Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ενημερωτικό Δελτίο Κίνησης Αναγέννησης Βορείου Ηπείρου για τον Μάιο 2016

Εορτασμός της επετείου του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας

      Την Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι ο καθιερωμένος εορτασμός της επετείου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως  Βασιλείου. Στην συνέχεια ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας εκφώνησε εμπνευσμένο λόγο αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο. Κάλεσε την ΣΦΕΒΑ - ΠΑΣΥΒΑ να ενισχύσουν τον αγώνα τους και διαβεβαίωσε για την τελική δικαίωση του βορειοηπειρωτικού αγώνα. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το ηρώο όπου ετελέσθη τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου. Στην συνέχεια αναγνώστηκε και ψηφίστηκε δια βοής ψήφισμα.

Εκδήλωση στο μνημείο της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου

      Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 πραγματοποίησε την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 εκδήλωση για την 102η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο με το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα, στην Αθήνα.
Το άγαλμα αυτό είχε πολλές φορές γίνει στόχος αναρχικών ομάδων που με διάφορα χρώματα προσπαθούσαν να το γελοιοποιήσουν. Τελευταία το είχαν καταστρέψει σπάζοντας το μάρμαρο με βαριοπούλα. Στην εκδήλωση καταδικάστηκε και η εκ νέου καταστροφή του Ηρώου των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στο ύψωμα 731 στην Βόρειο Ήπειρο. Ακόμα καταδικάστηκαν οι αλβανικές μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στους Δρυμάδες Χιμάρας και σε όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο.

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον κ. Νότη Μαριά

        O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς κατέθεσε γραπτή ερώτηση που απευθύνεται προς την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Φ. Μογκερίνι. Στην ερώτηση επισημαίνει πως η κυβέρνηση της Αλβανίας ακύρωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας γης 123 οικογενειών, μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο χωριό Δρυμάδες Χιμάρας. Ουσιαστικά αφαιρούνται οι τίτλοι ιδιοκτησίας από τις μισές οικογένειες των Δρυμάδων. Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας περιλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια της οικογένειας τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1 ως 10 και έκτασης από 100 τμ ως 10.000 τμ το καθένα. Έτσι οι μισές οικογένειες χάνουν την περιουσία τους που δίδεται στο κράτος. Ο κύριος Μαριάς καλεί την κυρία Μογκερίνι να λάβει μέτρα προκειμένου να ακυρωθεί η παράνομη αυτή απόφαση και να διασφαλιστεί ο σεβασμός από την Αλβανία όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Αφαιρέθηκε το βουλευτικό αξίωμα από τον Κότσο Κοκδήμα

        Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας με απόφασή του αφαίρεσε το βουλευτικό αξίωμα από τον βουλευτή Αυλώνας του σοσιαλιστικού κόμματος Κότσο Κοκδήμα, με την αιτιολογία της παραβίασης του ασυμβίβαστου με την βουλευτική ιδιότητα αποδεχόμενο πως ωφελήθηκε προσωπικά από τα κρατικά κονδύλια. Ο βουλευτής αυτός υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των μεθοδεύσεων της Αλβανίας κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή της Χιμάρας. Ο ίδιος δήλωσε πως τώρα θα έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τις παραθαλάσσιες περιοχές (της Χιμάρας). (Σ.σ. Με ότι αυτό σημαίνει).

Συνάντηση για την εκπαίδευση της Ε.Ε.Μ.

         Στις 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής για την εκπαίδευση στην ΕΕΜ με την υπουργό παιδείας της Αλβανίας κ. Λιντίτα Νικόλα, παρουσία και του Έλληνα πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά. Στην συνάντηση εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων παρέστησαν επίσης Αλβανοί υπηρεσιακοί παράγοντες όπως εμπειρογνώμονες αρμόδιων διευθύνσεων εκπαίδευσης  και διασποράς, οι διευθύντριες εκπαίδευσης περιφερειών Αυλώνας και Αργυροκάστρου και άλλοι.
Στην συντονιστική επιτροπή συμμετείχαν ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παπάς, ο υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Παναγιώτης Μπάρκας, ο πρόεδρος του ΕΕΜΜ-MEGA Χριστάκης Κίτσιος, ο βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, ο δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας και ο δήμαρχος Χιμάρας Γιώργος Γκόρος. Συνοπτικά, η κ. Νικόλα μίλησε για πρότυπα μειονοτικά σχολεία, ο κ. Ροκανάς ζήτησε την αφαίρεση των αλβανικών εθνικιστικών περιεχομένων από τα σχολικά εγχειρίδια, ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στα βιβλία, τον καλλίτερο συντονισμό και τον σεβασμό προς την ταυτότητα της ΕΕΜ, ο κ. Παππάς ζήτησε μεταρρύθμιση στην παιδεία ώστε να συμβαδίζει με το πνεύμα των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των μειονοτήτων, ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα των κρουσμάτων εθνικισμού που παρατηρούνται στα μεικτά σχολεία. Δικό μας σχόλιο: Πολύ θετική η συνάντηση και στο εύρος των συμμετεχόντων, όμως έγινε κατανοητό από την αλβανική πλευρά ποια είναι τα όρια της παιδείας της ΕΕΜ; Την Άρτα Αυλώνας την αποδέχονται πως δικαιούται ελληνικής παιδείας; Τον αυτοπροσδιορισμό τον αποδέχονται;

       Συνεχίζονται και εντείνονται οι αυθαιρεσίες και οι μεθοδεύσεις κατά της ΕΕΜ

       Τους τελευταίους μήνες συνεχίστηκαν και εντάθηκαν οι αυθαιρεσίες που στόχο έχουν την διαρπαγή των κτηματικών περουσιών των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και όχι μόνο. Τώρα στο στόχαστρο μπήκαν και οι ιεροί χώροι. Δηλώσεις που έγιναν από επίσημα χείλη δείχνουν την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης οι εκκλησίες να δοθούν σε ιδιώτες για να πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Ήδη σε ορθόδοξο ναό έγινε παρουσίαση… μόδας. Είναι φανερό πως φυσικά και ψυχολογικά οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν στόχο τον ορθόδοξο ελληνισμό και την αυτοκέφαλο ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας. Έχουμε ήδη δει γκρέμισμα ορθόδοξου ναού, αφαίρεση ορθόδοξου ναού από την χρήση των πιστών και μετατροπή του σε κάτι άλλο, βανδαλισμούς ναών ποικιλότροπα. Κάθε μήνα εμφανίζεται και κάτι άλλο. Στους Δρυμάδες της Χιμάρας είχαμε την αμφισβήτηση της νόμιμης κυριότητας στο ήμισυ των κτηματικών περιουσιών, ακόμα είχαμε κατεδαφίσεις κτηρίων. Στην περιοχή του Βούρκου εμφανίζονται πλέον Αλβανοί με τίτλους ιδιοκτησίας εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Στην Χιμάρα αμφισβητείται η κυριότητα των Χιμαριωτών ιδιοκτητών σε έκταση βόρεια της παλαιάς βάσης στο Παλέρμο. Και όλα αυτά παρά την συμφωνία περί προστασίας των μειονοτήτων που θεωρεί την έκταση της περιοχής όπου διαβιεί η μειονότητα
ως απόλυτα σεβαστή και απαραβίαστη.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στα Τίρανα

     Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί τα Τίρανα στις 6 και 7 Ιουνίου σε μια προσπάθεια να βρούνε λύση προβλήματα - αγκάθια στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά έχει φαίνεται ενστερνισθεί την προταθείσα λύση - πακέτο όλων των θεμάτων, όμως η πρόσκληση του κ. Κοτζιά προς το Αλβανό ομόλογό κ. Μπουσάτι, πριν λίγες εβδομάδες, να επισκεφθεί την Αθήνα αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την αλβανική πλευρά.
     Αυτές τις μέρες έχουμε διάφορες ανακοινώσεις, άρθρα, σχόλια, «διαρροές» και μια τηλεοπτική συνέντευξη (του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι) στο Top Channel. Αυτά όλα δείχνουν εισηγήσεις, προβολή «κόκκινων γραμμών», τακτικισμούς και γενικά τις διεργασίες πριν από τις συναντήσεις.

      Η αλβανική πλευρά προσπαθεί να γεμίσει την ατζέντα με πλήθος αξιώσεων ώστε η πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων να γύρει προς την πλευρά της. Κοιτώντας στο παρελθόν στις διμερείς συναντήσεις των δυο χωρών, βλέπουμε πως η Αλβανία αρκετές φορές έστησε περίτεχνες παγίδες στις οποίες η ελληνική πλευρά έπεσε ατέχνως μέσα. Έχουμε ακόμα και πολλές συμφωνίες που όμως έμειναν μετέωρες, να μην έχουν υλοποιηθεί παρά την παρέλευση πολλών ετών. Αυτό σημαίνει απλά πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία εφ’ όλης της ύλης, την οποία η ελληνική πλευρά να σπεύδει να υλοποιήσει, η δε αλβανική πλευρά να μην υλοποιεί τα δικά της συμφωνηθέντα. Παραδείγματα, οι συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και για τα στρατιωτικά κοιμητήρια, και άλλες ακόμα πολλές. Σαν γενικό συμπέρασμα των μέχρι σήμερα επαφών είναι πως η Αλβανία προσπαθεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα από την Ελλάδα χωρίς να αποδώσει ούτε τα ελάχιστα. Άλλη παρατήρηση είναι πως η Ελλάδα ήδη έχει δώσει προς την Αλβανία πάρα πολλά χωρίς να ζητήσει ποτέ τίποτα (πχ εισδοχή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και απόδοση στην Αλβανία καθεστώτος προς ένταξη στην ΕΕ χώρας). Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο είναι πως οι αλβανικές κυβερνήσεις όταν διαπραγματεύονται έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους για το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης από αυτό που πραγματικά είναι. Αν για παράδειγμα το θέμα είναι τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ο μεν Έλληνας διαπραγματευτής θεωρεί ότι μιλάει για το σύνολο της ΕΕΜ, ο Αλβανός ομόλογός του δεν του φανερώνει πως για αυτόν ΕΕΜ είναι μόνο οι καλούμενες μειονοτικές ζώνες ή το αποτέλεσμα της κραυγαλέας αλβανικής απογραφής που ποινικοποιούσε την δήλωση ελληνικής εθνικής καταγωγής.

       Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται σε χρονική στιγμή που η αλβανική κυβέρνηση πραγματοποιεί τέτοιες μεθοδεύσεις κατά του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού που φτάνουν στα όρια του πόγκρομ και της εθνοκάθαρσης.

Την στιγμή που τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, διεθνώς αναγνωρισμένης από την Αλβανία, αντιμετωπίζουν διαρπαγή των περιουσιών τους, προσπάθεια μείωσης μέχρι μηδενισμού της εκπαίδευσης στα ελληνικά, τα απαράδεκτα και ανιστόρητα σχολικά εγχειρίδια, αμφισβήτηση της ελληνικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς, προσπάθεια μείωσης της ορθοδόξου εκκλησίας και υφαρπαγή ή και καταστροφή των εκκλησιαστικών μνημείων, εκλογική νοθεία και άλλες ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις αλλοίωσης της βούλησης της ΕΕΜ, απαγόρευση χρήσης της γλώσσας της ΕΕΜ στην δημόσια διοίκηση, στις οδικές επιγραφές και αλλού, και τόσα τόσα άλλα. Την ίδια στιγμή άρθρο που θεωρείται πως περιέχει εισηγήσεις προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ αναφέρει: «… η Αθήνα κινδυνεύει να διαπραγματεύεται με την Αλβανία το περιουσιακό της Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο πρωτίστως όμως και πέραν του προφανούς ενδιαφέροντος της Ελλάδας, αφορά βασικές και θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Αλβανίας έναντι Αλβανών πολιτών - μελών της ελληνικής μειονότητας , που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
        Το άρθρο αυτό λοιπόν συνιστά στον Έλληνα ΥΠΕΞ να μην ασχοληθεί με την ΕΕΜ γιατί αυτή είναι δουλειά άλλων!! Τι να θαυμάσω λοιπόν, την… εθνική ευαισθησία του γράψαντος; Την… γνώση του πάνω στα ζητήματα της ΕΕΜ; Την γνώση του… πάνω σε πρακτικές και μεθοδεύσεις των Τιράνων; Την άγνοια του ότι παρά την προστασία διεθνών συμβάσεων από το 1914, το 1920 κλπ δακτυλάκι ποτέ δεν κινήθηκε για την προστασία της ΕΕΜ βάσει των διεθνών συμβάσεων, του διεθνούς δικαίου, από τον διεθνή παράγοντα. 

         Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία ή αλλιώς ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, είναι  Εθνική Ελληνική Μειονότητα διεθνώς αποδεκτή και αναγνωρισμένη. Τα μέλη της είναι βέβαια Αλβανοί πολίτες (και οι Πόντιοι Τούρκοι πολίτες ήσαν), οι περισσότεροι είναι και Έλληνες πολίτες που κατοικούν στις αρχέγονες εστίες τους από χιλιετιών, και η Ελλάδα έχει καθήκον και υποχρέωση να τους συμπαρασταθεί έμπρακτα ως μητρόπολη χώρα την εθνική αυτής μειονότητας.
Δημήτρης Περδίκης

Ανάγκη για εντονότερη παρουσία της Ελλάδας στη Β. Ήπειρο

      
Με δεδομένη την αυξανόμενη επιθετικότητα της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αυτή συνεπικουρείται έμμεσα από την τουρκική παρουσία και διείσδυση τόσο στη Δυτική Θράκη όσο και σε όλα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με διάφορες μορφές υποστήριξης σε ανθελληνική βάση (Στρατιωτική συνεργασία , σύμβουλοι κλπ) σε Σκόπια και Αλβανία, κρίνεται πλέον αναγκαίο να ενταθεί σημαντικά  ως εξισορρόπηση και η παρουσία της Ελληνικής Πολιτείας στη

Β. Ήπειρο για ενίσχυση των εκεί συμπατριωτών μας με όλους τους δυνατούς και πρόσφορους τρόπους, με πλήρη αξιοποίηση και μέχρι των ορίων των σχετικών διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων της γειτονικής χωράς στα θέματα των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, εν όψει μάλιστα και των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.


  Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.