Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αναβλήθηκε και πάλι η δίκη για την υπόθεση των εκτάσεων του χωριού Κώσταρι

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου μια από τις δίκες για το θέμα του χωριού Κώσταρι. Στην δίκη μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Τόλιος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Παππάς, ο πρόεδρος του Μέγκα κ. Κίτσιος και ο έπαρχος Μεσοποτάμου Θεμιστοκλής Καΐσης. Δυστυχώς ο κ. Ντούλες έλειπε.

Παρόλο που το αποτέλεσμα της δίκης δεν ήταν καθοριστικό για την υπόθεση, καθώς το η δίκη πήρε αναβολή  μετά από αίτημα των καταπατητών, το γεγονός ότι άτομα με πολιτική επιρροή ενδιαφέρονται για το θέμα είναι ενθαρρυντικό για τους Κωσταρίτες.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το ότι το θέμα του Κώσταρι, όπως φαίνεται , ενδιαφέρει και την Ελληνική Κυβέρνηση. Και αυτό το δηλώνει με την παρουσία του ίδιου του Γενικού Πρόξενου στην δίκη.

Ελπίζουμε το θέμα να έχει αίσιο τέλος.
  
Η υπόθεση του χωριού Κώσταρι

Το χωριό Κώσταρι είναι ένα αμιγώς Ελληνικό χωριό της Βορείου Ηπείρου. Βρίσκεται βόρεια του κεφαλοχωρίου Μεσοπόταμος στο Βούρκο ενώ στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκεται και ένα ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας.
Για πολλά χρόνια τώρα το χωριό αυτό είναι ένα από τα θύματα της Αλβανικής αδικίας απέναντι στην Ελληνική μειονότητα, καθώς Αλβανοί με πλαστά χαρτιά και χωρίς κανένα ιστορικά ευσταθές επιχείρημα για την παρουσία τους στην περιοχή έχουν πάρει στην κατοχή τους συνολικά 2610 στέμματα γης. Αλλά οι άνθρωπο αυτοί δεν είναι οι μόνοι που επωφελήθηκαν από αυτή την ιστορία, δικαστές το παίζουν χαζοί, δικηγόροι υπεράσπισης παραιτούνται λίγο πριν τις δίκες και πολιτική ηγεσία μένει μυστηριωδώς σιωπηλή σχετικά με το θέμα.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με αυτή την υπόθεση.

Το ιστορικό:
Καθώς στην Αλβανία για πολλά χρόνια επικρατούσε Κομμουνιστικό καθεστώς, μετά της πτώση του ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν οι ιδιοκτήτες διάφορων εκτάσεων. Για αυτό το λόγο η Αλβανική κυβέρνηση εξέδωσε τον νόμο αρ. 700 ημ. 23.10.1995 ο οποίος φροντίζει οι εκτάσεις αδιευκρίνιστου ιδιοκτήτη να είναι περιουσία της εκάστοτε Επαρχίας- Δήμου μέχρι να βρεθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Για αυτό το σκοπό ιδρύθηκαν  Επιτροπές Επιστροφής και Αποζημίωσης Περιουσιών σε κάθε περιφέρεια της Αλβανίας.
Εκμεταλλευόμενοι αυτό το νόμο, άτομα Αλβανικής καταγωγής από το Τεπελένι που δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό Κώσταρι, κατέθεσαν στην Επιτροπή Επιστροφής και Αποζημίωσης Περιουσιών της Αυλώνας, όπου και υπάγετε το χωριό, πλαστά έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι υπήρξε μία πράξη δωρεάς το 1937 σε πρόγονους τους. Το 2002 λοιπόν, έγινε η πρώτη κατάθεση στην οποία διεκδικούσαν 760 στρέμματα και κατά περίεργο τρόπο δεν έγινε ποτέ έλεγχος εγκυρότητας αυτών των εγγράφων με αποτέλεσμα να τα πάρουν κανονικά και με το νόμο. Και αφού είδαν ότι ήταν τόσο εύκολο, σαν γνήσιοι Αλβανοί, δεν σταμάτησαν εκεί. Ζήτησαν τον επόμενο χρόνο (2003) άλλα 600 στρέμματα που συνορεύουν με τα άλλα 760 που είχαν πάρει, καθώς όπως έλεγαν τους αδίκησαν στην μετατροπή από στρέμματα σε τετραγωνικά μέτρα. Η κίνηση τους αυτή είχε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα και σήμερα έχουν <<νόμιμα>> στην κατοχή τους συνολικά 1360 στρέμματα με τις εκτελεστικές αποφάσεις αρ. 88 ημ. 19.02.2002 και αρ. 455 ημ. 29.04.2003.

Η διεκδίκηση:
 Όπως είναι λογικό οι Κωσταρίτες βλέποντας την αδικία αυτή ξεκίνησαν αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το 2005 με επικεφαλείς τον πρόεδρο το χωριού  Σταύρο Τσέκο και τον πρόεδρο Κωσταριτών στην Αθήνα Ηλία Θάνο ξεκίνησαν να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο εκφράζοντας το πρόβλημα τους σε αρμόδιους, όμως κανένας δεν φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει. Για αυτό το λόγο προσπάθησαν να βρουν το δίκιο τους δικαστικώς, όμως κατά παράξενο τρόπο όποιος δικηγόρος αναλάμβανε αρχικά την υπόθεση τους πριν το δικαστήριο παραιτούταν.
Η υπόθεση συνεχιζόταν με αυτό τον τρόπο μέχρι το 2013 όπου οι Κωσταρίτες έκαναν μήνυση στο πρωτοδικείο Τιράνων κατά της Επιτροπής για την ακύρωση της απόφασης αρ. 88 ημ. 19.02.2002. Το πρωτοδικείο Τιράνων σβάρνισε την υπόθεση για άλλους 18 μήνες και η τελική απόφαση του ήταν ότι δεν είναι δικαιοδοσία του αλλά του πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα όπου και μεταφέρθηκε και η υπόθεση.

Τα άλλα 1250 στρέμματα:

Βλέποντας οι Αλβανοί ότι δεν υπάρχει δικαίωση για τους Κωσταρίτες και αφού ήξεραν πια τι πρέπει να κάνουν, έφτιαξαν και άλλα χαρτιά με τα οποία διεκδικούν και άλλα 1250 στρέμματα μεταξύ των οποίων και το νεκροταφείο του χωριού. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα χαρτιά δεν τα νομιμοποίησαν σαν τα άλλα, όμως την έκταση αυτή την έχουν στην κατοχή τους και την εκμεταλλεύονται κανονικότατα.

Εικόνα από διαδήλωση των Κωσταριτών.
Το σήμερα:

Το μόνο καλό από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι βλέπουμε τους Κωσαρίτες να μην τα παρατάνε, και σαν γνήσιοι Έλληνες να μένουν συσπειρωμένοι στις δύσκολες στιγμές. Αφού βρήκαν επιτέλους Βορειοηπειρώτη δικηγόρο με εθνικό φρόνιμα ξεκίνησαν πορείες διαμαρτυρίας στο Μεσοπόταμο και κυνηγάνε δικαστικώς το θέμα σε δύο παράλληλες δίκες, μία αστική και μία ποινική.
Στην αστική δίκη δικάζεται η Επιτροπή Επιστροφής και Αποζημίωσης Περιουσιών της Αυλώνας και οι Κωσταρίτες ζητούν να γίνει εξακρίβωση της γνησιότητας των εγγράφων που έχουν κατατεθεί το 2002 για τα 1360 στρέμματα. Η πρώτη δίκη είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014 και παίρνει παρατάσεις ακόμα μέχρι σήμερα.
Ενώ στην ποινική δίκη δικάζονται οι Αλβανοί καταπατητές για τα άλλα 1250 στρέμματα που εκμεταλλεύονται παράνομα. Όμως και σε αυτή τη δίκη η Αλβανική δικαστική εξουσία αδικεί τους Κωσταρίτες. Και συγκεκριμένα στην τελευταία δίκη που έγινε τον προηγούμενο μήνα ο δικαστής Rasim Doda φάνηκε να ξέχασε τον ρόλο του ως δικαστής καθώς αγόρευε σαν δικηγόρος των καταπατητών ενάντια στην αγόρευση του δικηγόρου των Κωσταριτών Ηλία Θανάση. Πράγμα απαράδεκτο για έναν δικαστή.

Πολλοί πολιτικοί φορείς της μειονότητας ασχολούνται με το θέμα όμως από ότι φαίνεται δεν είναι σε θέση να φέρουν λύση στο θέμα. Η μόνη λύση στο θέμα θα επέλθει όταν η Μάνα Ελλάδα ασχοληθεί έμπρακτα με το θέμα, βοηθήσει επιτέλους των Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και απαιτήσει δικαιοσύνη για την μειονότητα. Όπως και να έχει κλείνοντας θέλω να ζητήσω από τους Έλληνες συμπατριώτες μας να μην μας ξεχνάτε, στη σημερινή Αλβανία υπάρχουν και υπήρχαν Έλληνες γηγενείς που ζουν στα χωριά των προγόνων τους και καθημερινά αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.