Σελίδες

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πως οι αλβανικές αυθαιρεσίες πλήττουν Ορθοδοξία και Ελληνισμό

Διαπιστώσεις...

 Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
•  Δεν πέρασε χρόνος από τότε που έγιναν τα επίσημα εγκαίνια (1 Ιουλίου 2014) του περίλαμπρου Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και οι Αλβανοί βάλθηκαν να τον καταστρέψουν. Πέρασαν 22 χρόνια από την κανονική ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου. 
Η Ορθόδοξος Εκκλησία η οποία είχε διαλυθεί εντελώς από τον 45/χρονο διωγμό, ανασυγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε. Κατά τα χρόνια αυτά της Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου αναδιοργανώθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία και ελήφθησαν και άλλες εκκλησιαστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ανεγέρθηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν άλλα 60 πολιτιστικά μνημεία και επισκευάστηκαν πάρα πολλοί άλλοι ναοί, διασκορπισμένοι στην αλβανική Επικράτεια. Με την εργώδη αυτή δράση η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλβανίας.
Η αλβανική ηγεσία θεώρησε σκόπιμο, με σκοπό δήθεν την ανασυγκρότηση της χωροταξίας στο Κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, να ξηλώσει το περίφραγμα του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος (ένα πραγματικό κόσμημα). Πράξη αυθαίρετη, κατά παραβίαση των κανόνων της ηθικής τάξης, ωμή κατάχρηση εξουσίας, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη τα δικαιώματα των άλλων, στην προκείμενη περίπτωση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχιεπισκοπής των Τιράνων. Να σημειωθεί ακόμη ότι δεν πρόκειται για δημόσιο χώρο, αλλά για ιδιόκτητη περιοχή.
Η καταστροφή του αρχιτεκτονικού αυτού αριστουργήματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια όλου του εκκλησιαστικού συγκροτήματος.
Η Ορθοδοξία και η μειονότητα δέχονται συνεχή πλήγματα. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία και μετά την αποκατάσταση της «Δημοκρατίας» Αλβανοί από τη Μέση και τη Βόρεια Αλβανία εγκαθίστανται στους μειονοτικούς χώρους. Είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τα ελληνοχώρια και τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αλβανοί παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα και υφαρπάζουν παράνομα βοσκήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στις ελληνικές κοινότητες.
Η εγκατάσταση ξενόφερτων στα ελληνοχώρια είναι συχνό φαινόμενο. Σε πολλά χωριά μάλιστα, όπως γράφει ο Βαγγέλης Παπαχρήστου (Το Όραμα – Μάρτιος 2015) «μπαίνει στην αρχή μια οικογένεια και κουβαλάει μετά όλο το συγγενολόι».
Ένα τέτοιο κραυγαλέο επεισόδιο παρατηρήθηκε πρόσφατα στο ελληνικό αρχοντοχώρι του Πωγωνίου, την Πολύτσανη. Το γεγονός επέσυρε την προσοχή του Προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», ο οποίος απέστειλε προς τον αρμόδιο υπουργό των Εσωτερικών της Αλβανίας και σε άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς της από 26-01-2014 έγγραφο, διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη εγκατάσταση εξαμελούς οικογένειας από τους Λαζαράτες Αργυροκάστρου στην Πολυτσάνη και την εγγραφή της στα δημοτολόγια του Ληξιαρχείου της Επαρχίας.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο πρόκειται περί στοχευμένης και μεθοδευμένης καταστρατήγησης και παραβίασης διατάξεων νόμου Σύμβασης – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» επισημαίνει ότι το άρθρο 16 του νόμου που ψηφίστηκε και από το αλβανικό Κοινοβούλιο αναφέρει ρητά: «Τα μέλη απέχουν από τη λήψη μέτρων, τα οποία μεταβάλλουν τις πληθυσμιακές αναλογίες σε μια γεωγραφική περιοχή που κατοικούν πρόσωπα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες».
Τέτοια φαινόμενα ανθελληνισμού παρατηρούνται σε όλον τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Οι εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις νόμους που αφορούν την προστασία και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τους καταπατούν ασύστολα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ασφαλώς, ο απώτερος σκοπός των αλβανικών ενεργειών είναι η συρρίκνωση, αποδυνάμωση και απογύμνωση των ελληνικών κοινοτήτων και η αφομοίωση των κατοίκων τους.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.