Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ασυνεπής η Αλβανία στις συμφωνίες της με Ελλάδα - Εγείρει και ζήτημα υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο

SHMAIES ALBANIKH ELLHNIKH
• Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη το γεγονός ότι η Αλβανία για ακόμη μια φορά προκαλεί με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που διακαώς επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το νέο… βέτο  που θέτει τώρα είναι να ξεκινήσει η Ελλάδα έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα, αν και έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο Κρατών το 2009!
Βέβαια, για τους καλά γνωρίζοντες την τακτική που ακολουθεί η Αλβανία τα τελευταία χρόνια συστηματικά απέναντι στην χώρα μας, τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες, αφού δεν χάνει ευκαιρία συχνά να δείχνει και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο την ανθελληνική της στάση. Μπορεί σε επίσημες συναντήσεις να μιλάει για αγαστή συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο οι πράξεις της αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Σ’ αυτό όμως τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν της καταστήσουν σαφές ότι ενέργειες που βλάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα ή τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την χώρα μας.  
Δεν έχει συνέπεια…
Πολλά είναι τα είπα – ξείπα της Αλβανίας, ως προς τις συμφωνίες που έχει κάνει με την Ελλάδα, στα πλαίσια της καλής γειτονίας και συνεργασίας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην περιοχή της Κορυτσάς, αλλά και η υλοποίηση των αποφάσεων της συμφωνίας του 2009 για ταυτοποίηση και ενταφιασμό των χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο την περίοδο 1940-41. Ένα ζήτημα που παραμένει στάσιμο, όπως και πολλά άλλα που έχει υποσχεθεί κατά καιρούς ότι θα κάνει, στα πλαίσια μάλιστα και της ενταξιακής πορείας της στην Ε.Ε.
Η νέα πρόκληση
Το νέο… ελληνοαλβανικό σίριαλ που είδε το φως της δημοσιότητας και αποκάλυψε η «Καθημερινή» έχει να κάνει με την ρηματική διακοίνωση που επέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Έλληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Έλληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση των Τιράνων, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο. Στοιχείο της ενόχλησης πάντως ήταν η ματαίωση της συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντερβίσι.
Από το 2009
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η  εξέλιξη αυτή είτε αιφνιδίασε είτε όχι την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Αλβανία από το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας, πράγμα που πέτυχε. Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί επαναδιαπραγμάτευση, πράγμα που αρνείται και σωστά, σύμφωνα με ειδικούς νομικούς, η ελληνική πλευρά.
Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι άλλωστε γνωστό στην ελληνική διπλωματία ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του Έντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 και εκτιμάται ότι και τώρα βρίσκεται πίσω από τη ρηματική διακοίνωση.
Αβάσιμο το διάβημα…
Σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές, το διάβημα της Αλβανίας είναι ανυπόστατο, καθώς τα Τίρανα, αφενός δεν έχουν κάνει επίσημη ανάκληση της υπογραφής τους στη συμφωνία του 2009, αφετέρου, δε, δεν μπορούν να καταστήσουν τη συμφωνία αυτή αδύνατη στην εφαρμογή της. Κατά συνέπεια, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα νομίμως έχει προγραμματίσει έρευνες στο Ιόνιο και νομίμως μπορεί να τις διεξάγει.
Το πρόβλημα μπορεί στη συνέχεια να προκύψει από εταιρείες που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για έρευνες σε μια περιοχή όπου διατυπώνονται αμφισβητήσεις, έστω και αν είναι αβάσιμες. Ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει την επίσημη απάντησή του προς τα Τίρανα και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.