Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Κλεισούρας Β. Ηπείρου |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 9 Μαΐου 2018
Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα εκκρεμεί 73 χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Σήμερα συμπληρώνονται 73 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την φρίκη και τις τεράστιες καταστροφές που έφερε στην ανθρωπότητα.
Από τότε όμως υπάρχει για την Ελλάδα ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που παραμένει εκκρεμές.
Ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου, το 1946, ακολούθησε η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, όπου τέθηκαν από την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών, το αίτημα να της αποδοθούν η Βόρειος Ήπειρος και η Δωδεκάνησος. Το θέμα της Δωδεκανήσου για ένωση της με την μητέρα πατρίδα έλαβε άμεση αποδοχή.
Το θέμα της Βορείου Ηπείρου παραπέμφθηκε στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για εξέταση μαζί με το Αυστριακό και το Γερμανικό. Το Αυστριακό επιλύθηκε το 1955 και το Γερμανικό το 1990. Συνεπώς παραμένει ακόμα ανοικτό το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και αναμένει την επίλυση του.
Μέχρι την δεκαετία του 1960 οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέβαλαν προσπάθειες για την ανάδειξη του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο, αλλά στη συνέχεια δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ευχή μας είναι οι τακτικές συνομιλίες που έχει το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογο του, στις οποίες γίνονται προσπάθειες ώστε να κλείσουν τα διμερή θέματα, να μην οδηγήσουν στην οριστική εγκατάλειψη του Ζητήματος της Βορείου Ηπείρου και την πλήρη απεμπόληση των διεκδικήσεων της Ελλάδος επί της πανάρχαιας ελληνικής αυτής περιοχής.
Όπως είχε δηλώσει άλλωστε ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου: «Εκείνο το οποίο οφείλουν όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγο η απάρνηση του ιερού αιτήματος… Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο η διεκδίκηση είναι ιερά και απαράγραπτος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.