Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Καταγγελία σε FIFA και UEFA από ΕΠΟ για το αλβανικό πανό στο EURO 2016 περί "γενοκτονίας τσάμηδων"


Μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση για το Euro 2016 έδωσε την ευκαιρία για πολιτικά μηνύματα παρά την κάθετη απαγόρευση της UEFA για τέτοιες ενέργειες. "Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα", ανέφερε πανό που σηκώθηκε στο Αλβανία-Ελβετία στη γαλλική πόλη Λανς.
Έξαλλοι είναι στην ΕΠΟ με το πανό που ανέβασαν Αλβανοί οπαδοί στο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με την Ελβετία για το Euro 2016 και προχωρούν σε σχετική καταγγελία σε FIFA, UEFA και οργανωτική Επιτροπή. 
Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήδη έστειλαν διαμαρτυρία στην αντίστοιχη της Αλβανίας και της ζητούν να καταδικάσει το πανό, το οποίο αναρτήθηκε στην αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας με την αντίστοιχη της Ελβετίας για την πρώτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Euro 2016, καθώς και το περιεχόμενο του. 
Μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση για το Euro 2016 έδωσε την ευκαιρία για πολιτικά μηνύματα παρά την κάθετη απαγόρευση της UEFA για τέτοιες ενέργειες. "Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα", ανέφερε πανό που σηκώθηκε στο Αλβανία-Ελβετία στη γαλλική πόλη Λανς.΄
Έξαλλοι είναι στην ΕΠΟ με το πανό που ανέβασαν Αλβανοί οπαδοί στο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με την Ελβετία για το Euro 2016 και προχωρούν σε σχετική καταγγελία σε FIFA, UEFA και οργανωτική επιτροπή.
Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήδη έστειλαν διαμαρτυρία στην αντίστοιχη της Αλβανίας και της ζητούν να καταδικάσει το πανό, το οποίο αναρτήθηκε στην αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας με την αντίστοιχη της Ελβετίας για την πρώτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Euro 2016, καθώς και το περιεχόμενο του. 
Την Δευτέρα το πρωί, η ΕΠΟ θα κάνει καταγγελία στην FIFA, την UEFA και την οργανωτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εναντίον της αλβανικής ομοσπονδίας και της αλβανικής ομάδας και θα ζητάει την τιμωρία τους.  
Επιστολή Κοντονή σε Θεοδωρίδη
Με αφορμή την προκλητική ανάρτηση πανό με περιεχόμενο κατά της χώρας μας στον σημερινό αγώνα του EURO 2016, μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελβετίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην FIFA και την ΕΠΟ, αναφέρει τα εξής: «Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.
Διερωτώμεθα, πως είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πως συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.
Αναμένουμε, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας».
Καταγγελία για το πανό, αντιδράσεις ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επενέβη για το πανό του Αλβανία - Ελβετία.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας δήλωσε τα εξής:
"H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.