Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου του ΕΕΜΜ-MEGA για τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοίνωσε η Αλβανική στατιστική Υπηρεσία INSTAT


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

280Χθες, μετα από 14 μήνες, η Στατιστική Υπηρεσία INSTAT, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011. Η ανακοίνωση αυτών των αριθμών ήρθε να επιβεβαιώσει πως είχαμε μία αποτυχημένη διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αλβανία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παρόλο που το Κόμμα των Ελλήνων εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για την αντισυνταγματική αλλαγή του Νόμου με Αρ. 8689, ημ. 26.10.2000 που έγινε τον Αύγουστο του 2011, υπό την πίεση εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ομάδων, η αλβανική βουλή υπέκυψε στις ακραίες φωνές, κάνοντας μία τροπολογία που ποινικοποίησε στην ουσία τον αυτοπροσδιορισμό. Αυτή η τροποποίηση είχε στόχο όπως φάνηκε την συρρίκνωση των εθνικών μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής.
Το ΕΕΜΜ τόσο πρίν, όσο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατήγγειλε δημόσια τις παραβάσεις και ελλείψεις της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:
      -Την μη συμμετοχή στις επιτροπές όλων των βαθμίδων εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων,

     - Την καθημερινή πίεση πολιτικών φορέων που αντιτίθονταν στην απογραφή με αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας και του θρησκεύματος
     -Το γεγονός ότι οι απογραφείς κατέγραφαν με μολύβι για να τα «καθαρογράψουν» στα σπίτια τους το βράδυ!
   -Την άρνηση του αυτοπροσδιορισμού σε περιοχές εκτός μειονοτικών ζωνών.
   -Την απροθυμία της αρμόδιας αρχής να εισακούσει οποιαδήποτε καταγγελία για τις παρατυπίες της διαδικασίας.
Το είχαμε δηλώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις και στις ενστάσεις μας στους διεθνείς παρατηρητές της διαδικασίας πως οδηγούμαστε σε μια αποτυχημένη διαδικασία χωρίς να έχουμε τους πραγματικούς αριθμούς των εθνικών, θρησκευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων.
Η συρρίκνωση του αριθμού των μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής, ήταν απαίτηση πολλών σκοτεινών δυνάμεων που έχουν καταβολή ακόμα και από το ολοκληρωτικό καθεστώς που ήθελε την αφομοίωση των κοινοτήτων μας .
Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να πλήξει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τις εθνικές μειονότητες . Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και κάνουμε έκκληση στην Αλβανική Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για μία ρεαλιστική καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων γιατί η χρησιμοποίηση αυτών των αριθμών για οποιαδήποτε λόγο θα αποτελεί για εμάς κάθε φορά, πολύ σοβαρή πρόκληση .
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Άγιοι Σαράντα 14.12.2012
EEMM-MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.