξότερων σελίδων στην παγκόσμια ιστορία.
Η σημερινή, εδώ, Λαϊκή Συνέλευση, δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.
Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία.
Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.
Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, την 21η Ιανουαρίου 2018.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου της 21ης Ιαν. 2018».
Οι πολιτικές παρουσίες
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν από τον πολιτικό κόσμο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.
Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση. Παρόντες επίσης στο Συλλαλητήριο και πολλοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.