Σελίδες

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: Ξανά διασπασμένοι κατεβαίνουν οι Βορειοηπειρώτες στις δημοτικές εκλογές - οι υποψήφιοι δήμαρχοι

BOREIOHPEIROTISSA EKLOGES
• Παρά τις προσπάθειες που έγιναν εκ μέρους της «Ομόνοιας», την οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας,  για μια κοινή υποψηφιότητα και την υποστήριξή της από τα δύο κόμματα, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα κατεβαίνει διασπασμένη και διχασμένη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου.
Αυτό οριστικοποιήθηκε τελικά στην τελευταία σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στους Αγίους Σαράντα. Το Γενικό Συμβούλιο, ύστερα από έντονες συζητήσεις και προστριβές, οριστικοποίησε τις υποψηφιότητες για τους Δήμους,  όπου  πρωταρχικό ρόλο έχει η Ελληνική Κοινότητα, αλλά και στους Δήμους που υπάρχει ένα έντονο ελληνικό στοιχείο και άλλοι υποστηρικτές.
Οι υποψήφιοι
Στο Δήμο της Δρόπολης εγκρίθηκε η μοναδική υποψηφιότητα του Κώστα Ζήσου. Στο Δήμο των Αγίων Σαράντα, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, επικράτησε το όνομα του Υφυπουργού Γεωργίας Γιάννη Μπάμπη που κέρδισε τους αντιπάλους του: Χαράλαμπο Παντέχη, Ηρώδη Δαλιάνη και  Σωκράτη Σπύρο.
Στο Δήμο της Χιμάρας θα δώσει τη μάχη με τον συμπατριώτη του σοσιαλιστή  Γ. Γκόρο  ο Φρέντης Μπελέρης. Στο Δήμο της Κονίσπολης, όπου συμπεριλαμβάνεται και η επαρχία του Μουρσιού, με έντονο ορθόδοξο και ελληνικό στοιχείο, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Αναστάση Γκούντα, ενώ στο Δήμο του Δελβίνου θα κατέβει ο Λαέρτης Στεφανίδης.
Το άλλο κόμμα της Ελληνικής Κοινότητας, το ΜΕΓΚΑ, ανακοίνωσε τους δικούς του υποψηφίους: Τον Βαγγέλη Γκέλιο στο Δήμο της Δρόπολης, τον Χριστάκη Κίτσιο στο Δήμο της Φοινίκης και τον  γιατρό Νίκο Κούρη στο Δήμο των Αγίων Σαράντα. Στους άλλους Δήμους, σύμφωνα με πληροφορίες του κόμματος, θα υποστηριχτούν οι υποψήφιοι που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό.
Η απάρνηση του Σ.Κ.
Η Ελληνική Κοινότητα ζούσε αυτή την περίοδο στον παλμό των γεγονότων και μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια κοινή υποψηφιότητα των δύο κομμάτων. Το σοσιαλιστικό κόμμα, με το οποίο συνεργάζεται και συγκυβερνά το ΚΕΑΔ, μολονότι υποσχέθηκε την στήριξή του σε δύο Δήμους,  Δρόπολης και Φοινίκης, αναίρεσε την υπόσχεση αυτή και κατεβάζει δικούς του υποψηφίους. Διαφορετική στάση κράτησε με το κόμμα των «Τσάμηδων» που τους υποστηρίζει και τους παραχώρησε τρεις Δήμους!
Καλά έκανε κι άλλαξε γνώμη, για να καταλάβει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός πως όλα τα αλβανικά κόμματα την ίδια πολιτική ακολουθούν απέναντί του, περισσότερο δε ο Έντι Ράμα που ονειρεύεται μια μεγάλη Αλβανία και πως είναι καιρός όλοι μαζί να ενωθούν και να υποστηρίξουν τον δικό τους υποψήφιο.
Η πρόταση του ΜΕΓΚΑ
Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΓΚΑ, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για κοινή υποψηφιότητα με την επιστολή της 31ης Μαρτίου, όπου ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρεται: «Στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας των Ελλήνων το όνομα του υποψηφίου Δημάρχου να φέρει την επωνυμία των δύο κομμάτων ΚΕΑΔ - ΜΕΓΚΑ. Τα δύο κόμματα να παρουσιάσουν στους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης, Χιμάρας, Αγ. Σαράντα, Κονίσπολης, το καθένα το δικό του συνδυασμό για τα Δημοτικά Συμβούλια. Στην υπόλοιπη επικράτεια οφείλουν να καταλήξουν σε κοινό συνδυασμό. 
Τα δύο κόμματα δεσμεύονται ώστε μετά τις δημοτικές εκλογές να προωθήσουν από κοινού στην κυβέρνηση της χώρας τα σχέδια ανάπτυξης των Δήμων, την εφαρμογή στην πράξη των αυτοδιοίκητων δικαιωμάτων που απορρέουν από το Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και κυρίως των συνταγματικών δικαιωμάτων για την προβολή, διατήρηση και ανάπτυξη της εθνικής κληρονομιάς και ταυτότητας».

Το αποτέλεσμα
Έτσι λοιπόν όλες οι προσπάθειες και οι ελπίδες του εδώ Ελληνισμού να υπάρξει μια κατανόηση και να πάνε ομαδικά και ενωτικά στις τοπικές εκλογές δεν βρήκαν ανταπόκριση.  Περιμένουμε και ελπίζουμε στα θετικά αποτελέσματα αυτής της διάσπασης. Όπως και να ’χει, πάντως, οι αίτιοι κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν σ’ αυτόν το λαό...
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

 1. Τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες... όπως λέει...
  Νόμιζα ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν...
  Πολύ κρίμα ρε παιδιά!

  Εγώ δεν είμαι Βορειοηπειρώτης και όσο και αν προσπαθώ να βγάλω άκρη δεν τα έχω καταφέρει.
  ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ;;;

  Αν δεν κάνω λάθος στην απογραφή της Ομόνοιας γίνεται λόγος για 300.000 Έλληνες.
  Και στην Ελλάδα νομίζω αυτός είναι ο αριθμός των ομογενών.

  Δηλαδή πάνω από το 10% στην Αλβανία.
  Αλλά η κάλπη βγάζει πάνω κάτω 30.000!!!

  Ας κάνει τον κόπο κάποιος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό.

  Άντε και καλή ψήφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.