Σελίδες

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το Σλάβιανσκ αποκλείστηκε από τον ουκρανικό στρατό - Ρωσία στον ΟΗΕ: Θα μπούμε στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη!

Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, αποφασίστηκε ο πλήρης αποκλεισμός της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, Σλάβιανσκ, από τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα.
Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Σέρχι Πασίσκσι, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι «ειδικές μονάδες ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση της επιχείρησης, η οποία είναι  ο πλήρης αποκλεισμός της πόλης Σλάβιανσκ, ώστε να μην υπάρξουν ενισχύσεις στο πρόβλημα», είπε σύμφωνα με την TVI.ua.

 O Πασίσκσι ανέφερε ότι το ‘κλείδωμα’ της πόλης έγινε βάσει πληροφοριών ότι «οι τρομοκράτες έχουν τοποθετήσει οχυρά σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική στο Σλάβιανσκ και δεν αποτελεί κλασική τρομοκρατία». Καθώς ο Πασίσκι είπε ότι η επιχείρηση θα συνεχισθεί, εντούτοις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς ακτιβιστές που είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν, αναφέρει το δημοσίευμα.



Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει το μεσημέρι ότι  λεωφορείο με παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες στο δρόμο προς την πόλη Σλάβιανσκ.
Αργά το απόγευμα, ο διεθνής Οργανισμός ανέφερε μέσω του Twitter ότι «όλα τα μέλη της ειδικής αποστολή των παρατηρητών της αποστολής του ΟΑΣΕ είναι ασφαλή και κανείς δεν απουσιάζει».
Οι ουκρανικές αρχές- σημειώνει η τοπική ιστοσελίδα- είχαν δηλώσει ότι συνελήφθησαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ και αυτό ήταν παραβίαση των συμφωνιών της Βιέννης του 2011.

Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή δια των εκπροσώπων της στην πόλη Σλάβιανσκ δήλωσε ότι δεν συνελήφθη κανείς εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν διατυπώσει την άποψη ότι «οι τρομοκράτες αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους, χωρίς τη συγκατάθεση των ‘αρμόδιων αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας’, γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.



Κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου στο Κραματόρσκ

Από επίθεση των δυνάμεων αυτοάμυνας του Κράματορσκ με απευθείας πλήγμα ρουκετών RPG-7 καταστράφηκαν τελικά το ελικόπτερο Mil Mi-8 και το ελικοφόρο An-2 στο αεροδρόμιο της πόλης. Δηλαδή η αιτία της καταστροφής του ουκρανικού ελικοπτέρου δεν ήταν «έκρηξη πυρομαχικών» όπως ισχυρίστηκαν οι Ουκρανοί αλλά επίθεση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.
Είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του είδους των δυνάμεων αυτοάμυνας και για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν άμεσα ουκρανικές δυνάμεις περιφερειακά του αεροδρομίου.
«Οι μαχητές μας πλησίασαν το αεροδρόμιο και εκτόξευσαν μια ρουκέτα RPG προς την κατεύθυνση που ήταν σταθμευμένο το ελικόπτερο. Στη συνέχεια υπήρξε έκρηξη. Οι ένοπλοι του Κιέβου άρχισαν τα πυρά εναντίον μας και εμείς φύγαμε από την περιοχή»,ανέφερε εκπρόσωπος των στρατευμάτων αυτοάμυνας στο Κράματόρσκ.
Το ελικόπτερο δεν εβλήθη τυχαία: Αυτό χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί για να ρίχνουν αντιρωσικά φυλλάδια στην ρωσόφωνης επαρχία...
Η έκρηξη και η καταστροφή του ελικοπτέρου επιβεβαιώθηκε και από την SBU την ουκρανική υπηρεσία ασφάλειας. Σε ότι αφορά ανθρώπινα θύματα και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πως δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη.
Σύμφωνα με άλλες πηγές και όπως ανέφερε ο διευθυντη΄ς της SBU Vasily Krutov, το  ελικόπτερο δεν εβλήθη από RPG αλλά από ελεύθερο σκοπευτή ο οποίος πυροβόλησε στις δεξαμενές του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα την πρόκληση έκρηξης. Ακόμη και αυτή η θεωρεία ελέγχεται πάντως καθώς οι δεξαμενές των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων αφενός είναι αυτόσφραγιζόμενες και αφετέρου δεν πιάνουν φωτιά έτσι εύκολα ύστερα από βολές όπλων καθώς διαθέτουν θωράκιση.
Δήλωση-σοκ από Ρωσία στον ΟΗΕ: "Θα μπούμε στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη"!
Η Ρωσία προειδοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο πριν λίγο την Δύση και την φιλοδυτική ομάδα που έχει καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο με δήλωσή της στον ΟΗΕ ότι «Στο χειρότερο σενάριο και από την στιγμή που συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των αμάχων δεν θα διστάσουμε να εισέλθουμε ως ειρηνοποιοί στην Ουκρανία»!
Είναι η πρώτη επίσημη δήλωση της Μόσχας αναφορικά με την πρόθεσή της Ρωσίας να επέμβει ενεργά στην εξεγερμένη Ανατολική Ουκρανια.
Από την 1η Μαρτίου υπάρχει σχετικά απόφαση της Ανω Βουλής, ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, «υπενθύμισε» ότι «σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία λάβει πραγματικά άσχημη τροπή η Ρωσία θ επέμβει. Η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει από την Ανω Βουλή επίσημη άδεια για είσοδο ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, ήδη από την 1η Μαρτίου».  
Ο Τσούρκιν διευκρίνισε με έμφαση: «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να γίνει πράξη αυτό το σενάριο. Ο στόχος-κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί είμαστε έτοιμοι να πράξουμε αυτό που πρέπει».  
Αυτή την στιγμή περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ξεκινήσει μεγάλες ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Στον αυτοκινητόδρομο M-4 που συνδέει το Ντονέτσκ με τα ορυχεία του Kamensk εξακολουθούν να κινούνται φάλαγγες με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ρουκετοβόλα BM-21 και φορτηγά Kamaz.  
Δεκάδες ελικόπτερα υπερίπτανται της περιοχής και συχνά ο εκκωφαντικός θόρυβος των Su-27 και των MiG-29OST υπενθυμίζει ότι μια τεράστια στρατιά που γράφει στις πινακίδες της την φράση "ειρηνευτική δύναμη". ζεσταίνει τις μηχανές της.
Επίσης ομάδες Spetznaz (η 100η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία) ασκείται σε αεραποβάσεις και αποκοπή οδικών αρτηριών.
Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσεις τεράστια δύναμη, καθώς δεν γνωρίζουν σε ποιο επίπεδο είναι αξιόμαχοι οι 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες, με τα 160 άρματα μάχης, τα 230 ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ και τα 150 πυροβόλα διάφορων διαμετρημάτων που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων αυτοάμυνας των ρωσόφωνων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.