Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Στον παράλληλο κόσμο της η εξωτερική πολιτική, ενώ Άγκυρα και Τίρανα προκαλούν


Σε έναν απατηλό - νεφελώδη κόσμο δείχνει να αιωρείται η εξωτερική πολιτική, καθώς δύο γεγονότα την περασμένη εβδομάδα απέδειξαν ότι η εξωτερική πολιτική μόνο με ψύχραιμη και ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας δεν ασκείται.

Αντί, λοιπόν, η εξωτερική πολιτική να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να αναζητήσει λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, βαφτίζει το ψάρι κρέας, αποδέχεται κινήσεις οι οποίες πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα και αποδίδει τις εντάσεις, την τουρκική αναθεωρητική πολιτική στο Αιγαίο και τον αλβανικό αλυτρωτισμό σε… εσωτερικές, εκλογικές και πολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να δικαιολογηθεί η απραξία και η σιωπηρή αποδοχή της ατζέντας που θέτουν οι γείτονες…

Η πρωτοφανής τουρκική πρόκληση με την Αγιά Σοφιά αλλά και η επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα ανέδειξαν ένα σοβαρό κενό προληπτικής αποτρεπτικής διπλωματίας και μια υπερφίαλη προσέγγιση σοβαρών εθνικών θεμάτων -όπως οι αλβανικές διεκδικήσεις για το Τσαμικό- που υποσκάπτουν πάγιες εθνικές θέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς υποτίμησε την υπόθεση της Αγιά Σοφιάς, προφανώς γιατί δεν ήθελε να ενοχλήσει τον τούρκο ομόλογό του και να εξηγήσει αναλυτικά τη διάσταση αυτής της κίνησης, ούτε φρόντισε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, την ΕΕ, την Ουνέσκο αλλά και τις ΗΠΑ, προκειμένου να μη γίνει το πρώτο βήμα προς την ικανοποίηση του αιτήματος των ισλαμιστών στην Τουρκία (και του κόμματος του κ. Ερντογάν) για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Διότι, πάρα τις ιδεοληπτικές παραφωνίες του ΑΝΥΠΕΞ κ. Ξυδάκη, ο οποίος φέρεται να έχει γενικώς την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να κάνει, προσωπικά ο ίδιος, οποιαδήποτε δήλωση, κάτι που θα έδινε και βαρύτητα στην παρέμβαση, και περιορίστηκε στη διαρροή «κύκλων του ΥΠΕΞ». Και κατόπιν εορτής, αφού φυσικά υπήρξε κύμα αντιδράσεων, βγήκε σε δύο ραδιοφωνικές εκπομπές φιλολογώντας περί του θέματος. Όμως και πάλι, προφανώς υποκύπτοντας στον πειρασμό της απεραντολογίας (που χαρακτηρίζει αρκετούς καθηγητές), υπέπεσε σε σοβαρό ολίσθημα (συνέντευξη σε ALPHA 9,89).

Έσπευσε, λοιπόν, να εκφράσει την ενόχλησή του για την προσβολή σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αμέσως μετά όμως έσπευσε να δικαιολογήσει και να ξεπλύνει την Τουρκία, δηλώνοντας ότι έχουν υπάρξει θετικά σημάδια!

Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι η Τουρκία έχει και καλές προθέσεις, επειδή επέτρεψε να λειτουργήσει σε μια εκκλησία στη Σμύρνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και να γίνει η τελετή ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα τα Θεοφάνεια, επειδή επιτράπηκε η λειτουργία για μία φορά σε κάποιες εγκαταλειμμένες εκκλησίες και, προφανώς, αναφερόμενος στην Παναγία Σουμελά, θεώρησε θετικό ότι επέτρεψε η Τουρκία μία φορά τον χρόνο να έχουν πρόσβαση και οι πιστοί.

Προφανώς, όλα αυτά δεν αποτελούν ούτε παρωνυχίδα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι των χριστιανών πολιτών της και των μελών της ελληνικής μειονότητας, ενώ, προφανώς, ο κ. Κοτζιάς δεν έχει υπόψη του ότι η Παναγία Σουμελά ανοίγει για προσκύνημα μία φορά τον χρόνο ύστερα από πίεση και της τοπικής κοινωνίας, που δέχεται μια σημαντική οικονομική ένεση από τους χιλιάδες Ποντίους που συρρέουν για να τιμήσουν την Παναγία.

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα ο κ. Κοτζιάς επιχειρεί να εμφανίσει ως «περιστερά» τον Ερντογάν, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια, επί θητείας του Τ. Ερντογάν, δεν είχαμε… θερμό επεισόδιο (χωρίς να λέει ότι η Τουρκία επιτυγχάνει τους στόχους της χωρίς να χρειάζεται το θερμό επεισόδιο), ενώ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η μη ανάπτυξη της νατοϊκής δύναμης στο Νότιο Αιγαίο (που έγινε λόγω βέτο της Τουρκίας) και η μη χρήση ελικοπτέρων και λοιπών πτητικών μεσών (που επιβλήθηκε, καθώς ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Τουρκία αναγνωρίζουν τα 10 μίλια ελληνικού εναερίου χώρου) έγιναν για να… στριμώξουν την Τουρκία!

Εξέφρασε μάλιστα την εντελώς αποπροσανατολιστική άποψη ότι οι όποιες προκλήσεις στο Αιγαίο γίνονται επειδή ο κ. Ερντογάν θέλει να προσελκύσει τις εθνικιστικές ψήφους!

Την ίδια στρεβλή εικόνα παρουσίασε και για την Αλβανία, καθώς στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε το εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η Αλβανία δεν έχει πλέον τόσο στενές σχέσεις με την Τουρκία, οπότε αυτό είναι μια θετική εξέλιξη… Η σχέση αυτή φυσικά παραμένει στενή και στρατηγικής σημασίας, αρκεί η απλή ανάγνωση των εφημερίδων για να το διαπιστώσει κανείς.

Ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο, όσο κι αν επιχειρεί -κατόπιν εορτής- να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υπέστη το μαρτύριο του Τσαμικού σε κάθε λεπτό της επίσκεψής του στα Τίρανα, όπου μαθαίνουμε ότι οι Αλβανοί ζητούν, εκτός όλων των άλλων, σε αντάλλαγμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους έλληνες πεσόντες στην Αλβανία, να αναγερθεί μνημείο και για τους τσάμηδες πεσόντες.

Και αφού δέχθηκε να ανοίξει παράθυρο συζήτησης του Τσαμικού (έστω και αρχικώς για τα παιδιά και απογόνους των καταδικασμένων για δωσιλογισμό), επεχείρησε να αλλοιώσει την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι τον διαβεβαίωσε και δημόσια ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών ότι το Τσαμικό... δεν σημαίνει ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση να επιστρατεύει τέτοια επιχειρήματα ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς είναι προφανές ότι καμιά χώρα του κόσμου και κανένας υπουργός Εξωτερικών δεν μιλά για εδαφικές διεκδικήσεις της χώρας του έναντι κάποιας άλλης. Όμως είναι απολύτως σαφές ότι η έγερση θέματος Τσάμηδων αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο του αλβανικού αλυτρωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού, με τον άλλο βραχίονα να στρέφεται προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ…

Εξάλλου και ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φρόντισε να θυμίσει αυτόν τον μεγαλοϊδεατισμό, δημοσιεύοντας φωτογραφία του με τον κ. Κοτζιά κάτω από έναν μεσαιωνικό χάρτη που σχεδόν ταυτιζόταν με τη Μεγάλη Αλβανία…

Και ενώ είχε προηγηθεί, ένα διήμερο πριν, η πρωτοφανής επίθεση του κ. Ράμα εναντίον της Ελλάδας, με την πλήρη στήριξη των πιο ακραίων κύκλων των Τσάμηδων, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την… ικανοποίησή του γιατί ο κ. Ράμα δεν αναφέρθηκε στο θέμα στη σύντομη συνάντησή τους, ενώ και πάλι, όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας, απέδωσε αυτές τις εθνικιστικές κορώνες στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου στην Αλβανία…

Όσο για τα μηνύματα τα οποία στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών, αρκεί να αναφέρουμε ότι την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποιούσε ανακοίνωση… «κύκλων του ΥΠΕΞ» που, με αφορμή τις δηλώσεις του Έντι Ράμα για τους Τσάμηδες, προειδοποιούσε για συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την επόμενη ημέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι, ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι σημασία έχει τι λέει ο ίδιος, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, και όχι τι λένε «κύκλοι του ΥΠΕΞ»…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.